Lipcsei Péter ismeretlen félelme: nem mert lemenni a bányába

Lipcsei Péter hazalátogatott. A korábbi ferencvárosi legenda a Soroksár vezetőedzője, s a csapata 3-1-re győzött a Kazincbarcika vendégeként a labdarúgó NB II-ben. Köztudott, Lipcsei a borsodi városban nevelkedett, s a látogatás apropóján felelevenítette ifjúsága emlékeit. Arról is beszélt, hogy valószínűleg akkor sem lett volna belőle bányász, ha történetesen nem lett volna kiemelkedő tehetségű futballista.

Magyar Nemzet
2023. 04. 20. 18:20
Lipcsei Péter
Lipcsei Péter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lipcsei Péter a kazincbarcikai Lékai János Szakközépiskolában végezte a középiskolai tanulmányait. 

– Két szak volt, amely érettségit adott, az autószerelő, valamint a bánya-elektrolakatos; édesapám a másodikat javasolta. A szakmához nem nagyon értek, gyakorlaton voltam a környező bányákban, de le nem mentem, mert őszintén megmondom, kicsit féltem tőle. Láttam, mi van, hogy néznek ki az emberek, amikor feljönnek a bányából, tiszta feketén, és ez nem tetszett – elevenítette fel a tanulmányait Lipcsei Péter a barcikai látogatás apropóján a Boon.hu-nak.

A ferencvárosi legenda arról is mesélt, hogyan vált belőle labdarúgó.

– Hat-hét éves koromban kezdtem el  focizni, édesapám akkor már edzősködött Barcikán. Minden edzésre jöttem vele a pályára, mondhatni itt éltem az életem. Édesapám  előtte játszott is, úgyhogy a fociimádat beleivódott a vérembe. Állandóan vele voltam, a játékosok között, láttam, hogy ez egy jó dolog, vagyis sosem merült fel bennem, hogy ne csináljam. Mindig beszálltam az idősebbek közé is, ha lehetett.

Amikor serdülő voltam, édesapám pedig az ifikkel dolgozott, egyszer-kétszer felvitt a nagyobbak közé, tudtam ezáltal ott is játszani. Volt, hogy húsz percet, volt, hogy egy félidőt, akadt olyan is, amikor meccset döntöttem el.

A nevelőedzőm Pete Bandi bácsi volt, ő volt a mindenem, sajnos már nincs közöttünk, nagyon nagyra tartottam. Rengeteg dolgot megtanított, van, amikor még vissza is nyúlok ezekhez, a jókhoz, amiket igyekszem én is továbbadni. Persze utána nem csak tőle tanultam, másoktól is, akikkel dolgoztam. A 80-as évek elején voltam gyerek, nem volt számítógép, telefon, ahogyan hazaértem az iskolából, a Pollack Mihály Általános Iskolából, egyből a foci volt az, amire gondoltam. Bicikli volt még, olyan különös játékszerek nem, helyette a környező tereken rúgtuk a labdát. Labdaszedő is voltam, amikor a játékosok készülődtek, mentek ki a hátsó pályára, elkértem a labdát, és vittem nekik. Örököltem tőlük cipőt, amelyik két-három számmal nagyobb volt, és emiatt az orra felfelé állt.

 

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület (KVSE) futballcsapata a nyolcvanas évek végén az NB II-ben szerepelt. Lipcsei Péter 17 évesen mutatkozott be a felnőttegyüttesben.

– 1989 nyarán már ott is készültem, abban a szezonban mutatkoztam be a nagy csapatban. Az akkori edzőtől, Varga Zoltántól folyamatosan lehetőséget kaptam, ha jól emlékszem, már ’89 augusztusában, az első fordulóban pályára léptem itthon, a Kecskeméti SC ellen. Óriási csapat jött össze akkor a KVSE-nél, Sztahon Józsi – aki sajnos most halt meg –, Csipke Zsolt, Kondás Elemér, Asszony Béla, Deszatnik Péter, Májer Zoli a kapuban, és még hosszú a sor. Anno a többiek kicsivel vagy többel idősebbek voltak nálam, nagy örömmel vettem mindenfajta beszélgetést – folytatta Lipcsei.

Az 1989–90-es idény végén a Kazincbarcika második lett az NB II. Keleti csoportjában az aranyérmes Szeged SC mögött, így osztályozót játszhatott a feljutásért a Budapest Honvéd ellen. Bizonyos vélemények szerint a klub akkori vezetése nem igazán akarta az NB I-et, nem jött össze a bravúr, Lipcsei Péter sorsa mégis jó irányba dőlt el. Felfigyelt rá a Ferencváros, személyesen is felkereste, s a tehetséges játékos a következő évadot már a Fradiban kezdte meg. A története innen már nyitott könyv…

Borítókép: Lipcsei Péter már hat éve irányítja a Soroksárt (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.