Besztercebányáról szóló beszámolóm utolsó részében nemcsak sörözőkről lesz szó, mivel sikerült felfedezni néhány olyan érdemleges helyet is, melyek feltétlenül említésre méltók, de alkoholos italokat nem kínálnak.

Ezek közé tartozik a The Fleck Coffee, mely egy többemeletes épület földszintjén a boltívek alatt húzódik meg, ahol a legjobb minőségű, saját pörkölésű kávékból magas szintű tudással, csúcstechnológiával főznek speciality kávékat, ami mellé álomfinom süteményeket kínálnak. Ettük egy barackos sajttortát, aminek az íze s az állaga maga volt a tökély, valamint egy hasonlóan jól sikerült, pisztáciás süteményt, bár abban én egy leheletnyit visszafogtam volna a cukrot.

A következő hely, amit a Beszterce partjáról a főtér fele tartva felkeltette az érdeklődésünket, épp az imént említett süti alapanyagát választotta nevéül. A Pistácia vegán bisztróban sem tartanak alkoholos italokat, viszont maga a hely koncepcióban és megvalósításban egyaránt izgalmas lehet azok számra is, akik notórius húsevők. Minden frissen készül, a menü naponta változik, az életválaszték könnyen áttekinthető, a kiszolgálás kedves, a személyzet minden tagja uralja az angol nyelvet, a konyha kreatív, az embernek nincs hiányérzete, nem rágódunk azon, hogy bezzeg milyen jó lenne az adott fogás hússal.

Betértünk a Hogo Fogo Jazz Art nevű egyedi atmoszférájú intézménybe is, a kellemes kerthelyiségbe torkolló folyósószerű kapualjban megcsodáltuk a régi rádiókészülékek gyűjteményét. Az aznap fellépő jazz-együttes épp hangpróbát tartott, időnként teljes számokat eljátszva, a koncert kezdetéig belépő kifizetése nélkül be lehetett ülni. De amúgy sem szándékoztuk megvárni a tolerancia időbeli határát, ha egy ekkora településre csak egy napunk van, akkor okosan kell gazdálkodni az idővel. A hely Facebook-oldalát böngészve csak csodálkozhatunk, hogy micsoda jazz élet van ebben a nyolcvanezres városban.

Az itallap korrekt, tartanak kézműves söröket, minőségi borokat és töményeket, aki megéhezik ehet pizzát. Mi egy korsó csapolt IPÁ-t ittunk a besztercebányai Baran főzdétől meg egy pohár Zöldveltelinit. Az osztrákok legismertebb szőlőfajtája a Felvidéken is gyönyörű arcát mutatja, mint azt volt alkalmam többször megtapasztalni, amikor a Garamkövesdi Borversenyen a Veltelini-bizottságba kerültem, így, ha alkalmam van a történelmi Magyarország bármely tájegységéről vagy akár a „sógoroktól” e fajtából készült bort kóstolni, többnyire élek a lehetőséggel. Itt biztosra mentek és egy osztrák pincészet, Pelzmannék nedűjét kínálták.
