Fucsovics vitte a hátán a magyar teniszt, de megjött az erősítés + videó

Nincs már versenyben lévő magyar egyéni játékos a Roland Garroson, de Sávolt Attila, a teniszszövetség szakmai igazgatója szerint biztató a közeljövő a sportágban. Sávolt a következő négy-öt évben a jelenleg is top 100-as Fucsovics Márton mellett a férfi és a női szakágat együttvéve akár három, négy teniszezőt is el tud képzelni a legjobb száz között. Erre negyven éve nem volt példa. Megnéztük, Sávolt kikre gondolhatott.

2023. 06. 02. 5:45
Fucsovics Márton Djokovics
Párizs, 2023. május 28. Fucsovics Márton a francia Hugo Grenier ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2023. május 28-án. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marozsán Fábián robbanásszerű győzelme a világelső Carlos Alcaraz ellen újra térképre helyezte a magyar teniszt, és arra enged következtetni, hogy után is lehet top 100-as játékosunk. Fucsovics korábbi edzője, a jelenleg a teniszszövetség szakmai igazgatójaként dolgozó Sávolt Attila ennél konkrétabban fogalmazott. Az egykori top 100-as játékos szerint a következő négy-öt évben akár három, négy magyar teniszező is ott lehet a világranglistán az első százban.

Fucsovics korábbi edzője, Sávolt Attila, Marozsán Fábián, és a versenyző menedzsere, Somogyi Zsolt      Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport

A sportágban Fucsovics Márton képviseli az állandóságot, a kétszeres junior Grand Slam-bajnok 2017 novembere óta tartósan, egy rövid szünetet leszámítva a top 100-ban szerepel, 2019-ben jegyezték a legelőkelőbb helyen, akkor a 31. volt a ranglistán. A legjobb magyar teniszező a 2017-es wimbledoni bajnokság óta sorozatban a 23. GS-főtábláján szerepelt az idei Roland Garroson, összességében 24-edszer volt ott a legjobbak között. Fucsovics 31 éves, nem tudni, meddig tervez a sportágban, de a következő négy-öt évben megtarthatja a jelenlegi pozícióját, s ha tudja állandósítani a formáját, különösen akkor, ha egyenletesen magas szinten tud teniszezni, mint ahogy azt Novak Djokovics ellen tette az első játszmában a Roland Garros második fordulójában, akkor biztosan azok közé tartozik, akik benne vannak Sávolt hat-nyolc fős jövőképében.

Balázs Attila, a Fucsovics mellett a top 100-ban szerepelt másik versenyző élt a lehetőséggel, a sérülésére hivatkozva védett ranglistás helyezést kért és kapott az ATP-től. De a hivatalosan a rangsor 76. helyén álló játékos sem tudja, hogy mikor játszhat újra. 

MAROZSÁN Fábián; ALCARAZ, Carlos
A piros pólós magyar, aki legyőzte Carlos Alcarazt                  Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Marozsán Fábián a jelen, de inkább a jövő embere. A 23 éves, magas játékos nem véletlenül dolgozik mostantól kondicionáló edzővel, ő is tisztában van azzal, hogy a feje és a keze megvan ehhez a sportághoz, de a fizikumán még bőven lehet változtatni. A Carlos Alcaraz legyőzésével berobbant teniszező jelenleg a 115. helyen áll a rangsorban, a következő három salakpályás versenyén vagy akár a sikeres wimbledoni kvalifikációval áttörheti a falat, bekerülhet a legjobb 100 közé. Marozsán azon munkálkodik, hogy ne egynyári játékos legyen belőle, az elköteleződését látva erre minden esélye megvan.

Kiugró siker és stabilitás

Marozsán Fábián: „Meg vagyok győződve arról, hogy a fizikális terhelésben előre kell lépnem. A római versenyen fel tudtam venni a ritmust. Nagyon jó érzés volt megtapasztalni, hogy tudok ilyen magas szinten teniszezni, de ettől függetlenül vannak olyan challenger-tornák, ahol teljesítenem kell. Azt gondolom, hogy sok meccset kell nyernem ezeken a versenyeken, hogy később stabilan ott tudjak lenni a legjobb 100 között. Stabilizálnom kell ezt a szintet. Három salakpályás versenyen indulok a wimbledoni kvalifikáció előtt. Reálisan nézve salakon több meccset tudok nyerni, már csak azért is, mert füvön még nem játszottam. A cél az, hogy minél közelebb kerüljek egy esetleges US Open-főtáblához. Ha elindulok egy challenger-versenyen, kiemelt leszek, de borzasztó nehéz mindig hozni a papírformát. Hatalmas dolognak tartanám, ha hétről hétre tudnék hozni egy megbízható szintet, de tudom, ez iszonyatosn nehéz, mert a férfitenisz nagyon összetett, könnyen borul a papírforma. A top 200-ban nagyon jó játékosok vannak, és csak minimális dolgok döntenek egy-egy versenyző között. Elképzelhetőnek tartom, hogy lesznek még kiugró eredményeim, de én legalább annyira, sőt, még jobban szeretném, ha nem egynyári játékosnak tartanának. Örülnék, ha stabilan a top 100-ban tudnék lenni és ATP 1000-es versenyeken is főtáblás lehetnék. Ehhez az kell, hogy  a stabilitás legyen rám jellemző.” 

Piros Zsombor ígéretesen indult pályáját sérülések nehezítették az utóbbi időben. A Marozsánnal egyidős játékos 2017-ben, az Australian Open junior egyéni, a Roland Garroson a párosok versenyét nyerte meg, azóta sok mindent kipróbált. Az édesapja, Piros Attila volt az edzője, majd spanyolországi akadémián próbálkozott, a saját bevallása szerint nem megfelelő életmódot folytatott, később Noszály Sándor „újrahangszerelte”, de megszakadt a munkakapcsolatuk. Piros a Davis-kupában komoly skalpokat gyűjtött, salakpályás challenger-versenyeket nyert, 2022-ben Gwangdzsuban és Tamperében, idén Splitben és Oaresben. Apró lépésekben közelít az első százhoz, de eddig nem tudta állandósítani a formáját. Közel van a határhoz, de ehhez nem elég csak challenger-versenyeken gyűjtögetni a pontokat.

Valkusz Máté örök ígéret. Martina Hingis korábbi edzője, Kuhárszky Zoltán is foglalkozott vele, de még nem tudta megmutatni azt, ami benne van. A Davis-kupában Marozsán oldalán tavaly az ausztrálok, idén a franciák ellen nyert párost. Fucsovics, Piros és Marozsán előtte van a sorban, már csak azért is, mert jelenleg a 283. helyen áll, a karriercsúcsa a 225. volt. Ez egyelőre távol van a top 100-tól. Ha elkerülik a betegségek, és nem kényszerül hosszas kihagyásra, mint 2017-ben a mononukleózisa miatt, akkor ő is megindulhat felfelé.

Fizikum nélkül nehezebb lesz

Marozsán Fábián edzője, Balázs György: „Már évekkel ezelőtt felvetődött a közös munka Marozsán Fábiánnal. De elég sok munkám volt a Budai Tenisz Centrumban, és ugyan tisztában voltunk azzal, hogy a feltörekvő generáció tagjainak, Piros Zsombornak, Valkusz Máténak és Marozsán Fábiánnak állandó, utazó edzőre van szüksége, de mégsem született szorosabb együttműködés. Persze követtem Fábi pályáját, a májusi római verseny előtt is képben voltam vele kapcsolatban: videófelvételeket néztünk az ellenfeleiről, és utána beszéltünk a megvalósítandó taktikáról. Összességében elmondhatom, hogy már régebben napirenden volt az edzőkérdés, de csak a napokban vált hivatalossá az együttműködés. A következő 10-12 hét egy próbaidőszak, reméljük, eredményes lesz a közös munka. Emberileg jól kijövünk, de nehéz meghatározni az eredményeket. Ami pedig az utazást illeti, a jövő heti németországi challenger-versenyre nem én utazom Fábival, de az azt követő két olaszországira viszont igen. 
Úgy gondolom, hogy a top 100-hoz akár egy jó eredmény is elég lehet. Több összetevőn, többek között az ellenfelek teljesítményén is múlik, hogy ez mikor jön össze. De mivel Fábinak nincsen megvédendő pontja, így elég, ha a németországi vagy a két olaszországi verseny közül az egyik kifutna, akkor tényleg ott lehetne a top 100 elején.
Ahhoz, hogy tartósan le tudjon horgonyozni a top 100-ban mindenek előtt jó fizikum szükséges. Fábi még csak 23 éves, ez relatíve fiatalnak számít a teniszközegben. Egy-egy kiemelkedő eredmény megszülethet, mert Fábinak nagyon gyors keze van, iszonyú jól elővételez, meg tud verni top 100-as játékost, de csak jó fizikummal tud megmaradni az első száz között. Ő még nincs azon a top szinten, viszont már most nagyon erős mentálisan, tud figyelni, nagyon magabiztos a pályán, szorgalmas és tisztelettudó. Szerény, ez is fontos az ahhoz, hogy megragadjon a százban. Ő nem kicsapongó típus, tudja, hogy a teniszre tette fel az életét.”

A nőknél egyszerűbb a helyzet. A 26 éves Bondár Anna egyesben a 104. helyen áll a WTA-rangsorban, a karriercsúcsát, az ötvenedik helyet tavaly érte el. A balatonfüredi Gálfi Dalma két évvel fiatalabb, és kicsit hátrébb, a 166. helyen áll a világranglistán. A Gálfival egyidős Udvardy Panna a 129., tavaly már a top 100 tagja volt, a 66. helyen jegyezték 2022 nyarán. A 31 éves Jani Réka Luca is járt már közelebb a célhoz, mára kiszorult a legjobb 200-ból. 2016-ban még a 25. volt, most a 211. a párosban négyszeres Grand Slam-bajnok.

BONDÁR Anna
Bondár Anna a legelőkelőbb helyen jegyzett női teniszező     Fotó: MTI/EPA/Jason O'Brien

Sávolt jóslata nem elrugaszkodott a valóságtól, lehet négy magyar top 100-as játékos. 

Borítókép: Fucsovics Márton 2017 óta egy kisebb megszakítást leszámítva tagja a top 100 mezőnyének (Fotó: AFP)

Marozsán Alcaraz elleni győzelme után lett igazán érdekes, kiből lehet top 100-as játékos:

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.