Czene: Diktatúra van az úszószövetségben

Gyárfásék az utóbbi napok történései miatt vizsgálóbizottságot állítottak fel.

MNO
2016. 11. 18. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czene Attila nem titkolja, hogy hajdanában neki is volt vitája azzal a Gyárfás Tamással, aki – szerinte egészségtelenül – az elmúlt majd két és fél évtizedben gyökeret vert az elnöki székben. Úgy véli, nem véletlenül terebélyesedik a Hosszú Katinka mögé felsorakozó ellenzék – írja a Lokál.

A lapnak Czene elmondta: a szövetség úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénz osztogatása során, és Gyárfás olyan szakmai kérdésekbe is beleszól, amelyekben nem kompetens.

„Az állami támogatások révén jórészt közpénzekről van szó, amelyek felhasználásáról egyrészt egy szakmai grémiumnak kellene határoznia, de jelenleg másféle szempontok érvényesülnek. Másrészt viszont ne a sportoló döntse el, ki és mikor mondjon le, az a közgyűlés feladata, ott kell eldönteni, jól vagy rosszul látta-e el feladatait az elnök” – vélekedett.

„E pillanatban azt is nehéz megítélni, kinek az érdeke ez az egész: a Katinka-párti nép szemében természetesen a magyar úszósporté, amit az úszónő épp most igyekszik »felszabadítani« az elnyomó Gyárfás alól. Hogy mi vezérli, nem mondja meg, csak találgathatunk” – Bucsy Levente véleménycikke.

Czene hozzátette: ha őt mint a Magyar Szabadidősport-szövetség jelenlegi elnökét kérdőre vonhatják a közpénzek felhasználása miatt, akkor az úszószövetség pénzügyeinek is tisztának és átláthatónak kell lenniük.

„Diktatúra van a szövetségben, és ez már a mi időnkben is így volt. Sokan egzisztenciájukat féltve nem mernek vagy nem akarnak megszólalni az alig leplezett fenyegetések miatt. A jelenlegi helyzet senkinek nem jó, és ezen így vagy úgy, de változtatni kell” – hangsúlyozta a lapnak Czene Attila.

Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Cseh László is tagja annak a bizottságnak, amely a versenyzők gondjait igyekszik feltárni az utóbbi napok történései nyomán, s amelynek összetételét pénteken hozta nyilvánosságra a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöksége.

A MÚSZ Facebook-oldalán olvasható bejegyzés alapján az elnökségi tag úszó mellett Tóth Ákos egyetemi tanár, Halász Sarolta, a MÚSZ gazdasági igazgatója és Ugrin Tamás ügyvéd tagja a vizsgálatot végző testületnek. A MÚSZ ígérete szerint a felmérés eredménye nyilvánosságra kerül.

Ismeretes, az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számonkért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Utóbbi két versenyző egyformán azon reményének adott hangot, hogy olyan döntések születnek majd a jövőben, „amelyek minél előbb szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz”. Hozzájuk csatlakozott szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég.

Csütörtökön – Kozma Dominik mellett – a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid is csatlakozott Hosszúékhoz; ezzel egy időben a MÚSZ kijelentette, konkrétumokat vár a versenyzőktől:

„A sportolók névvel, de akár anonim módon is elmondhatják: kit mi segítene abban, hogy még az eddigieknél is jobb eredményt érhessenek el. A felmérés eredménye nyilvánosságra kerül” – írta közleményében az úszószövetség vezetősége.

(Kérdezz-felelek formában összeszedtük az úszóbotrány eddigi tudnivalóit, ide kattintva elolvashatja.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.