Saját rajongója okozta a futballklasszis halálát

Magyarország első ellenfele a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében Bulgária lesz. A bolgároknak jelenleg nincs olyan klasszisuk, mint a tragikus sorsú Georgi Aszparuhov vagy az aranylabdás Hriszto Sztoicskov. A válogatott életét tavaly buszbaleset nehezítette, az Eb-selejtezőt pedig hazai vereséggel kezdte Bulgária.

2023. 03. 26. 7:22
firo, 10.07.1994 archive image, archive photo, archive, archive photos football, soccer, WORLD CUP 1994 USA quarter-finals: Bulgaria - Germany 2:1
firo, 10.07.1994 archive photo, archive photo, archive, archive photos football, soccer, WORLD CUP 1994 USA quarter-finals: Bulgaria - Germany 2:1 Bulgaria, team photo, team photo, Boris Mihailov, Trifon Ivanov, Tzanko Tzvetanov, Petar Hubchev, Zlatko Yankov, Yordan Letchkov, Nasko Sirakov, Ilian Kiriakov, Krasimir Balakov, Emil Kostadinov, Hristo Stoichkov (Photo by Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Jürgen Fromme
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bulgária labdarúgó-válogatottjáról a legtöbb futballrajongónak az aranylabdás Hriszto Sztoicskov vezette csapat jut eszébe, amely elődöntőbe jutott az 1994-es világbajnokságon. Ez azonban nemcsak annak a válogatottnak a dicsérete, hanem a mai csapat kritikája is. A bolgár futball első fénykorát az 1960-as években, a második, még fényesebbet az 1990-es évtizedben élte. A számtani sorozat alapján itt lenne az ideje az újabbnak, azonban jelenleg nincs olyan klasszis a láthatáron, aki kivezetné Bulgária válogatottját a gödörből.

Montenegró Bulgária Szavics Delev
A nyitányon Montenegró Bulgária fölé nőtt (Forrás: Facebook)

Bulgária tragikus futballhőse

Bulgária 1962-ben vett először részt futball-vb-n, s rossz sorsa rögtön összehozta a magyar válogatottal. A két csapat csoportmeccsén Magyarország tizenkét perc után 4-0-ra vezetett, végül 6-1-re nyert, Albert Flórián mesterhármast ért el. Négy évvel később is találkozott a vb-csoportkörben a két csapat, akkor 3-1-es magyar győzelem született, noha Georgi Aszparuhov révén Bulgária szerezte az első gólt.

Aszparuhov volt az akkori csapat sztárja, sőt az 1994-es csapat klasszisai előtt őt szavazták meg a XX. század legjobb bolgár labdarúgójának. A Gundi becenevű klasszis 1971-ben, huszonnyolc évesen szenvedett halálos közúti balesetet. A tragédiáért felelős sofőr Aszparuhov óriási rajongója volt, s amikor rájött, hogy saját kedvence halálát okozta, csak a rendőrök tudták megakadályozni abban, hogy önmagával is végezzen.

A magyar és a bolgár válogatott huszonhárom hivatalos mérkőzést játszott egymás ellen, ám a legrangosabb meccs nincs ezek között: 1968-ban az olimpiai döntőben vívott meg egymással a két ország csapata. Magyarország hátrányba került, de fordított, ezt pedig a bolgárok nagyon rosszul viselték, a szünet előtt három játékosukat is kiállította a játékvezető.

Aranylabda és világbajnoki elődöntő

Bulgária az első öt vb-szereplése alkalmával nem tudott meccset nyerni (1986-ban így is bejutott a nyolcaddöntőbe), s 1994-ben a hatodik fellépést is vereséggel kezdte Nigéria ellen.

Az újonc Görögország ellen 4-0-s sikerrel tört meg a jég, s ettől olyan lendületbe jött a bolgár válogatott, hogy legyőzte a négy évvel korábbi döntős Argentínát, majd a negyeddöntőben a címvédő Németországot is.

Az elődöntőben Olaszország már megállította a bolgárokat, akik a bronzmeccsre ezek után már nem tudtak felpörögni. Hriszto Sztoicskov így is gólkirály lett hat találatával, az év végén pedig elnyerte az Aranylabdát is.

A vb-elődöntőre Sztoicskovék nem tudtak építeni: a következő Eb-n és vb-n egyaránt a csoportkör jelentette a végállomást Bulgária számára, az 1998-as világbajnokságon Spanyolország ellen elszenvedett 6-1-es vereség azóta is a bolgár válogatott utolsó vb-meccse.

Mélyrepülés és a pótselejtező

Bulgáriának ezt követően is volt néhány kiváló játékosa, Dimitar Berbatov Premier League-gólkirály is volt, a válogatott azonban meredek lejtőn indult el. Bulgária 2004-ben a tizenhat résztvevőből egyedüliként pont nélkül zárta az Eb-t, azóta pedig el sem jutott a kontinensviadalra.

A Nemzetek Ligája tavalyi csoportkörében Bulgária a harmadik vonalban, azaz a C divízióban szerepelt, csoportjában Grúzia mögött, de Észak-Macedónia és Gibraltár előtt a második helyen végzett. Júniusban, Grúziában ráadásul buszbaleset érte a bolgár csapatot, amelyben Todor Nedelev agysérülést szenvedett. A korábban a Bundesligát is megjárt középpályás februárban térhetett vissza a pályára, de a válogatott keretbe nem kapott meghívót.

Az 1990-es évek közepén a legjobb tíz között is jegyzett Bulgária 2012-re a 96. helyre csúszott vissza a FIFA-világranglistán. Azóta a 71. helyig felegerészte magát a válogatott, de a jelenlegi csapatnak nincs klasszis vezéregyénisége. A szerb szövetségi kapitány, Mladen Krsztajics által összeállított keretben ott van a kisvárdai Janisz Karabeljov is, aki Montenegró ellen fél órát kapott. A bolgár válogatott két legértékesebb játékosa a Transfermarkt által négymillió euróra becsült Kiril Deszpodov (Ludogorec) és Filip Krasztev (Levszki Szófia). A magyar válogatottban hat, magasabbra taksált futballistával (Szoboszlai Dominik, Gazdag Dániel) számolhat.

S ha már Rossi, a magyar válogatott olasz kapitánya egy nagyon fontos meccsen már győzelemre vezette Magyarországot Bulgária ellen. A legutóbbi Európa-bajnokság pótselejtezőjének elődöntőjében a magyarok 3-1-re nyertek Bulgáriában, hogy aztán Izland ellen ki is vívják a részvétel jogát.

Borítókép: Az 1994-es bolgár válogatott (Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP/Jürgen Fromme)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.