időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Lesz miből visszafizetniük a Liu testvéreknek a 283 millió forintot

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu
2022.11.18. 10:11 2022.11.18. 10:52
Lesz miből visszafizetniük a Liu testvéreknek a 283 millió forintot

Bár hivatalosan még nem ismerték el olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázóink, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, hogy Kínában folytatják pályafutásukat, minden jel erre utal. Ami az „elengedésüket” illeti, a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség okkal nem nem nagyvonalú, a sportolók viszont az elmúlt években megkeresett állami és szponzori forrásokból alighanem kigazdálkodják eligazolásuk 283 millió forintos árát – írja a Világgazdaság.

A Világgazdaság a cikkében rámutat: az elmúlt években százmilliókat kaphatott állami és szponzori forrásból Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, így nem véletlen, hogy legfrissebb interjújukban azt mondták az országváltás mellett döntő testvérek: ha a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség (MOKSZ) ragaszkodik ahhoz, hogy visszafizessék a rájuk fordított pénzt, akkor ezt maguk teszik meg, ugyanis állításuk szerint nincs mögöttük olyan ország vagy szövetség, amely vállalná helyettük.

A Mandiner úgy tudja, a MOKSZ 283 millió forintot vár azért cserébe, hogy elengedje a versenyzőket. A magyar sporttörténelmet író fivérek a 2018-as olimpián elért váltóbeli sikerért egyenként 28 millió forintot kaptak, míg idén a pekingi teljesítményével az olimpia magyar hőse, Shaoang 140 millió forinttal ülhetett fel a repülőre. Sokatmondó, hogy az Origó írása szerint az édesanyjuk megerősítette, hogy fiai felveszik a kínai állampolgárságot, és Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke is arról beszélt, hogy miközben Magyarországon egy olimpiai aranyérem tarifája jelenleg ötvenmillió forint, ezzel szemben az egyik kínai bajnok mai árfolyamon hétszáz- és nyolcszázmillió forint közötti összeget kapott.

A kínaiaknál viszont nem ismernék el a magyar–kínai kettős állampolgárságot, azaz Liuéknak le kell mondaniuk a magyarról és ezzel az olimpiai életjáradékról, mai számítások szerint Shaoang havi 1,3 millió forintról, Shaolin Sándor ennek a feléről. Ám létezik egy olyan forgatókönyv, amely szerint visszavonulásukat követően Liuék hazatérnek, lemondanak a kínai állampolgárságukról, visszakapják a magyart, és onnantól ismét jogosultak az életjáradékra, ha addig nem lesz jogszabály-módosítás.

A Liu fivérek augusztusi bejegyzése az Instagramon – országváltásról ekkor még nem volt szó:

A Világgazdaság cikke ITT olvasható el.

Borítókép: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang kezdeményezte az országváltást (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.