Black bull pub Zentán: nem kiugró pub-food baráti sörözés mellé

A magyar emberre általában jellemző, hogy nemcsak jót, de sokat is szeret enni, ezt talán sehol nem veszik annyira komolyan, mint Délvidéken.

2024. 08. 15. 12:00
Fotó: A szerző felvétele Forrás: A szerző felvétele
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zenta volt az első délvidéki település, ahol alkalmam volt megfordulni 1996 derekán. Egy Kolozsvárról induló, majd Székesfehérváron folytatódó nemzetstratégiai konferencia-sorozat harmadik állomásának biztosított helyszínt e történelmi város. Nemcsak az elhangzott előadások magas színvonala maradt meg élénken emlékezetemben – olyan neves előadók is küldtek dolgozatot vagy jöttek el személyesen, mint Pokol Béla, Lovas István, Ankerl Géza, Vass Csaba és Lázár Imre – hanem a vendéglátás szívélyessége és az ételfelhozatal bősége is. 

A magyar emberre általában jellemző, hogy nemcsak jót, de sokat is szeret enni, ezt talán sehol nem veszik annyira komolyan, mint Délvidéken, ahol a kétszemélyes tállal sokszor hárman sem tudnak megbirkózni. Oltári nagy hangulat volt a tanácskozás utáni vacsorán, élő zenével, ahogy kell, örökzöldeket nyomott egy helyi banda. Adott pillanatban a pincér is leült a dobokhoz és elképesztő technikával kísérte a soron következő számot. Az elfogyasztott sörök és borok mennyiségével párhuzamosan emelkedik az ember bátorsága, így pár dal elkértem tőle a dobverőket egy-két nóta erejéig, arra már nem emlékszem, hogy a Hungária slágerei közül az Isztambul vagy a Ciao, Marina! jutott nekem, vagy netán mindkettő. 

Éjfélkor a főtéren jóbarátokkal és harcostársakkal a Magozott Cseresznye „A mi hazánk” című dalát adtuk elő hazafele úton, megfelelő hangerővel, valahogy senki nem botránkozott meg ezen. Akkoriban Zentán olyan volt az alaphangulat, mint ma Székelyudvarhelyen: csak magyar szót lehetett hallani az utcán. Voltak itt azóta keményebb irredenta megnyilvánulások is, a Beatrice koncertjén évtizedekkel később ezrek torkából zúgott a „Vesszen Trianon”. Legalábbis így mesélték nekem, sajnos nem lehettem ott az emlékezetes koncerten.

Egy szó, mint száz, ha van délvidéki város, mely igen korán beírta magát a szívembe, akkor Zenta az. Mindezt csak erősítette, hogy a kilencvenes évek végén barátságot kötöttem Rácz Szabó Lászlóval, aki 1996 és 2000 között – a délszláv háború, a bombázások, a gazdasági zárlat, s a féktelen infláció idején – a zentai községi Végrehajtó Bizottság elnöke volt. Nem véletlen, hogy a Kárpát-medencei étterem kalauzom (webes elérhetőség itt: karpatiaettermek.hu) összeállításnak idején első délvidéki utam 2019. nyarán Zentára vezetett s őt kértem fel helyi idegenvezetőnek. 

Jártunk egy nevenincs tiszaparti halászcsárdában, amit a világhálón nem tudtam egyértelműen beazonosítani (egyébként sem nyújtott nagy élményt, a pincér nyegle volt, a halpaprikás pangasiusból készült, nem is került be a kalauzba), a Papuliban, mely ezidőtájt a város éttermei között első helyen áll a Tripadvisoron, mi is remek hagyományos magyar fogásokat ettünk náluk, többek között halászlét és birkapörköltet (részletek itt), a Fantastico-ban, ahol ingadozott a minőség, nem kizárt, hogy azóta sikerült stabilizálni a konyha teljesítményét (élménybeszámoló itt), illetve teszteltük a Mojo nevű kultikus rock-blues pubot is. 

Nem hagytuk ki a kocsmákat és cukrászdákat sem, ezek nem nyújtottak maradandó élményt. Két évvel később ellátogattunk a város másik híres, magyar tulajdonban levő vendéglőjébe, a Baliba, mely a felsoroltak közt az egyik leggyengébbnek bizonyult. Tavaly is megfordultunk Zentán a Malomfesztivál alkalmából, az Arator sörfőzdét látogattuk meg, s a Tisza parti szabad-strandot a híd lábánál, Felsőhegyen a Gulyás tanyán volt a szállásunk, onnan csak egy ugrás a város. 

A szerző felvétele

Idén ismét ellátogattunk a Malomfesztiválra, Zenta sem maradt ki a programból. Ezúttal a Black Bull pub volt a célpont, mely egy tágas belterű szórakozóhely nem messze a városközponttól, a pubok meghittsége, otthonossága, sajátos dekorációja nélkül. Inkább egyfajta személytelenség jellemzi az egyébként ügyesen kialakított teret, amit a belső gerendázat és a világítótestek dobnak fel valamennyire. Nyáron teraszt is üzemeltetnek a hátsó bejárat mellett. Koncerthelyszínként is működnek.

A szerző felvétele

Az ételkínálatot a legnépszerűbb street food fogások uralják, de kínálnak angolreggelit, ham and eggset, lepényszendvicset és omlettet, továbbá frissen sülteket is. Így többek között szalonnába tekert sült sertésszűzérméket, illetve ugyanígy készült csirkemájat, karagyorgyevói szeletet, rántott húst és sajtot, kolbászféléket, továbbá salátákat, pizzákat, pasta-kat, quesadilla-t, hamburgereket, lepényeket és palacsintákat. Délidőben kedvező árú ebédmenüt kínálnak hétköznap és hétvégén egyaránt. 

A szerző felvétele

Két-két sört tartanak csapon az Asahi, valamint a Carlsberg portfólióból, közelebbről Pilsner Urquellt és Kozelt az előbbiből, Kronenbourgot és Stella Artois-t az utóbbiból. További tíz nagyipari multisör palackban kapható. A 13,5 hektáros Bánmonostori Sijacki pincészet hét borát tartják egy prosecco és egy Törley pezsgő mellett. A Sijacki-borok közül hármat kimérve is adnak. A kommersz tömények mellett van két helyi pálinkájuk is. 

A Diavola pizza tipikus középeurópai produkció volt, mind a tészta, mind a feltétek vonatkozásában, átlagosnak mondható teljesítmény. Helyben készült, konzervalapú paradicsomszószt adnak hozzá. Nem élvezhetetlen, de nem is emlékezetes. 

A szerző felvétele

Nem jobb nála a hamburger, sőt, inkább gyengébbnek mondanám, a hús teljesen átsült, a zsemle szárazkás. Átlagos, megfelelően megsütött hasábburgonyát és késztermék szószt adnak mellé. Jobbhoz szoktunk. 

A szerző felvétele

A csevap sem kiugró, mirelit steak krumplival, apróra vágott hagymával és élvezhető kajmakkal adják. 

A szerző felvétele

A „Black bull mix” elnevezésű vegyes tál sem emelkedik ki a sorból, rajta puritán, de nem élvezhetetlen csirkeszárnyak, rántott csirkemellcsíkok, mirelit hagymakarika, kétféle készterméknek tűnő szósz és mirelit steak burgonya. A coleslaw saláta majonézmártása átlagos késztermék, a sült erőspaprika helyben készült, íze jó, tálalása hevenyészett. 

A szerző felvétele

Összességében kötelességszerűnek éreztük az ételfelhozatalt, semmi sem volt élvezhetetlen, ugyanakkor semmi nem volt igazán meggyőző. Ha kulináris élményt keresünk a városban ne ez legyen a célpontunk. Arra viszont alkalmas az ételkínálat, hogy ha koncert közben megéhezünk, ehessünk valamit, vagy baráti sörözés mellett csipegessünk. 

 

Elérhetőségek:

Black bull pub

Zenta, Adjanska 16

Telefonszám: +381 65 5832485

Honlap: https://www.facebook.com/BlackBullSenta/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.