Már ismert, az MLSZ hogyan árazza be a magyar fiatalokat

Egyre több részlet válik ismertté a labdarúgó NB I-ben a következő idénytől érvénybe lépő szövetségi szabályozásból. Az MLSZ 325 millió forinttal támogatja azokat a klubokat, amelyek magyar fiatalokat szerepeltetnek. Ez az összeg már akkor is lehívható, ha egyetlen 21 év alatt futballista végigjátssza a bajnokságot. Az új rendszer az akadémiával rendelkező klubokat preferálja, Révész Attila éppen ezért a versenysemlegesség sérülését kifogásolja.

Magyar Nemzet
2022. 03. 22. 10:53
Forrás: Kisvárda FC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csányi Sándor a tavaszi szezon előtt hosszú interjút adott az M4 Sportnak, amelyben bírálta a magyar klubokat, a vezetőket és edzőket, amiért nincs hosszú távú stratágiájuk. A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke kendőzetlenül arra utalt, hogy a magyar játékosok egyre kevesebb, ezen belül a fiatalok pedig alig kapnak lehetőséget. Igaz, tegyük hozzá, másfél évvel ezelőtt éppen az MLSZ oldott fel mindenféle korlátozást a légiósok szerepeltetése elől. 

Az interjú után vártuk a részleteket. Elsőként Révész Attila, a Kisvárda sportigazgatója, a tavaszi szezonban egyúttal vezetőedzője szellőztette meg még február 8-án, az Újpest ellen 1-0-s előnyről elvesztett kupameccs után, hogy az MLSZ olyan változtatásra készül a versenykiírásban a következő idénytől, amely honorálja azokat a klubokat, akik magyar fiataloknak adnak lehetőséget. A kisvárdai főnök keresetlen szavakkal ostorozta a döntést, amelyet – úgy tudjuk – az NB I-es kliubvezetől közül egyedül nem szavazott meg.

– Azt gondolom, a fiatal játékosoknak a jövő szemponjából fontosak az ilyen mérkőzések, csak ez már nagy téttel bíró mérkőzés. Nem tudom, hogy a következő időszakban, amikor kötelező lesz a szerepeltetésük, az mennyi vesződéssel, problémával, idegösszeomlással fog járni.

Mert azért látjuk, hogy az olyan játékosokat, akik az NB I-ben bevethetők, egy kezemen meg tudom számolni az élvonalban szereplő tizenkét csapatban.

– A következő idényben azt is tudom, legalább húsz-harminc százalékos teljesítménycsökkenés, minőségvesztés fog bekövetkezni az élvonalban ennek a szabálynak, ennek a buta szabálynak köszönhetően – mondta akkor.

A kérdés azóta sem hagyta nyugodni Révész Attilát, az MTK elleni hét végi mérkőzés után bejelentette, az idény végén távozik, majd a döntése okát is feltárta: 

Azt gondolom, hogy a magyar környezet jelenleg nem teszi lehetővé a fejlődést, úgy érzem, hogy a következő évben nem lesz meg a megfelelő versenyegyenlőség, azon kell gondolkodnunk, hogy ebben részt kell-e vennünk vagy nem.

A tervezett új szabályozás az M4 Sport hétfő esti Góóól!2 műsorában is terítékre került, és Simek Péter, a sportcsatorna szakkommentátora részletekkel is szolgált. A dolog lényege, hogy a jelenlegi normatív szabályozás helyett az MLSZ pontrendszert vezet be, s amelyik csapat elért a 29 700 pontot, az lehívhatja a maximális 325 millió forintot az MLSZ-től.

– Egy magyar játékperc 1 pontot, egy fiatal magyar játékperc 10 pontot jelent. A 2002-ben és az azután született játékosok számítanak ebbe e korcsoportba. Kisarkítva, ha egy NB I-es csapat 10 külföldivel áll fel, de a kapuban egy fiatal magyar játékos végig védi a szezon 33 meccsét, akkor pont összejön neki a 29 700 pont – mondta a korábbi válogatott játékos.

Fontos részlet továbbá, hogy a pontok felét csakis fiatalok szerepeltetésével lehet megszerezni. Eddig ezzel maximálisan azonosulhatunk, érthetetlennek tűnik Révész Attila kifogása. Ám a kisvárdai főnököt nem ejtették a fejére. Nem a magyar fiatalokkal van gondja, hanem a rendszerbe kódolt egyenlőtlenséggel. Nos, azért igazságtalan az új szabály, mert a 12 élvonalbeli klub közül csupán hat együttesnél működik akadémiai rendszer. Ezzel szemben a többi csapat komoly hátrányban van, hiszen tehetségközpontként üzemelve az a dolga, hogy a legtehetségesebb játékosokat az akadémiáknak adja át.

Az akadémiával rendelkező klubok három okból is előnyt élveznek majd a nyártól.

  1. Támogatást kapnak az akadémia után.
  2. Elhappolhatják a tehetségeket a többi klubtól.
  3. A fiatalok szerepeltetése után ráadásul még további támogatást kapnak.

Kisvárdán több fiatal tehetség szerepel, elegendő a csupán 18 esztendős Czérna Eriket említeni, aki ebben az idényben csereként hatszor már az NB I-ben is pályára lépett. Révész Attila kifogása tehát legalább annyira elvi, mint gyakorlati kérdés.

Egyelőre itt tart a vita. Nem véletlenül hallgat az ügyben az MLSZ. Előbb-utóbb azonban hivatalos véleménnyel is elő kell állni.

Borítókép: Czérna Erik, a kisvárdaiak egyik ígérete (Fotó: Kisvárda FC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.