Punya, vakaró, bodag: így készül a cigányok lepénykenyere

A cigányok konyhája izgalmas, felfedezésre váró világ, mellette egyszerű konyha is, hiszen soha nem állt a rendelkezésükre különlegesen gazdag alapanyag. A kenyerük is egyszerű, mégis finom, mégis laktató eledel, amit mindenki szívesen lát az asztalán.

2025. 09. 30. 13:13
A vakaró és a bodag egyszerű kenyerek, kevés hozzávalóból előállíthatók: liszt, víz, só, esetleg egy kis szódabikarbóna vagy sütőpor, és már kész is Fotó: Africa Studio Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cigányság hagyományos lepénykenyere a punya, a vakaró és a bodag is a mindennapi étkezés alapjai voltak, és ma is még ma is fontos részei a közösségi összejövetelek lakomáimak. A punya az egyik legismertebb: ez a leggazdagabb, már már előkelő kenyér: vajas, kelt tésztából készül, amelyet jellemzően kézzel törnek, nem szeletelnek. A tésztája puha, tökéletesen illik szaftos ételekhez, például a lecsóhoz

A punya nevű lepénykenyér vajas, kelt tésztából készül, amelyet jellemzően kézzel törnek, nem szeletelnek
A punya nevű lepénykenyér vajas, kelt tésztából készül, amelyet jellemzően kézzel törnek, nem szeletelnek/ Fotó: Shuvo Rafiqul / Shutterstock

A vakaró és a bodag hasonlóan egyszerű kenyerek, de még kevesebb hozzávalóból is előállítható: liszt, víz, só, esetleg egy kis szódabikarbóna vagy sütőpor – és már kész is. Ez a gyors, könnyen elkészíthető lepényt régen tüzes kövön, később a sparhelt tetején sütötték. Egyenetlenül sült, mégis szép, aranybarna színe, sós íze, enyhén ropogós héja vonzó csemegévé teszi. 

Lepénykenyerek a nagyvilágban

Érdekes, hogy a lepénykenyerek szinte minden népnél megtalálhatók. A görög pitakenyértől az indiai naanig, a mexikói tortillától az afrikai laposkenyérig vagy az olasz focacciáig – minden kultúrában van egy egyszerű, lapított, akár a szabadban, kövön is süthető, gyorsan elkészíthető kenyérféle, amely a mindennapi gasztronómia alapját adta. A punya, a vakaró és a bodag tökéletesen beleillik ebbe a gasztronómiai mintázatba.

Ezek a lepénykenyerek tökéletesen megállják a helyüket a mai konyhában is: húsok mellé, salátákhoz, lecsóhoz, töltött káposztához tökéletesek. De önmagukban is finomak. Elkészítésük egyszerű, hatásuk is az: megtöltik a gyomot. De azért egyféle időutazásra is hívnak mindenkit. Aki lepénykenyeret kóstol, az olyan eledelt fogyaszt, amit ezer meg ezer éve is ettek a felmenőink. Talán éppen ezért olyan ismerős az íze, az állaga, ezért akkora érték.

Punya és bodag - lepénykenyér házilag

Punya

Hozzávalók: 

  • 50 dk liszt
  • ízlés szerint só
  • 1 csomag élesztő
  • langyos víz
  • 10 dkg vaj

Elkészítés: 

A lisztet, sót és élesztőt összekeverjük, hozzáadjuk a puha vajat, majd annyi langyos vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat. Ezután minimum egy órát kelesztjük letakarva, meleg helyen - de addig mindenképp, hogy a kétszeresére dagadjon. A tésztából 6 db cipót formázunk, majs sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180-200 fokon 25-30 perc alat készre sütjük. A tészta puha, omlós cipókat ad, öröm lesz törni belőlük. 

Vakaró vagy bodag

Nem okozhat fejtörést a különböző elnevezés, hiszen ugyanarról az ételről van szó. Tájegységenként, de akár családonként is különbözhet a hagyományos cigánykenyér elnevezése, ám akár bodagot, akár vakarót készítünk, tulajdonképpen egy liszt, só, víz adta tésztafélét sütünk lapos, ropogós lepénnyé.

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • ízlés szerint só
  • víz
  • opcionálisan egy csipet szódabikarbóna vagy sütőpor (de ezek el is hagyhatók)

Elkészítés: 

A hozzávalókat összekeverjük, simára gyúrjuk, majd lapos, kerek lepényeket formázunk belőle. Forró serpenyőben vagy sütőben aranybarnára sütjük azokat. Körülbelül 10-15 perc alatt ropogós, belül kicsit puhább lepényeket kapunk. Magában is isteni, de levesek, főzelékek, szaftos húsok, egytálételek mellé is csodás kenyérke.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.