Tét a tokiói részvétel és ráadásul még egymillió dollár is

Ha olimpiai szemüveggel nézzük, vasárnap a Papp László Budapest Sport­arénában az év legrangosabb hazai sporteseménye kezdődik meg, a cselgáncsozók világbajnoksága ráadásul a sportág tokiói kvalifikációs sorozatában a legtöbb pontot adó verseny, egyúttal a záróállomás.

2021. 06. 05. 14:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így aztán koronavírus ide vagy oda, 128 ország dzsúdósai lépnek nálunk tatamira, és ez nagyobb szám, mint amit békeidőben a 2017-es budapesti vb-n (126) vagy 2018-ban Bakuban (124) regisztrálhattunk. A mezőny számára az is vonzó lehet, hogy a vb-n kerek egymillió dollár a pénzdíjazás, igaz, ebből csak a dobogósok részesülnek. Az egyéni versenyben az arany mellé 20 800 dollár jár, az ezüstérmesek 12 000, a bronzérmesek 6400 dollárt kapnak, ezenfelül pedig az érmes versenyzők edzői megkapják az említett összegek negyedét.

S nagyon itt volna már az ideje annak, hogy magyar dzsúdós is vb-dobogóra állhasson, mert ez legutóbb 2014-ben történt meg: akkor Cseljabinszkban ezüstérmes lett 90 kg-ban. Az MTK még mindig csak 27 éves versenyzője jelenleg is a 18 főt számláló válogatottunk zászlóvivője, súlycsoportjában a világranglista negyedik helyezettje. Így ő biztos olimpiai induló, de fontos lenne, hogy a pozícióját megtartsa, mert Tokióban ez alapján készítik el a kiemelést. Tóth a harmadik helyezettől nincs nagyon lemaradva, de hárman is a sarkában vannak. A nőknél az 57 kg-ban az Európa-bajnok a kvalifikációs rangsorban a 11. helyen áll, de ha ma sorsolnának Tokióban, a 8. kiemelt lenne, mert az olimpián egy országból csak egy versenyző indulhat, s hárman kiesnek előle.

Jelen állás szerint Ungvári Attila (81 kg) és Pupp Réka (52 kg) is szinte biztos olimpiai indulónak tekinthető, s kvótás helyen áll Csernoviczki Éva (48 kg), Özbas Szofi (63 kg) és Cirjenics Miklós (100 kg) is, de e trió tagjai nem lehetnek teljesen nyugodtak. Főleg Cirjenics nem, aki jelenleg a kontinentális szabadkártya birtokosa, ami felettébb ingatag helyzetet jelent. Ahhoz, hogy indulóink közül valaki „hátulról” az utolsó esélyét megragadva kerüljön be a tokiói mezőnybe, hatalmas bravúr kellene. Ez vonatkozik az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok, már negyvenéves Ungvári Miklósra is, aki csak vb-éremmel érhetne révbe, de adott esetben a bronz sem lenne elegendő neki. A biztatáson mindenesetre bizonyosan nem múlik semmi, hiszen a vb-re előzetes regisztráció után belépőjegy váltása nélkül beengedik a szurkolókat.

Áprilisban a Lisszabonban rendezett Európa-bajnokságon válogatottunk két bronzéremmel zárt Tóth Krisztián és Pupp Réka révén. A 18 fős hazai keretből négyen álltak már világbajnoki dobogón: Ungvári Miklós háromszor, Csernoviczki Éva és Karakas Hedvig egyszer volt bronzérmes,Tóth Krisztián ezüstjéről pedig már említést tettünk. A cselgáncssportnak két magyar világbajnoka van, 1993-ban Kovács Antal, 2005-ben pedig a szintén paksi Braun Ákos állhatott fel a dobogó tetejére.

Az előző, 2019-es vb-n Tokióban az ottani 16 fős magyar válogatott Tóth Krisztián révén egy ötödik helyet szerzett. 2017-ben Budapesten három ötödik helyezést értek el a mieink Tóth, Csoknyai László (81 kg) és Bor Barna (+100 kg) jóvoltából, utóbbi két versenyzőnk már visszavonult.

A világbajnokság első napján, vasárnap válogatottunkból a női 48 kg-ban az olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva, valamint a még csak 16 éves ifjúsági világbajnok Mamira Luca lép tatamira. A vb-program mindennap 10 órakor kezdődik, az éremcsatákat pedig 17 órától rendezik.

A magyar vb-csapat:

férfiak:

73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE)

81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (MTK Budapest)

90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC)

100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)

+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)

nők:

48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya), Mamira Luca (Toto Sport)

52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE)

57 kg: Karakas Hedvig (BHSE), Kármán Andrea (UTE)

63 kg: Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE), Varga Brigitta (KSI SE)

70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)

+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)

Forrás: Magyar Judo Szövetség

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.