idezojelek

Mandela park a Gellért-hegyen

Karigeriék szakmányban találják ki és valósítják meg a hülyébbnél hülyébb ötleteket a mi szórakoztatásunkra.

Cikk kép: undefined
Fotó: Képszerkesztőség / Berecz Valter

A héten Budapest egy újabb lépést tett a valóban élhető nagyvárossá válás útján: kedden végre felavatták a Nelson Mandela parkot a Gellért-hegyen. Ami tulajdonképpen nem is park, mert a park már nem divat, hanem a város első állandó land art alkotása, egy monumentális szabadtéri műalkotás, ami abból áll, hogy egy domboldalban néhány fa és bokor között ötletszerűen betongolyókat hajigáltak szét, ezeket megpróbálták úgy rögzíteni, hogy le ne guruljanak a lejtőn, és ezt az egészet elnevezték egy dél-afrikai kommunistáról. 

Aki nem értené a kétségkívül a legkifinomultabb művészetet megjelenítő Nelson Mandela park és land art műalkotás üzenetét, annak egy külön Facebook-posztban magyarázták el, hogy ezek a golyók azt jelképezik, ahogyan az embert átjárják az érzelmek, sőt – kéretik nem röhögni! – a „gömbök az érzelmi út egy-egy pillanatát jelenítik meg, közöttük sétálva a látogató átélheti ezeket az érzéseket, és eljuthat a saját békéjéhez.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon úgy tűnik, hogy kommunistáink egyéb használható ötlet híján folytatják az értelmetlen hülyeségek kitalálását és megvalósítását, mintha csak a Hülye Járások Minisztériuma elevenedne meg a szemünk előtt a fővárosi önkormányzat képében, ahol Karigeriék szakmányban találják ki és valósítják meg a hülyébbnél hülyébb ötleteket a mi szórakoztatásunkra: a biciklisávok és a méhlegelők után most itt van a Nelson Mandela park, de van már Horn Gyula sétányunk is, vannak szivárványos zászlókat lengető politikusaink, van budapesti állatvédelmi megbízottunk, a fővárosban juh- és marhatartást vizionáló főtájépítészünk és BLM-szobrunk is.

Illetve ez utóbbi csak volt, mert egy jóérzésű állampolgár mérgében belerúgott, és mivel az alkotás – ahogyan a kortárs műalkotások általában – egy hungarocell nevű, rendkívül nemes anyagból készült, az egész ott esett darabokra a kortárs művészet nagyobb dicsőségére. Mindenesetre sokkal jobb ez annál, mintha komoly dolgokat akarnának csinálni sok pénzből, a Nelson Mandela emlékpark is megérte azt a tízmilliót, hogy addig se foglalkozzanak mással, mondjuk ne építsenek szürke betonkockákat a budai Várba.

Szóval jó ez, amit csinálnak, csak sajnos azt nem sikerült elmagyarázni, hogy mi közünk van nekünk Nelson Mandelához, és hogy miért kellett egy meglehetősen ellentmondásos megítélésű, áldásos tevékenységét tőlünk tízezer kilométerre kifejtett, fehérellenes, rasszista politikusról közterületet elnevezni a magyarok fővárosában. Nyilván úgy voltak vele, hogy a beavatottak úgyis tudják, a többiek meg elégedjenek meg azzal, hogy „ahogyan az érzelmek átjárják az embert, úgy görögnek le a nehéz golyók a rézsűn, nyomot hagyva maguk mögött.” 

A magam részéről hagyom is, hogy az érzelmek átjárjanak, és hálát adok az Úristennek, hogy olyan helyen élek, ahol nem Nelson Mandela park van, hanem Templom park, és ahol ötletszerűen széthajigált betongolyók helyett 1848-as és 1956-os emlékmű, országzászló, trianoni harang, Hétboldogasszony-emlékhely, valamint római katolikus és református templom fogadja a látogatókat.

Borítókép: Betongömb a domboldalon (Fotó: fővárosi önkormányzat)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.