A háború miatt szankcionált orosz futball jövője Ázsia lehet

Az orosz futball végül tényleg Ázsiában lel új otthonra? Vagy „csak” tesztelik az ország labdarúgóinak visszatérését a nemzetközi vérkeringésbe, ahonnan az orosz–ukrán háború miatt lettek kitiltva több mint egy éve? Számos kérdést felvet, hogy az orosz válogatott, amely a háború kitörése óta egyetlen tétmeccset sem játszott, meghívást kapott a júniusi közép-ázsiai bajnokságra.

2023. 03. 24. 6:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb 2021 novemberében szerepelt tétmérkőzésen az orosz labdarúgó-válogatott, amely akkor Horvátországban 1-0-s vereséget szenvedett a vb-selejtezőn. A következő összecsapásra tavaly március 24-én került volna sor, ám azt a lengyelek elleni kvalifikációs meccset már nem játszhatta le az orosz csapat, mert addigra kitört az ukrajnai háború, ami miatt – sok más sportághoz hasonlóan – az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is határozatlan időre kizárta az oroszokat a versenyeiről.

Oroszország a horvátok elleni 2021-es vb-selejtező óta nem játszott tétmeccset Fotó: Denis Lovrovic

Tavaly májusban az UEFA szlovén elnöke, Aleksander Ceferin még elnézően nyilatkozott az orosz futball helyzetéről. – A játékosokat nem szabad büntetni, mert nekik semmi közük ahhoz, ami történik. Ez túlmutat a labdarúgáson, de nekünk meg kell tennünk a magunk lépéseit, és csak annyit szeretnénk, hogy a lehető leghamarabb véget érjen ez az őrület – fogalmazott az európai labdarúgás első embere.

Az őrület, avagy az orosz–ukrán háború azonban azóta is tart, és a sportolókkal való együttérzés ellenére az UEFA nem enyhített az orosz futball büntetésén: klubjaik nem indulhattak el a nemzetközi porondon a jelenlegi idényben, válogatottjuk pedig nemcsak a tavalyi katari vb-ről maradt le, hanem a 2024-es németországi Európa-bajnokság tegnap rajtolt selejte­zőin sem vehet részt.

Mélyponton az orosz liga játékosainak összértéke

A tilalom gyakorlatilag kivérezteti a szebb napokat látott orosz futballt, amely már a háború előtt is erősen leszálló­ágban volt. A 2021-ben rendezett legutóbbi Eb-n az orosz válogatott gyenge játékkal, 2-7-es gólkülönbséggel a csoportja utolsó helyén végzett, ami az együttes akkori szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov állásába került, aki ma már a Ferencváros vezetőedzője. Addigra az orosz klubok is visszaestek a nemzetközi porondon, 2021-ben tizenkét év óta először volt csak egy csapatuk a BL-csoportkörben, az egyenes kieséses szakaszt pedig 2016 óta nem érték meg. Ezt a negatív tendenciát erősítette fel a háború miatt elszenvedett szankció az orosz futballban.

Az orosz Premjer liga futballistáinak összértéke a jelenlegi idényben 763 millió euró, ami a Transfermarkt adatai szerint 2007 óta a legalacsonyabb összeg. Az említett időszakban nem­egyszer ennek a dupláját érte az élvonal játékosanyaga, de az esetek többségében legalább egymilliárd euró felett volt az érték. A háború miatt sok minőségi légiós eligazolt, az orosz játékosok pedig kényszerpályára kerültek, hiszen sem a válogatottban, sem a klubjaikban nem játszhatnak nemzetközi tétmeccseket.

Ázsia jelentheti a megoldást?

Nem csoda, hogy a szorult helyzetben keresi a kiutat az orosz futball, amelynek Ázsia dobhat mentőövet, ahol más a háború megítélése, mint Európában. Már tavaly téma volt, hogy az Orosz Labdarúgó-szövetség kilépne az ­UEFA-ból, és csatlakozna az ázsiai konföderációhoz (AFC), ám december végén a terv lekerült a napirendről. Most mégis Ázsia felé közeledik a kegyvesztett ország.

Ennek egyértelmű jele lesz, ha az orosz válogatott valóban részt vesz a június 9. és 21. között esedékes közép-ázsiai bajnokságon, amelyre a szervezők szerint már el is fogadta meghívást. Oroszország ezt egyelőre hivatalosan nem jelentette be, csupán a tárgyalások tényét ismerte el. Érdemes megnézni a várható ellenfelek listáját: Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán, Afganisztán, Irán és egy később megnevezendő válogatott szerepelne a tornán az oroszok mellett. Az említettek közül egyedül Irán volt ott a tavalyi vb-n, amely ugyan meglepetésre legyőzte 2-0-ra Walest, de Angliától 6-2-re, az Egyesült Államoktól 1-0-ra kikapott, és kiesett a csoportkörben.

Az európai válogatottak távolságot tartanak

Ázsiában nem európai színvonalú meccsek várnának az oroszokra, de még ez is jobb, mint a semmi. Európában ugyanis még barátságos mérkőzéseket sem tud lekötni a szövetség. Ezt ugyan a háború miatt hozott szankciók nem tiltanák, de akkora az ellenállás az oroszokkal szemben, hogy az ukrajnai harcok megkezdése óta egyetlen európai válogatott sem vállalta a fellépést. Pedig tavaly novemberben volt egy tervezett találkozó Bosznia-Hercegovina ellen, ám a játékosok fellázadtak.

– A meccs ellen vagyok, mindig is a béke pártján álltam – szögezte le Edin Dzeko, az olasz Internazionale csatára, a bosnyák válogatott legnagyobb sztárja, egyben csapatkapitánya. – Teljesen világos az álláspontom, amelybe nem fér bele, hogy játsszak az oroszok ellen, amíg Ukrajnában ártatlan emberek szenvednek.

 

A mérkőzést végül lefújták. Oroszországnak pedig maradtak az ázsiai edzőpartnerek: tegnap Irán ellen 1-1-et játszott, vasárnap Irak ellen lép pályára.

 

Érdekesség ugyanakkor, hogy az orosz U17-es lányválogatott a napokban egy bangladesi korosztályos tornán szerepel többek közt Bhután, Nepál és India ellen, méghozzá az orosz szövetség tájékoztatása szerint az UEFA közbenjárásával. A párbeszéd tehát nyilvánvalóan nem ért véget Oroszország és Európa között a futball terén, a kérdés csak az, hogy az ázsiai szereplés egyfajta tesztüzemmód a visszatérés előtt, vagy az elválás következő szakasza.

Borítókép: Az orosz válogatott sorsa továbbra is bizonytalan (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Anton Vaganov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.