Djokovics jó hírt kapott Wimbledonból, mégsem lehet elégedett

A koronavírus elleni oltás nem lesz feltétele az indulásnak az idei wimbledoni tenisztornán, a szervezők viszont megerősítették, hogy az orosz és a fehérorosz teniszezők nélkül rendezik a viadalt.

Magyar Nemzet
2022. 04. 26. 15:38
Novak Djokovics Wimbledon
Serbia's Novak Djokovic returns to Italy's Matteo Berrettini during their men's singles final match on the thirteenth day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 11, 2021. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: AFP/Glyn KIRK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem Novak Djokovics szája íze szerint indult a 2022-es év. A szerb teniszező nem léphetett pályára kedvenc Grand Slam-tornáján, az Australian Openen, majd az Egyesült Államokban rendezett mesterversenyekről is lemaradt, mivel nem vette fel a koronavírus elleni vakcinát.

A nemzetközi vírushelyzet enyhülése azonban Djokovics teniszkarrierje szempontjából is jó hír, a wimbledoni tenisztorna szervezői kedden bejelentették, hogy oltatlan játékosok is elindulhatnak az idei viadalon. A füves pályás Grand Slam-verseny 2020-ban elmaradt a pandémia miatt, tavaly pedig csak meghatározott hotelben lakhattak a teniszezők a torna alatt. Idén semmilyen korlátozás nem lesz érvényben, a szurkolók is megtölthetik a lelátókat.

Djokovics tehát lehetőséget kap arra, hogy megvédje wimbledoni címét, mégsem lehet teljesen elégedett.

Az általa erősen kritizált döntés mellett ugyanis kitartott Wimbledon: az orosz és a fehérorosz játékosok az ukrajnai háború miatt idén nem léphetnek pályára a tenisz szentélyében, ahogy orosz médiamunkások sem tudósíthatnak a versenyről. A stábtagokra egyelőre nem vonatkozik a kitiltás.

– A mostani extrém és kivételes helyzet, amely jócskán túlmutat a tenisz érdekein. A kormányoknak, a gazdaságnak és a sportnak mind szerepet kell játszania abban, hogy korlátozza Oroszország globális befolyását – hangsúlyozta Ian Hewitt, az All England Club elnöke.

A múlt héten bejelentett döntést Djokovics mellett korábbi wimbledoni legendák, Martina Navratilova és Billie Jean King is kritizálta, sőt még az ukrán Elina Szvitolina is úgy vélte: az Ukrajna ellen indított háborút nyilvánosan és világosan elítélő orosz és fehérorosz teniszezők indulását lehetővé kellene tenni. A szervezők azonban nem nyújtanak ilyen lehetőséget az érintett játékosoknak.

– Ha elfogadnánk az írásos nyilatkozatot tévő orosz és fehérorosz játékosok nevezését, azzal is azt kockáztatnánk, hogy a wimbledoni részvételüket a maga javára fordítja az orosz rezsim propagandagépezete – fogalmazott Hewitt.

RUBLJOV, Andrej
Andrej Rubljov már felszólalt a háború ellen, mégsem indulhat Wimbledonban. Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A wimbledoni döntést a férfiak versenyeit igazgató ATP és a női tornákat irányító WTA is kritizálta. A sajtóban még az is felröppent, hogy a két szervezet nem díjazza világranglista-pontokkal az idei füves pályás Grand Slamen elért eredményeket.

– Nem spekulálunk azon, hogy mi történhet a jövőben. Mi kitartunk a döntésünk mellett. A két szervezet tudja, milyen nehéz volt meghozni azt. A kormányunk irányelvei miatt különleges helyzetben vagyunk – adott kitérő választ az esetleges szankciókat firtató kérdésre Sally Bolton vezérigazgató.

Az orosz és a fehérorosz játékosok az ATP- és a WTA-versenyeken országmegjelölés és zászló nélkül indulhatnak. Elképzelhető azonban, hogy hamarosan ez a helyzet is változik: egyes hírek szerint az olasz kormány a wimbledonihoz hasonló döntésre akarja rávenni a római salakpályás torna, az Italian Open (május 9–15.) szervezőit.

Borítókép: Novak Djokovics indulhat Wimbledonban (Fotó: AFP/Glyn Kirk

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.