Nem aktuális az országváltás

Az elmúlt héten Budapesten versenyzett a zentai születésű Györe László. A 23 éves teniszezőt hamar a szívébe zárta a közönség, ő maga is szeretett nálunk játszani, hálás volt a szurkolásért, és kijelentette: Budapest olyan, mintha a második otthona lenne. Még mielőtt nagyon beleélnénk magunkat, hogy Fucsovics Márton mellett lehet egy másik feltörekvő, versenyképes teniszezőnk, érdemes megismernünk a szerb színekben versenyző, világszerte Laslo Djereként ismert játékos véleményét és a szlovén születésű Aljaz Bedene kálváriáját.

2019. 04. 30. 10:32
null
A huszonkét éves teniszező az elődöntőig jutott a budapesti tornán Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Györe László a vajdasági Zentán nőtt fel magyar szülők gyermekeként, édesapja konok, kitartó munkával terelte a tenisz felé. Zentán a helyi bútorgyár hangárjában – ide volt kapcsolata az üzletember apukának, és ott volt elég hely – kellett készülnie telente. A szerbiai létesítményhelyzet nem kecsegtetett sok jóval, viszont kitartásra nevelte a teniszezőket. Györe László határozottan ugrotta meg a lépcsőfokokat, 2014-ben megnyerte a legrangosabb ifjúsági tornát, az Orange Bowlt, korábban ez többek között Ivan Lendlnek, John McEnroe-nak és Roger Federernek sikerült.

Minden adva volt tehát, hogy sikerek kövezzék ki az 1995-ben született fiatalember útját, aki öt éve még épphogy befért az első 500-ba a világranglistán. Mára más léptékkel méri a sikert: februárban megnyerte a riói ATP-tornát, a 29. helyen jegyzik a rangsorban, hat hellyel előzi meg az első számú magyar játékost, Fucsovics Mártont, akivel egyébként remek a kapcsolata. Györe öt éve, az Orange Bowl-győzelem után az Indexnek adott interjúban egyértelművé tette: szerb színekben szeretne versenyezni, és Novak Djokoviccsal akar egy csapatban játszani a Davis-kupában.

„A kajakozásban, az úszásban, ahol megvannak a sportágak történelmi gyökerei Magyarországon, minden más lenne. Egy pillanatig sem gondolkodnánk, mit kellene tennünk, de a tenisz más. A szerb beágyazódás, a szerb lehetőségek sokkal inkább megkönnyítik Laci érvényesülését, ami pedig értelemszerűen a legfontosabb, és mindent felülír” – fogalmazott akkor a játékos édesapja. A helyzet nem sokat változott 2014 óta. Györe nem akarja felülbírálni a korábbi álláspontját. A budapesti versenyen fürdött a nézők szeretetében, és ő maga is jól érezte magát a fővárosban.

„Nagyon hálás vagyok a magyar közönségnek, az első meccsemtől kezdve drukkoltak nekem. Nagyon szeretek itt játszani. Budapest olyan, mintha a második otthonom lenne” – mondta lapunknak, miután bejutott az elődöntőbe, ahol aztán kikapott a későbbi győztes olasz Matteo Berrettinitől. Az idei utolsó budapesti mérkőzése után pedig azt is megosztotta velünk, hogy több okból sem időszerű a „honosítása”. Aljaz Bedene példájára hivatkozott: a szlovén teniszező felvette a brit állampolgárságot, hogy szerepelhessen a brit Davis-kupa-csapatban Andy Murray-vel, de a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) nem engedélyezte, hogy új, választott hazája színeiben játsszon, mert 2009 és 2012 között a szlovén DK-csapat tagja volt.

A huszonkét éves teniszező az elődöntőig jutott a budapesti tornán
Fotó: Teknős Miklós

Az ITF szabályai szerint az országváltás kizárt, ha már egyszer valaki egy ország mezében szerepelt, akkor ugyanezt nem teheti meg egy másik országgal. Bedene három év után játszhatott újra a szlovénoknál. Ugyanezt nem akarja kockáztatni Györe, hiszen 2017-ben és 2018-ban is játszott a szerbeknél, így semmi esélye sincs arra, hogy az ITF engedélyezné az országváltást.

„Engem konkrétan, direktben senki sem keresett a magyar szövetségtől” – mondta érdeklődésünkre a vajdasági versenyző. Vélhetően azért nem, mert tisztában vannak a szabályokkal, ezt erősítette meg lapunknak Richter Attila, a szövetség főtitkára. „Az elnökség tagjai megvizsgálták annak lehetőségét, hogy Györe László honosítása megtörténjen, de ismerve a Davis-kupa-szereplésre vonatkozó szigorú szabályokat, nem élt a lehetőséggel” – mondta.

Györe tehát szerb színekben versenyez tovább, de semmi sem garantálja, hogy valóra válik az álma. Dusan Lajovics előtte áll, jelenleg a 23. a világranglistán. Az erősorrend alapján jelenleg ő a második számú szerb játékos a világelső Novak Djokovics mögött. Kemény a konkurencia Szerbiában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.