Szombat este bosszút állnának Kijevért a Vörösök

Szombat este rendezik a klubfutball legrangosabb mérkőzését: a Bajnokok Ligája döntőjében a Real Madrid és a Liverpool csap össze. Négy éve ugyanez volt a finálé párosítása, akkor a spanyolok ünnepelhettek, így a Vörösöket most fűti a visszavágás, sőt talán a bosszú vágya. A döntőig vezető út a Real Madrid számára volt rögösebb, a Királyi Gárda mégis pihentebben várhatja a BL-döntőt, mint a Liverpool.

2022. 05. 28. 7:45
Champions League Bajnokok Ligája Liverpool Real Madrid
Saint-Denis, 2022. május 27. Mohamed Salah, a Liverpool játékosa csapata edzésén a Párizs melletti saint-denisi Stade de France stadionban 2022. május 27-én, a labdarúgó Bajnokok Ligája Liverpool FC - Real Madrid döntõje elõtti napon. A csúcstartó Real Madrid a 14., a Liverpool a hetedik trófeájáért küzd a labdarúgás legrangosabb európai kupasorozatának döntõjében. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy évvel ezelőtti, Kijevben rendezett finálé huszonötödik percében történtek garantálják: lesz ma este is feszültség a pályán. A Liverpool egyiptomi sztárjával, Mohamed Szalahhal szemben Sergio Ramos szabálytalankodott, s a támadó vállsérülése miatt nem tudta folytatni a döntőt. Az angolok szándékos sérülésokozással vádolták Ramost, s bár a Real ikonikus védője azóta elhagyta a csapatot, Szalah nem felejt.

– Van elszámolnivalónk – szögezte le az egyiptomi. – Azok után, ami a legutóbbi, Real Madrid elleni döntőn történt, mindenki motivált a klubnál, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját.

A Liverpool támadója azt is kijelentette, hogy jövőre is a klub játékosa lesz, viszont csak a ma esti finálé után ígért választ erre a kérdésre – esetében a Bayern Münchent rebesgetik következő állomáshelyként. Papíron mindkettejüket 2023 nyaráig köti szerződésük a Vörösökhöz, s Jürgen Klopp az esti döntőben még biztosan számíthat mindkét afrikai sztártámadóra. A német edző maga is jól emlékszik a négy évvel ezelőtti eseményekre.

Burnley FC vs Liverpool FC
Jürgen Klopp idén két trófeát már nyert a Liverpoollal. Fotó: EPA/Peter Powell

– Kegyetlen este volt, nehezünkre esett feldolgozni. Kicsit olyan volt az egész, mintha három keréken autóztunk volna ott. Néhány játékosunk csak éppen a döntőre gyógyult fel, Szalahot pedig nem tudtuk pótolni, miután megsérült.

Én nem hiszek a bosszúban, de megértem ezt az érzést. Ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy jó dolog, ha ez hajt minket

– szögezte le Klopp, aki két döntőt már megnyert a szezonban csapatával: a Ligakupa és az FA-kupa fináléjában is tizenegyespárbaj döntött a Liverpool javára a Chelsea-vel szemben.

Szalah sérülése mellett a két klub előző döntője Loris Karius két bakijáról és a csereként beszállt Gareth Bale két góljáról marad emlékezetes. A német kapus már nem tagja a Liverpool keretének, de a walesi szélső sem valószínű, hogy pályára lép: tavasszal eddig huszonhárom játékpercet kapott Carlo Ancelottitól.

Az olasz mester sokkal inkább számít az előző Real–Liverpool-döntő másik madridi gólszerzőjére, Karim Benzemára. A francia támadó a PSG elleni nyolcaddöntős párharcot szinte egymaga fordította meg mesterhármasával, majd a Chelsea és a Manchester City elleni hosszabbításban is ő szerezte a továbbjutást érő találatot.

– Egész tavasszal olyan klubok ellen játszottunk, amelyek azt gondolták, hogy megnyerik a Bajnokok Ligáját, mi mégis búcsúztattuk a Paris Saint-Germaint, a Chelsea-t és a Manchester Cityt is. A döntő számomra igazi derbi lesz, hiszen továbbra is kötődöm az Evertonhoz – idézte fel előző, liverpooli állomáshelyét is a finálé előtt Ancelotti, aki csúcsra hajt: ő lehet az első edző, aki négyszer is megnyeri a BEK/BL-serleget, miután 2003-ban és 2007-ben a Milannal, 2014-ben a Real Madriddal ünnepelhetett.

(középen) tizenöt találatával már biztosan gólkirályként zárja a BL-idényt. Fotó: Europress/AFP/Javier Soriano

A csapatokat tekintve már régóta a Realé a rekord, a spanyol klub tizennegyedik végső sikerét érné el a sorozatban, míg a Liverpool utolérné a hét trófeával az örökrangsorban második helyen álló Milant.

Az angoloknak az idei sorozatban nem kellett olyan drámákat átélniük, mint a Real híveinek. A Liverpool százszázalékos mérleggel abszolválta az egyik legnehezebbnek tűnő csoportot az Atlético, a Porto és a Milan ellen, majd a kieséses szakaszban valamennyi párharcában kétgólos előnyt szerzett a visszavágóra, így megalapozva az Inter, a Benfica és a Villarreal búcsúztatását.

Mégsem a Liverpool lehet pihentebb a ma esti finálé előtt, ugyanis amíg a Vörösök az utolsó pillanatig harcoltak a bajnoki címért – végül egy ponttal a Manchester City mögött zártak –, s megnyertek egy százhúsz perces FA-kupa-finálét a Chelsea ellen, addig a Real Madridnak a május 4-i BL-elődöntő visszavágója óta nem volt valódi tétmeccse, hiszen a spanyol bajnoki címet már négy fordulóval a zárás előtt bebiztosította.

Bajnokok Ligája-döntő

Liverpool–Real Madrid 21.00
(Párizs, Stade de France, jv.: Turpin (francia); tv: M4 Sport)

Várható kezdőcsapatok az UEFA honlapja alapján:

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Keita – Szalah, Mané, Díaz.

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, Mendy – Kroos, Modric – Valverde, Benzema, Vinícius.

Borítókép: Mohamed Szalah számára személyes ügy lesz a Bajnokok Ligája döntője (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.