Kapcából Rézhárs – kiemelkedő bisztrókonyha és prémium kézműves sörök a szegedi Alsóvárosban

A napfény városa ma is élen jár a prémium sörökre fókuszáló helyek számában.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2023. 04. 19. 9:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vendéglátás világában gyakran érvényesülnek szinergetikus, egymást erősítő hatások. A minőségi ételekhez Európában és szellemi vonzáskörzetében szervesen hozzátartoznak a minőségi borok. A kommunista éra boraitól merőben eltérő, kiemelkedő nedűk térhódításához nagyban hozzájárultak azok az éttermek, amelyek nyitottak voltak a nagyságrenddel jobb és nyilván drágább nedűk választékba vételére és poharazására. 

De a magyar gasztronómia magára találását is erősítette a bortermelés minőségi szegmensének valamivel korábbi sikere. Nem véletlen, hogy a „gasztro-forradalom” „kiáltványának” tartott 2007-es Kulináris Charta hivatkozik is erre: 

Követendő példának tekintjük azokat a magyar borászokat, akik sok gondossággal és munkával kiemelkedő teljesítményt értek el, pincéikben megjelent a világszínvonal, sőt, annak a csúcsa is. A borvidékeken azonban hiányoljuk az ehhez méltó gasztronómiai élményeket. Nemcsak mi, hanem a nemzetközi szaksajtó is.

Hasonló szinergetikus jelenség volt, immár fáziskésés nélkül a 2010-es évek első felében a kézműves sörök és a minőségi street food, elsősorban a prémium burgerek térhódítása. Egy évtizeddel ezelőtt a Kazinczy utcában egymás mellett állt a Zing és a Legenda truckja, megvehettük az akkori legjobb burgerek mellé az akkori legjobb sörök valamelyikét. 

A Zing egyébként máig kínál minőségi sört. De említhetem a nemzetközi szinten is jegyzett, 2015-ben startolt Bamba Marhát, ahol kezdettől volt tisztes, kisüzemi sör vagy a tíz évvel ezelőtt induló, úttörőnek számító, már jó ideje 16 csappal működő Kandallót is, amely mindmáig élen jár a prémium burger-sör kombó műfajban, s ahol a sör legalább akkora hangsúlyt kap, mint a burger.

Ha a vidéket vesszük górcső alá, e folyamat Szegeden indult be a leghamarabb, a napfény városa ma is élen jár a prémium sörökre fókuszáló helyek számában, hasonló sörbár-felhozatallal csak Pozsony, Kassa, Temesvár és Kolozsvár rendelkezik a magyar történelmi nagyvárosok közül. 

Szegeden a 2010-es évek közepén indult a Maláta, a Kapca, a Cirmi és a Napfény műterem, amelyek mindmáig kedvelt egységei a város vendéglátásának, mind a négy hely kínálatában szerepelnek street food ételek, beleértve a hamburgert. 

S ne feledkezzünk meg az említetteknél korábban indult Sörök Házáról sem, amely szaküzlet és sörbár, ételeket ugyan nem kínál, de a sörkultúra fejlődéséhez hozzátette a magáét. Mindezekhez a járvány idején csatlakozott a „Plebs Craft and Crust”, amely a nápolyi pizza és a minőségi sör szintén harmonikus párosára épít.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy más jeles szegedi street food helyek sem követték el azt a hibát, hogy a tisztes burgerek mellé csak nagyipari multisöröket kínáljanak, mint dívik az napjainkban a fővárosi nápolyi pizzázók körében, tisztelet a kevés kivételnek. 

A Móres bárkonyha és a Famous kezdettől választékba vette a Szent András főzde kiváló söreit. S áll ez a minőségi szegedi reggelizőkre is, a Kelesztő Sima söröket kínál, az Emmarozs, a Rudi és Fickó választéka változó, de igényes. 

Az említett kultikus gasztro-kocsmák közül a nemrégiben nevet váltott Kapcában a legerősebb a konyha. 

2016 májusában a szegedi borfesztivál idején tértünk be először hozzájuk, a jó hangulatú belső udvaron ittunk kiváló söröket az élvezhető burgerek mellé. Akkor folyt a Monyó – Mad Scientist „Fruit War”, előbbi fekete áfonyás utóbbi mangós IPA-t főzött s az ország legjobb sörbárjaiban lehetett kóstolás után szavazni a jobbikra. Két ivócimborámmal együtt a mangósra voksoltunk, azzal a megjegyzéssel, hogy mindhárman jobban szeretjük, ha a tropikális karaktert a komló adja egy IPA-ban és nem a gyümölcs. 

Második alkalommal 2021 őszén néztünk be a Kapcába. Akkor már Balla Imre volt a séf, aki ma is a konyha élén áll. Kacsamájat ettünk aszalt gyümölcsraguval és csokis choux-t, mindkettő túlmutatott gasztro-kocsmák szintjén. 

 Kacsamáj aszalt gyümölcsraguval Fotó: A szerző felvétele
Csokis choux Fotó: A szerző felvétele

Harmadszor a minap látogattunk el hozzájuk, miután nevet változtattak, s a közösségi médiában közzétett fotóik tanúsága szerint elmozdultak a magas gasztronómia irányában. A belső tér átalakítása még folyamatban van, kissé huzatos és hideg teremben kaptunk helyet, de az ilyen kellemetlenségeket megértéssel szoktuk kezelni. 

Az étlap bizalomgerjesztően rövid. A burgereken kívül kínálnak három-három előételt, levest és desszertet, valamint hat főételt. Többek között sertés rillette-et marinált káposztakaviárral és tormahabbal, céklás gersli-rizottót sertésszűzzel, édesburgonya gnocchi-t kelbimbóval és kecskesajttal, aranygaluskát és almáspitét.

Az itallap igényes, a sörválasztékról a felszolgáló ad tájékoztatást, de legpraktikusabb a hűtőben pihenő több tucat prémium sört személyesen megnézni, amennyiben nem csapolt sört kérünk. Tizenhat kiemelkedő bort kínálnak, köztük több bio- és natúrtételt, a töményitalok jelentős része is felette áll a megszokott, kommersz választéknak.

A burger nem sokat változott hat év alatt, a jobbacska jelzőnél nem tudok rá kedvezőbbet, legyen szó akár húsról, akár a buciról, akár a krumpliról, akár az ízesítőkről. Élvezhető, de nem meggyőző. Mintha nem ugyanazon a konyhán készült volna, mint a két előétel, amelyek viszont a remélt élményt nyújtották, megjelenésre, ízre, koncepcióra egyaránt. 

A padlizsánkrém két változatban is tányérra került, az egyikhez hozzáadtak a szenes héjból is, nem sokat szerencsére, jó a séf arányérzéke, a hagyományosabb krém tetejére sült kápia került. Helyben sült kiváló kovászos kenyeret kaptunk mellé, amely bármikor felveszi a versenyt a csúcspékségek termékeivel. 

A „karfiolkrém, marinált karfiol, pirított karfiol, karfiolropogós, köles” elnevezésű, szépen tálalt előétel izgalmas volt, vibráló, szerepelhetne egy Michelin-tányéros vagy Bib Gourmand étterem étlapján is.

E két előétel garanciája annak, hogy belátható időn belül megismerkedünk a leveseikkel és főételeikkel is. De azért megvárjuk a felújítás befejezését. Remélem a hely honlapként funkcionáló közösségi oldalára rövidfilm-formában ma kitett, csipesszel tálalt tojásleves étlapon marad addig.

 

Elérhetőségek:

Rézhárs bisztró

Szeged, Rákóczi u. 1.

Telefonszám: +36 20 530 7451

Honlap: https://www.facebook.com/RezharsBisztro/

E-mailcím: [email protected]

Borítókép: Rézhárs bisztró (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.