Erős és éhes trónkövetelőkkel rajtol el a Bundesliga új idénye

Pénteken elkezdődik az európai topligák közül a Bundesliga új idénye is. Ez az a bajnokság, amelyben a legtöbb magyar futballista szerepel, a létszámuk nem változott, mert bár Szoboszlai Dominik Liverpoolba szerződött, érkezett Szalai Attila a Hoffenheimbe. Nagy az esély, hogy ezúttal megszűnik a Bayern München egyeduralma, a trónkövetelők közül az RB Leipzig, a Dortmund és a Leverkusen táplálhat a legtöbb okkal bajnoki reményeket.

2023. 08. 18. 5:15
SC Freiburg - VfL Wolfsburg
19 May 2023, Baden-Württemberg, Freiburg im Breisgau: Soccer: Bundesliga, SC Freiburg - VfL Wolfsburg, Matchday 33, Europa-Park Stadion. Freiburg's Roland Sallai in action. Photo: Tom Weller/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/Tom Weller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán nem sokon múlott: ha a Dortmund az utolsó fordulóban kicsit jobban odafigyel, akkor megszakad a Bayern München egyeduralma. Így azonban, ha csak jobb gólkülönbségének köszönhetően is, de a bajorok emelhették magasba a salátástálat, és a Bundesliga ma kezdődő idényében sorrendben a 12. bajnoki címükért indulhatnak harcba. Ilyen hegemóniára a közelmúltban nem akad más példa a topligák történetében, ugyanakkor a szaklapok véleménye szerint sokkal nagyobb a trónfosztás esélye, mint volt az utóbbi években bármikor is.

Kingsley Coman gólja után bajnoki címet is ünnepelhettek a Bundesligában bajorok (Fotó: Federico Gambarini)

Ezt a véleményt erősítette a múlt héten a német Szuperkupa-mérkőzés is, amelyet az RB Leipzig simán nyert meg 3-0-ra, és amelyen kiderült, a Bayern rendkívül sebezhető. Thomas Tuchel vezetőedzőnek például választ kell találnia a kapuskérdésre: egy hónapja még négy kapus készült Münchenben, mostanra maradt neki egy, Sven Ulreich, aki 35 évesen aligha az ideális megoldás. Szüksége lenne egy nemzetközi szintű középső védőre, ráadásul minden bizonnyal pótolnia kell a Manchester Unitedbe tartó Benjamin Pavardot, és nagyon szeretne igazolni a középpályára egy védekezni, ütközni tudó futballistát.

 

Bundesliga: Veszélybe kerülhet-e a Bayern nagy sorozata? 

A legnagyobb figyelem persze szereplését kíséri, aki garanciát kapott arra, hogy lesz ideje a beilleszkedésre és játszani fog, cserébe nem kevesebbet várnak tőle, mint hogy egy évvel távozása után pótolja a lengyel csatárt, és rengeteg gólt szerezzen. Az angol játékos motivációjával aligha lesz gond, hiszen azért szerződött Münchenbe, hogy végre trófeákat nyerjen, amire a Tottenhamban nem nyílt esélye.

A Bayern egyik legnagyobb kihívójának a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig ígérkezik. A lipcsei klub eladta Christopher Nkunkut, Szoboszlai Dominikot és Josko Gvardiolt is 240 millió euróért, így viszont gond nélkül elkölthetett 151,5 milliót erősítésekre, és több roppant tehetséges fiatal futballistát kaparintott meg. A belga válogatott Ikoma-Lois Openda, a francia Castello Lukeba előtt nagyon szép jövő áll, ami igaz a Salzburgból érkezett szlovén Benjamin Seskóra és osztrák válogatott Nicolas Seiwaldra is, és nyilván erősítést jelent Fábio Carvalho kölcsönvétele is a Liverpooltól. Ők együtt a régiekkel egy alacsony átlagéletkorú, ám rendkívül lendületes csapatot alkothatnak, és a már említett német Szuperkupa-győzelem is megmutatta, hogy az RB Leipzignek komoly esélye van a bajnoki címmel járó salátástál megszerzésére. 

 

A bajorokon kívül okkal ácsingózik erre ezúttal is a Dortmund. A klub eladta ugyan a legértékesebb labdarúgóját, Jude Bellenghamet a Real Madridnak, viszont a lipcseiekhez hasonlóan szintén okosan és posztokra igazolt új játékosokat, 108 millió euróért adott el és 49 millióért vásárolt. Az angol válogatott csatár helyére például azt az osztrák válogatott Marcel Sabitzert, aki a legutóbb a Manchester Unitedben szerepelt, a támadósort erősíti a Wolfsburgból elcsábított német válogatott Lukas Nmecha is, az algériai Ramy Bensebaimi érkezésével pedig a védelem bal oldalának a megszilárdítása a cél. Ha a Dortmund tanult az előző évadban elkövetett hibáiból, amelyek miatt egy hajszállal lemaradt a bajnoki címről, akkor ebben a kiírásban célba érhet.

Training RB Leipzig
a sérülése után már a csapattal edz, hamarosan visszaállhat az RB Leipzig kapujába  Fotó: AFP/JAN WOITAS

 

Mit várhatunk most a magyar játékosok csapataitól a Bundesligában? 

Még egy csapat igényli joggal a trónkövetelő státuszát, és ez a Leverkusen. Xabi Alonso edzőként is remekel, élvezhető, támadó futballt játszat, mondhatni, remekül működteti a spanyol iskolát. A klub eladta a francia válogatott csatárt, Moussa Diabyt az Aston Villának, és az angoloktól kapott pénzből visszahozta a svájci válogatott Granit Xhakát, megvette az Európa-liga gólkirályának, a nigériai Victor Boniface-nak a játékjogát, és megszerezte a Mönchengladbachtól a német válogatott Jonas Hoffmant is. 
A Bundesliga új idényének a sötét lova csapata, az Union Berlin lehet

Ez a klub nagyon rövid idő alatt szinte a semmiből tört fel egészen a Bajnokok Ligája csoportköréig, nagy kérdés, hogy képes-e megfelelni a gyors növekedéssel járó összes kihívásnak. Ha igen, akkor számolni kell vele a dobogós helyekért zajló harcban, a csapat legnagyobb erősítése az a Robin Gosens, aki német válogatott, de eddig csak külföldön futballozott felnőttként, a Bundesligában most mutatkozik be. 

Ma még nem tudjuk, marad-e magyar érdekeltségű a Freiburg, naponta olvasni híreket legújabb kérőiről. A klub pénzügyi okokból biztosan nem adja el a magyar válogatott támadót, hiszen három eladásból 4,8 millió eurót zsebelt be és csak 7,5 milliót költött el, a cél pedig a tagság megőrzése a mezőny élvonalában.

VfB Lübeck - TSG 1899 Hoffenheim
a Bundesliga legújabb magyarja, alapember lehet a Hoffenheimben Fotó: AFP/MARCUS BRANDT

A Hoffenheim kínkeservesen ugyan, de megúszta a kiesést, most nyugodtabb idényre vágyik, ezért is vette meg a Fenerbahcétól Szalai Attila játékjogát. Tízmillió eurónál is többet nyilván kispadra szánt játékosért fizetnek a német élvonalban, így a magyar válogatott védőt komoly erősítésnek gondolják, és remélhetőleg az is lesz, a Hoffenheim pedig számára szolgálhat remek ugródeszkaként. 

 

A Bundesligába nem érkezhetnek olyan nagy befektetők, mint Angliában vagy Franciaországban, mert makacsul tartja magát az a szabály, hogy a kluboknak legalább ötven plusz egy százalékban egyesületi tulajdonban kell lenniük. A topligák közül éppen ezért ez az, amely némi romantikával is rendelkezik, olyan kisebb csapatok is eljuthatnak a legmagasabb szintre, mint a mostani két újonc, a Darmstadt és a Heidenheim. Ezt a németek még úgy sem bánják, hogy velük esik a nézőszám, hiszen tényleg kis csapatokról van szó, a másodosztályba pedig két nagy nézőszámú klub, a Hertha és a Schalke esett ki. A két újoncnak nem lehetnek nagyratörő tervei – a bennmaradás már bravúr lenne tőlük.  

Bundesliga, 1. forduló

péntek:

Werder Bremen-Bayern München 20.30

szombat:

Augsburg-Borussia Mönchengladbach 15.30

Hoffenheim-Freiburg 15.30

Bayer Leverkusen-RB Leipzig 15.30

VfB Stuttgart-VfL Bochum 15.30

VfL Wolfsburg-Heidenheim 15.30

Borussia Dortmund-1. FC Köln 18.30

vasárnap:

Union Berlin-FSV Mainz 15.30
Eintracht Frankfurt-Darmstadt 17.30

Borítókép: Sallai Roland talán marad a Bundesliga egyik magyarja (Fotó:AFP/Tom Weller)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.