idezojelek

A Népszava és Besenyő Pista bácsi

A Gyurcsányéhoz hasonló leépülés jegyeit mutató baloldali lap szerint a 13. havi nyugdíjat a nyugdíjasok egy csoportja nem tartja jó dolognak.

Kárpáti András avatarja
Kárpáti András
Cikk kép: undefined
2023. 02. 18. 10:00
Fotó: Bruzák Noémi

– Én, Besenyő István, eljöttem, hogy elmondjam önöknek, mi hülyeség, mi nem az! Kérem, ez hülyeség! – így szól Besenyő Pista bácsi egyik ikonikus mondata, amin jókat derül a közönség. Bár nem ez lehetett a célja, de a Népszava is megnevettethette az abszurd humor kedvelőit a minapi címlapanyagával, amelyben a 13. havi nyugdíjjal foglalkoztak. A cím szerint a juttatás megosztja az időseket, ami úgy is értelmezhető, hogy a juttatást a nyugdíjasok egy csoportja nem szereti, nem tartja jó dolognak, ellenzi vagy megszüntetné. Ha tényleg van ilyen csoport, akkor sem lehet túl nagy létszámú (talán néhány fővel több, mint az egyszemélyes Jeruzsálemi Nemzeti Front volt a Brian élete című filmben), ám a 2010 előtti baloldali vezetés denevérfülekkel figyelhette és ihatta a 13. nyugdíj eltörlését követelők szavait. – Hiszen eltörölték? Nem? De! A Bajnai, hát nem? De! Nooormális? – tromfolna Besenyő István. 

Tehát a baloldal eltörölte a 13. havi nyugdíjat, amelyet a Fidesz hozott vissza két éve, s az egyedüli baloldali politikai napilap, a zászlóshajó máris azt írja, hogy a juttatás megosztja az időseket. 

Vajon az osztja meg a nyugdíjasokat, hogy a tavaly februárban az előzetesen ígért félhavi pénz helyett már egy egész havit kaptak? Idén pedig a három heti helyett érkezett a teljes összeg? A mintegy két és fél millió nyugdíjas csak ebben a két évben csaknem 750 milliárd forintot kaphatott a 13. havi nyugdíj formájában – nem is beszélve a 2021 elején folyósított egyheti plusznyugdíjról –, márpedig ez a juttatás nem olyasmi, ami járna bárkinek is, hiszen a naptárban is csak 12 hónap van. Egyszerűen arról van szó, hogy a kormány úgy döntött, ezzel a pluszjuttatással is segíti az időseket, és újra bevezeti azt, amit a szocialisták megszüntettek. Márpedig ma nehezebb gazdasági helyzetben van az ország, mint a 2010 előtti években, hiszen a 2020 eleje óta húzódó világjárványt tavaly februárban a szomszédunkban kirobbant háború tetézte meg, ami pedig magas inflációhoz és a gazdaságot megbéklyózó értelmetlen szankciókhoz vezetett.  

Node, a Népszava az említetteknél is tovább megy a besenyői úton. Az általuk megszólaltatott szakértő azt mondja, nem igaz, hogy megemelt 13. havi nyugdíjat kaptak a szépkorúak. – Annyiszor van igazam, ahányszor mondom, nem is kell beszélnem hozzá – szokta mondani a ragasztott bajszos, bőrsapkás alak, amikor valami képtelenséget akar elhitetni a közönséggel. 

Hosszabb fejtegetés nélkül, a gyengébb szakemberek kedvéért legyen elég annyi, hogy az év elején 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, s e ebből a nagyobb havi összegből rögtön kettőt kaptak az idősek februárban. 

A Népszava szerint azonban még az emelés mértéke is kevés volt. – Alig látszik, pindur, csöpp! – ezt pedig a manapság szabadversekben kommunikáló baloldali pártvezér mondhatta volna. 

Eközben a Gyurcsányéhoz hasonló leépülés jegyeit mutató Népszava 40-50 százalékos inflációról cikkezik. Ám míg tavaly 14 és fél százalék volt az infláció, az idei esztendőre 15 és 19 százalék közti drágulást várnak a meghatározó elemzőintézetek, s még a radikálisabb baloldali jóslatok is legfeljebb 25 százalékos inflációval riogatnak. Az már csak hab a tortán, hogy a balos lap „utca embere” riportjának egyes sorai – például az „Átk…rt minket a nagy vezérünk!” – úgy hangzanak, mintha az íróasztal mellett ötlötték ki volna azokat.

Borítókép: Kézbesítik a 13. havi nyugdíjat (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.