Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Az Osztrák-Magyar Monarchia idején nagy példányszámban kiadott, városi látképeket rögzítő levelezőlapok az erdélyi magyar múlt tükörcserepei, melyek nemcsak gyűjteményekben, kiállítások keretében köszönnek vissza, hanem éttermek dekorációjában is. Annak ellenére, hogy a román politikai elitnek a tágan értelmezett Erdély megkaparintása óta kifejezett célja a magyar múlt emlékeinek eltörlése, legyen szó szobroktól, műemlékekről, sírokról vagy könyvekről, nem ritkán román többségű területen, románok által üzemeltetett helyeken is szívmelengető képeslapokon olvashatjuk, például, hogy „Karánsebes – Fő utca”, „Temesvár - Piarista gimnázium” vagy „Brassó – Rózsák tere” s még sorolhatnám.
Csíkszeredában több vendéglátóegység is él azzal a lehetőséggel, hogy a Trianon előtti korszak iránti jogos nosztalgiára apellál dekorációjában.
A Gambrinus csárdában nincs olyan sarok, ahol ne lenne egy Nagy Magyarország térkép, történelmi magyar címer, irredenta plakát vagy felirat, feltűnnek a régi képeslapok a Petőfi utca egyik-másik éttermében s a Három Székely fogadóban, amit Csík széki portyázásaim alkalmával több ízben is célba vettem, míg a minap sikerült végre nyitva találni.
A beltér akkor is megnyerő lenne, ha egyetlen berámázott kinagyított régi képeslap sem díszítené a falakat. De így, hogy több fotón is megjelenik az Apaffy Mihály utca, a Rákóczi utca, a Kossuth utca, a „Római Katholikus Gymnasium” s a Vigadó, még inkább lelkünkbe nyúl a dekoráció.
„Hangulatos kis székely fogadó, amely tökéletes helyszíne kisebb rendezvényeknek, mint keresztelő, első áldozás, születésnap, eljegyzés, házassági évforduló, nőnapi buli, évzáró vagy különféle céges csapatépítő tréningeknek.” – írják a Facebook oldalukon, s ezt mi is meg tudjuk erősíteni.
Az igényes, hímzett virágokkal díszített, vászonborítású étlapon rovásírással is feltüntetik, hogy mit tartunk a kezünkben, belső oldalán hímzett betűkkel a Házi áldás olvasható.
Székely és magyar fogásokat kínálnak néhány román slágerétel mellett, így többek között juhtúrós puliszkát tejfellel és szalonnával, pacallevest, radóci csorbát, tárkonyos pityókalevest, kacsasültet, füstölt oldalast puliszkával és párolt káposztával, vadas marhát, brassói aprópecsenyét, palacsintát, túrósgombócot és szilvásgombócot.
Az étlapot ételfotók díszítik, melyek házias, fősodratú konyhát ígérnek, nem egyszer, mint például a hagymás rostélyos esetében a képről is látszik, hogy a szakács meglehetősen szabadon kezeli a hagyományos receptúrát.
Az italválaszték szerény, a forrásmegjelölés nélküli asztali borokon kívül csak egy erdélyi és két Kárpátokon túli nagypincészet mintegy négy borát tartják. A nagyipari multisörök mellett a Tiltott Csíki Sörmanufaktúra két főzetét is bevették a szortimentbe. A tömények zöme kommersz tétel, a pálinka rovatban pálinkát nem találunk, ellenben likőrt, meg ízesített szeszesitalt igen.
Feltűnik a választékban egy étlapokon viszonylag ritkán látott székely népi étel, a túrós pityókaleves, melynek a világhálón több receptje is elérthető, ha illesszem ide a talán legautentikusabb forrás, a „Székely konyha és kert” receptjét.
A kiszolgálás kedves, szívélyes, értékeltük, hogy azzal kezdi a bájos ifjú hölgy, hogy mi nem kapható az étlap által felkínált fogásokból, konkrétan a levesek és marhahúsból készült ételek.
Később kiderült, hogy túrófánk (magyar nyelvterületen is elterjedt román nevén papanas) sincs, viszont gulyásleves és babgulyás meg van, igaz sertéshúsból főzve. Pincérünk őszinte, megtudjuk tőle, hogy a szilvásgombóc mirelitáruból készül, így nem volt nehéz lemondanunk róla.
Az árak helyenként megszaladtak, de nem nehéz ésszerűen rendelni. Három főételre egy alkoholmentes sörrel, egy teával és borravalóval együtt 150 lejt, azaz 12000 forintot fizettünk, ami 2024 késő őszén kifejezetten kedvező díjszabás. Figyelni kell az étlap jobb oldalát, ha például pisztrángot kérünk, abból tíz deka huszonöt lej, azaz 2000 ft, kiszámítható könnyen, hogy egy negyven deka körüli hal köret nélkül 8000 forintnál is többe kerülhet, ennyiért ugyanitt két komplett főételt is megkaphatunk s még ihatunk is mellé valamit. Ugyanez a helyzet a süllővel, melynek tíz dekája 28 lej és ötöt teszek egy ellen, hogy nílusi sügért adnak, amit a román fennhatóság alatt álló területeken „salau de nil”-nek, azaz nílusi süllőnek neveznek.
Rendeltünk székelykáposztát, mely kicsit vizenyős volt, nem sok paprikát látott. Eredetét illetően sokfélét olvashatunk, a „Magyar ételek és borok harmonizálása” című könyvében Cey-bert Róbert Gyula a székelyekhez köti az ételt, Lajos Mari Székely József nevű szakácsot emleget a leggyakoribb eredetmonda Székely József főlevéltárost jelöli meg, mint alkotót, aki állítólag Petőfi Sándor társaságában betért egy csárdába, ahol már csak párolt káposzta és pörkölt volt kapható, s e kettőt összekeverve rendelte, Petőfi nevezte el róla az ételt Székely gulyásnak.
Akárhogyis áll a dolog, a fogás népszerű ma már a magyar nyelvterületen, közeli rokona a toroskáposzta. A Három székelyben korrekt, élvezhető módon készítik, a húst nem spórolták ki belőle. Egyszerűbb minőségű, nem homogenizált, kissé darabos tejfelt és látványra is lehangoló kenyeret adnak mellé, utóbbiból nem is fogyasztunk. Pedig Csíkszeredában a Harmopan gyárnak köszönhetően nem nehéz jobbacska kenyeret beszerezni, s ha azt nézzük, hogy a csíkszentmártoni Bocskor pékség saját üzletet működtet a városban, akkor hozzá lehet ehhez tenni, hogy prémium kenyérhez sem nehéz hozzájutni a hargitai megyeközpontban. S akkor nem szóltunk még arról, hogy a piacon a kenyérsoron pazar hidegségi kenyeret árulnak. (Hidegség része a „Taste of Transylvania” fesztiválnak otthont adó, Szeredától 30 kilométerre fekvő Gyímesközéploknak.)
Gombatokány címszó alatt korrekt puliszkával körített, élvezhető paprikást kapunk. A paprikás és pörkölt mibenlétét illetően sokan sokfélét írnak, jómagam Gundel Károly „Kis magyar szakácskönyvét” tartom mérvadónak, mely szerint a lisztes habarás a különbség a két étel között, magyarán, ha behabarjuk a pörköltet paprikás lesz belőle.
A sertésagyvelővel töltött karaj formázása kissé amatőr, a hús lehetne szaftosabb, de a fogás így is élvezhető, mellé rendelt vaslapon sült zöldségek kellemesen pörzsesek.
Nem ostromol gasztronómiai csúcsokat a Három Székely, de a kötelezőt korrektül hozza. Egyedül a kenyér az, aminek a minőségén sürgősen emelni kellene. Mindent egybevetve jó volt itt lenni.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.