Ambros Martín döntetlent kapott a csapatától a születésnapjára

Nagyot küzdött a Győri Audi ETO a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésen. Az edzője, Ambros Martín 54. születésnapján az ETO már öt gólos hátrányban is volt, végül döntetlent ért el Brestben. A két csapat legutóbbi hat mérkőzésén öt döntetlen született, talán a győri visszavágón változik a sorminta.

Magyar Nemzet
2022. 04. 30. 19:39
Pintea, Crina Elena; Mette Hansen, Anne; Szabirova, Karina
Gyõr, 2021. szeptember 26. A gyõri Crina Elena Pintea (b) és Anne Mette Hansen (j), valamint Karina Szabirova (k), az orosz csapat játékosa a nõi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében játszott Gyõri Audi ETO KC - CSZKA Moszkva mérkõzésen a gyõri Audi Arénában 2021. szeptember 26-án. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi öt egymás elleni meccséből csak egyet tudott megnyerni a Győr a Brest ellen, egyebek mellett ezért is várt kőkemény meccs a Győri Audi ETO-ra a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Az anyai örömök elé néző Kari Brattset és a nemrég orvosi beavatkozáson átesett Silje Solberg nélkül kezdte a Final Fourba jutásért játszott play off meccset az ötszörös BL-győztes magyar csapat.

A két csapat legutóbb a tavalyi budapesti Final Fourban találkozott egymással, akkor döntetlen született, majd hétméteresekkel a franciák nyertek

Sandra Toft kezdett a hazai kapuban, a dán kapus a következő szezontól a Győrt erősíti majd. A Brest kezdett jobban: Lassource és a lengyel válogatott Kobylinska góljával 2-0-ra vezetett. Az ETO vért izzadva, egy dadogó támadás végén Kristiansen talpról eleresztett lövésével szépített. 

Szűk öt perc után már egy-egy két perces kiállításnál járták a felek, a portugál játékvezetői páros szerette volna elejét venni a túlontúl kemény védekezésnek. Lukács góljával villámgyorsan élt az eséllyel a Győr. Az egyenlítés után megint szaladhatott az eredmény után: Kobylinska és Niakaté átlövéseit nem érezte a kapuban Glauser. 

Riu, a koreai átlövő átmentette a Fradi elleni formáját a franciák elleni rangadóra, nagy hibaszázalékkal játszott. Nem csak neki volt köszönhető, hogy 3-3 után 7-4-re ment a Brest, sőt a négygólos előnyért támadhatott szűk negyedóra után. Először nem jött össze, másodjára azonban igen. 8-4 után az ETO francia játékosa, Estelle Nze Minko szépített. Korai volt az öröm, Fodor Csenge ugyanis két percet kapott, és ha nem is könnyen, de újra visszaállította a különbséget a tavalyi BL-döntős.

Pauletta Foppa, a franciák válogatott beállója több győri védőt is lekötött:

Sőt, 19 percnyi játék után még hozzátett egyet, tovább mélyült a válság Anne Mette Hansen kihagyott hetese után. 10-5, az addigi legnagyobb különbséggel indult a félidő záró tíz perce. Toft 58 százalékos hatékonysággal dolgozott ekkor a kapuban. 

Kristiansen második góljával faragott a hátrányából az ETO. Ezzel együtt úgy tűnt, mintha fásult lenne a Győr támadójátéka, a Brest védői mintha kottából olvasták volna, úgy ismerték a mozgásokat, ezért csak az egyéni villanásaiban bízott az ötszörös BL-győztes. Kilencperces gólcsendet produkált a francia csapat, de Toft bravúrjai miatt nem csökkent az előnye. Niakaté újabb góljával megint öt góllal ment a Brest. Győri emberelőnnyel ért véget az első félidő: Faluvégi góljával felkapaszkodott mínusz négyre az ETO. S ha Glauser nem véd zseniálisan – két hetest is fogott a francia a honfitársai ellen –, lehetett volna ez sokkal rosszabb is. 

Glauser tartotta meccsben az ETO-t:

De nem lett, sőt Riu lövésével alakult ki az első félidő végeredménye: 11-8. A Brest a félidő utolsó 11 percében egy gólt szerzett, ennek ellenére háromgólos előnnyel ment szünetre. Ez sokat elmondott a Győr játékáról. 

Az első félidő statisztikája:

 A szünet után 3-1-es rohammal indított a Győr, feljött egyre: 12-11 lett szűk hat perc alatt. Kár, hogy a lendületet Riu kiállítása lefékezte. Sokkal jobban nézett ki a második félidő szűk első negyedórája, mint a teljes első félidő győri szempontból.

Hiszen nem a négy-öt, hanem az egy-két gólos hátrányból kellett faragni. Szaporodtak a hibák, jelentősen esett a színvonal a szünet előtti produkcióhoz képest. Az ETO kapuscserével igyekezett frissíteni: Glauser helyett Leynaud érkezett. Nem lehetett elég hálás a győri kollektíva a rengeteg francia technikai hibáért. Ezzel együtt a hátrány nem csökkent a kívánatos mértékben. Hosszas gólcsend, 17-15 után Pintea hajított be egy labdát beállóból. Ezt bresti időkérés követte.

18-17-es francia előnnyel indult a meccs záró tíz perce. Emberelőnyben támadhatott az egyenlítésért az ETO, 3-3-nál volt legutóbb döntetlen. És most is: Anne Mette Hansen, a csapatkapitány egyenlített ki. Sőt, egy Leynaud-bravúr után a vezetésért támadhatott. De Ambros Martín időkéréssel előbb ráncba szedte a csapatát.  Nze Minko bombája a kapufán csattant, a kontrából hibázott a Brest, majd Mette Hansen belőtte az ETO vezető gólját.

18-16 után 3-0-s szériában volt az ETO, ennek köszönhetően vette át a vezetést. Pinte két perces büntetése után egy Foppa-góllal egyenlítettek a hazaiak.

Oftedal lövését Toft védte, a kontra után visszavették a vezetést a franciák. Riu egyenlített. 

20-20-nál kért időt Ambros Martín szűk két perccel a vége előtt. Kristiansen hetesét azonban Toft védte. Naná, hogy a franciák is időt kértek. Foppa-Nze Minko gólváltás után maradt az iksz. És ez maradt a meccs végeredménye: 21-21.

A két csapat legutóbbi hat meccsén öt döntetlen született. 

Női kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés: Brest Bretagne–Győri Audi ETO 21-21 (11-8). A visszavágót jövő szombaton játsszák. 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.