Izland ereje a rutinban és az összeszokottságban rejlik

Az előző Eb-n és vb-n ott volt Izland, hosszú évek óta ugyanazok a játékosok alkotják a csapat gerincét. Különösen a védelemben tűnik lassan elkerülhetetlennek a vérfrissítés, de a rutin a Puskás Arénában a vendégek mellett szólhat.

2020. 11. 12. 6:59
Moszkva, 2018. június 16. Az izlandi válogatott tagjai, miután 1-1-es döntetlent játszottak Argentína ellen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság D csoportja elsõ fordulójában a moszkvai Szpartak Stadionban 2018. június 16-án. (MTI/AP/Victor Caivano) Fotó: Victor Caivano Forrás: MTI/AP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LABDARÚGÁS

Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Bjarnason, Gunnarsson, G. Sigurdsson, J. Gudmundsson – A. Finnbogason, Gudjohnsen. Ezzel a csapattal kezdődik az izlandi válogatott sikertörténete, így szállt harcba hét évvel ezelőtt Horvátország ellen a vb-pótselejtezőben az északi válogatott. Az akkori kezdő tizenegyből egyedül az ország története legjobb játékosának tartott, a 2016-os Európa-bajnokság után visszavonult Eidur Gudjohnsen nem tagja a mostani keretnek – ennyire állandóság jellemzi a csapatot. (További hasonlóság, hogy 2013-ban Horvátországban is a csütörtöki meccs játékvezetője, a holland Björn Kuipers fújta a sípot, és a 2-0-s izlandi vereség megismétlődésével is kiegyeznénk az Eb-pótselejtezőn. Kuiperst nem okolhatták az izlandiak, Mario Mandžukić kiállítása miatt több mint egy félidőt emberelőnyben játszottak, de így is lemaradtak a brazíliai világbajnokságról.)

A 2014-es vb-re tehát még nem, a következő nagy világeseményre viszont már kijutott Izland. Mi több, négy éve, Franciaországban az angolok legyőzésével egészen az Európa-bajnokság negyeddöntőjéig menetelt. Bár 2018-ban, Oroszországban utolsó lett a csoportjában, Izland az elmúlt évtized két legjobb játékosa, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi válogatottja ellen is pontot szerzett nagy világversenyen.

A világbajnokság óta visszaesőben van a csapat. A Nemzetek Ligája A divíziójából egyértelműen kilóg Izland, a két kiírás eddigi nyolc meccsén éppen nyolc vereséget számlál. A közvetlen Eb-kvalifikáció sem sikerült, Izland a selejtezőcsoportban Franciaország és Törökország mögé szorult. A románok elleni rájátszás-elődöntőt viszont magabiztosabban hozta az északi csapat, mint amit a 2-1-es végeredmény sejtet.

Az akkor duplázó, Gylfi Sigurdsson a legnagyobb sztár, aki a klubcsapatával, az Evertonnal rövid ideig a Premier League-et is vezette. Szintén az angol élvonalban játszik Jóhann Gudmundsson (Burnley), míg jelentős Bundesliga-tapasztalattal rendelkezik az Augsburg támadója, Alfred Finnbogason. Az utóbbi időben inkább csereként játszó Kolbeinn Sigthórsson 26 góllal, Gudjohnsennel holtversenyben a válogatott örökgóllövő listájának élén áll.

Az állandóságból adódik a rutin, ám amíg a középpálya és a támadósor kulcsemberei alig járnak 30 fölött, Halldórsson kapus 36, a védelemben Saevarsson 35, Árnason pedig 38 esztendős, ők aligha futnak neki még egy selejtezősorozatnak. (Ők hárman azok, akik a koronavírus miatt lefújt hazai bajnokságból kaptak meghívót az izlandi keretbe.) Ragnar Sigurdsson, a védelem vezére 34 évesen úgy tervezi, hogy az Európa-bajnokságon állna az izlandi válogatottsági rangsor élére. Jelenleg nyolc meccs hátrányban van Rúnar Kristinsson mögött. A jövő embere lehet az Arsenal második számú kapusa, Rúnar Rúnarsson és a bokasérüléséből felépült, 21 éves Arnór Sigurdsson, aki két éve főszerepet vállalt a CSZKA Moszkva Real Madrid elleni BL-csoportkörös győzelméből. Utóbbinak Moszkvában is csapattársa a balhátvéd, Hördur Magnússon.

A svéd Erik Hamrén két éve az izlandi válogatott szövetségi kapitánya, anno a hazája csapatát is irányította, s akkor kétszer is megmérkőzött Magyarországgal. A 2012-es Eb-selejtezőcsoportban Solnában svéd, Budapesten magyar siker született.

Az izlandi válogatott kerete

Kapusok: Hannes Halldórsson (Valur), Ögmundur Kristinsson (Olympiakosz – görög), Rúnar Rúnarsson (Arsenal – angol).

Védők: Ari Skúlason (Oostende – belga), Hördur Magnússon (CSZKA Moszkva – orosz), Birkir Saevarsson (Valur), Kári Árnason (Víkingur), Ragnar Sigurdsson (FC Köbenhavn – dán), Sverrir Ingason (PAOK – görög), Hólmar Eyjólfsson (Rosenborg – norvég), Hjörtur Hermannsson (Bröndby – dán), Victor Pálsson (Darmstadt – német).

Középpályások: Birkir Bjarnason (Brescia – olasz), Aron Gunnarsson (el-Arabi – katari), Gylfi Sigurdsson (Everton – angol), Rúnar Már Sigurjónsson (Asztana – kazah), Arnór Sigurdsson (CSZKA Moszkva – orosz).

Támadók: Jóhann Gudmundsson (Burnley – angol), Albert Gudmundsson (AZ Alkmaar – holland), Alfred Finnbogason (Augsburg – német), Jón Dadi Bödvarsson (Millwall – angol), Kolbeinn Sigthórsson (AIK – svéd), Vidar Kjartansson (Valerenga – norvég).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.