Dupla tétes ki-ki meccs zárhatja a rég várt tornát

Carlos Alcaraznak a negyeddöntőben aratott öt és negyed órás sikere után még egy meccset kell nyernie a US Openen, hogy megelőzze a világranglistán legendás honfitársát, Rafael Nadalt. De még az is lehet, hogy az amerikai nyílt teniszbajnokság döntője közvetlenül az éllovas pozícióért is zajlik majd, amennyiben Alcaraz és Casper Ruud lesz a két résztvevő.

2022. 09. 09. 12:00
Casper Ruud US Open
US Open Casper Ruud 2022 Fotó: USTA/Darren Carroll
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A fiatalok előbb-utóbb ellépnek mellettünk, ez az élet rendje. Engem már valami sokkal fontosabb foglalkoztat, hamarosan megszületik a kisfiam – fogalmazott néhány napja a vesztes US Open-nyolcaddöntője után a világelsősége esélyeit firtató kérdésre Rafael Nadal. Ő már semmivel sem befolyásolhatja az év utolsó Grand Slam-tornája utáni ATP-világranglista alakulását, s mivel korábban már 209 héten is az ő nevével kezdődött a rangsor, aligha izgul azon, hogy a riválisok mire mennek New Yorkban.

A felső ágon Karen Hacsanov segíthet Nadalon, ő játszik az elődöntőben Casper Ruud ellen, aki a sportág első norvég világelsője lehet. Az idei Roland Garros-döntős már rég túlteljesítette apja, Christian korábbi nemzeti csúcsát (39. hely), s ha a párizsi Grand Slam-torna után New Yorkban is bejut a döntőbe, akkor biztosan Nadal előtt lesz a jövő hétfői rangsorban.

Ugyanebben a cipőben jár Carlos Alcaraz, aki más szempontból írhat történelmet. A férfiak között az eddigi legfiatalabb világelső az ausztrál Lleyton Hewitt volt, aki 2001 novemberében húszéves, nyolc hónapos és 23 napos korában vette át a ranglista első helyét. Alcaraznak marad még ideje, ha most nem döntené meg a csúcsot: ő volt az idei 128 fős férfi főtábla legfiatalabb indulója, a következő ranglista megjelenésekor is csak 19 éves, négy hónapos és hétnapos lesz.

S ha Ruud és Alcaraz is bejut a fináléba, akkor lesz csak igazán éles a helyzet, ebben az esetben ugyanis egyetlen ki-ki meccsen döntik el egymás között a US Open-trófea mellett a világelsőség sorsát is.

Alcarazt az amerikai Frances Tiafoe állíthatja meg az elődöntőben, aki Nadal búcsúztatása után a GS-negyeddöntőkben immár 0-6-s mérleggel álló Andrej Rubljovot is legyőzte.

– Mindenképp kemény meccs lesz, akár Sinner, akár Alcaraz ellen játszom az elődöntőt. Csak azt remélem, hogy maratoni hosszúságú meccset játszanak, és jól kifáradnak péntekre – mondta saját sikere után Tiafoe, s nem kellett csalódnia, a két fiatal öt és negyed órát töltött a pályán.

S ha már Nadalt az élet rendjéről idéztük: a spanyol klasszis Roger Federerrel és Novak Djokoviccsal együtt igencsak felborította ezt a rendet az utóbbi években, de az idei US Openen úgy tűnik, eljött a régóta várt generációváltás ideje. Először fordult elő Grand Slam-tornán, hogy valamennyi elődöntős 1995 után született: a négyes legidősebb tagja, a huszonhat éves Hacsanov néhány hét híján tíz évvel fiatalabb Nadalnál.

Persze a teljes 2022-es évet nézve azért nem lepődnénk meg, ha Nadal és Djokovics jövőre is főszerepet játszanának a legnagyobb versenyeken. New Yorkban viszont a fiataloké a terep.

US Open, a férfi elődöntők párosítása

Hacsanov (orosz, 27.)–Ruud (norvég, 5.)
Alcaraz (spanyol, 3.)–Tiafoe (amerikai, 22.)

Borítókép: Casper Ruud lehet az első norvég világelső (Fotó: USTA/Darren Carroll)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.