Figyeljünk a Fradi zsenijére a budapesti atlétikai világbajnokságon! + videó

Alapvetően annak köszönhetően, hogy mi rendezzük a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokságot, vb-csapatunk a múlt hét elején egyetlen éjszaka alatt több mint a duplájára, 25 fősről 63 fősre duzzadt, a nemzetközi szövetség igazán nagylelkű volt, amikor jóváhagyta a „szabadkártyás” kérelmeinket. Éremszerzésre azonban valójában csak egyetlen versenyzőnknek, a kalapácsvető Halász Bencének van esélye. De a Ferencváros 19 éves gerelyhajítója, az egy év alatt az egyéni csúcsán kilenc métert javító, a mezőnyből a nyolcadik legjobb eredménnyel rendelkező Herczeg György és Eb-ezüstérmes gátfutónőnk, Kozák Luca is nagyot alakíthat.

2023. 08. 17. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatekintve az eddigi 18 világbajnokságra, a legnépesebb csapatunk 1999-ben, Sevillában 28 fős volt, s ugyan most a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vezérkara számolt azzal, hogy megdől ez a rekord, a legoptimistább nyilatkozatokban is csak 36–40 fős csapatról volt szó. A nevezési szintet teljesítők és a ranglistás helyezésük alapján kvótát szerzettek száma alapján 32 versenyzőnk állhatna rajthoz, de miként Gyulai Miklós, a MASZ elnöke talányosan fogalmazott: a rendező ország jogán 31 „megfelelő tudásszintű” atléta benevezésére is kérelmet nyújthattunk be, és ezeket a nemzetközi szövetség (WA) jóváhagyta. Így jött össze a 63 fős csapat.

Herczeg György, Németh Miklós
Herczeg György és Németh Miklós. Forrás: Facebook/Magyar Atlétika – Hungarian Athletics

A csapat „zászlóvivője” a kalapácsvető Halász Bence

Éremszerzésre azonban csak a kalapácsvető Halász Bence gondolhat, válogatottunk „zászlóvivője” viszont akár a magyar atlétika első szabadtéri vb-aranyát is megszerezheti. Mivel a 2019-es vb-n bronzérmes volt, tavaly Eugene-ben ötödik, a müncheni Eb-n pedig 80,92 méteres egyéni csúccsal másodikként zárt, a 26 éves szombathelyi versenyző győzelme nem lenne eget verő szenzáció. Ám hatalmas bravúr kellene hozzá. Halász a versenyszáma 37 fős mezőnyében 78,27 méterrel idén az ötödik legjobb eredménnyel rendelkezik (az oroszok és a fehéroroszok nem indulhatnak), az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowicki pedig 81,92-tel vezeti a világranglistát. Rajta kívül viszont csak az amerikai Rudy Winkler jutott túl a nyolcvan méteren (80,88).

Ha nyolcvan méter fölé kerülök, akkor már nem okozok csalódást, majd aznap dől el, ez mire lesz elég. Tudom, hogy a szurkolók érmet várnak tőlem, igazuk van, én is ezt várom magamtól 

– szögezte le Halász Bence.

Ami a válogatott egészét illeti, a szakvezetés abban bízik, hogy minél több indulónk megjavítja az egyéni legjobbját, ami egyúttal jó néhány országos csúcsot jelentene. Ezt legeredményesebb versenyzőnktől, a 2016-ban olimpiai bronzérmes, 2017-ben vb-2. súlylökő Márton Anitától nem várhatjuk. Az ő 19,87 méteres magyar rekordja hét évvel ezelőtti, idén 18,40-ig jutott – ezzel 23. az erősorrendben –, s 34 évesen azt sem döntötte el, hogy a jövő évi olimpiát megcélozza-e még. A tavalyi Eb-n Halász Bencéhez hasonlóan is ezüstérmes lett, de a női 100 méteres gátfutás a vb-n „más kávéház”. Versenyzőnk az idei 12,72 másodperces idejével csak a 22. legjobb a mezőnyben, és a Münchenben futott 12,69-es magyar csúcsával is csak három hellyel lenne előrébb. Ám a bizonytalan kimenetelű gátfutásban „bármi” megtörténhet.

Arra készülök, hogy a jövő héten kedden, szerdán és remélhetőleg csütörtökön is nagyon gyorsan tudjak futni. Addig már a finomhangoláson és a pihenésen van a hangsúly, mert a gátfutáshoz kell egyfajta frissesség, fejben és fizikálisan is

– fogalmazott Kozák Luca, aki ezzel elárulta, hogy merész célt tűzött ki maga elé. Tudniillik a női 100 méteres gátfutásban kedden az előfutamokat, szerdán az elődöntőket, csütörtökön pedig a döntőt rendezik. 

Herczeg György egy év alatt kilenc métert javított az egyéni csúcsán

Az Eb-n volt egy bronzérmünk is, amit a női 35 kilométeres gyaloglásban Madarász Viktória szerzett, az ottani idejével – ami az egyéni csúcsa – a 15. lenne az idei eredményeket nézve. Tavaly decemberben szívburokgyulladást állapítottak meg nála, ami lényegesen átalakította a felkészülését, 38 éves gyaloglónk idén még nem is indult 35 kilométeres versenyen. Az idei legjobb eredmények alapján Halász Bence mellett még két atlétánk szerepel versenyszámában az első tíz között a nevezési listán. Férfi gerelyhajításban Herczeg György a nyolcadik, és ez nagy szenzáció. Az FTC versenyzőjének tavasszal meg sem fordult a fejében, hogy kijut a vb-re, a jeruzsálemi U20-as Eb-re készült, amit múlt szerdán, egy nappal a 19. születésnapja után meg is nyert 79,45 méterrel. 

De az igazi nagy dobással július 26-án, a nemzetközi szövetség kontinentális sorozatának bronz kategóriás kismartoni viadalán rukkolt ki, amelyen 84,98 méteres országos csúccsal győzött, idén ennél csak heten dobtak nagyobbat a vb mezőnyéből, a világranglistán pedig a kilencedik vele.

 

Versenyzőnk július elején a Nemzeti Atlétikai Központ tesztversenyén a magyar bajnokságot is megnyerte 79,89-cel. Tavaly még csak 75,95 volt a legjobbja, ezen tehát idén kilenc métert javított! Az edzője amúgy montreali olimpiai bajnokunk, Németh Miklós, vagyis biztosan jó tanácsokat kap.

Nagyon örülök, hogy megmutathatom magam a világbajnokságon, arra törekszem majd, hogy a legjobbat hozzam ki magamból

– nyilatkozta megilletődötten a magyar atlétika nagy tehetsége.

Gerelyhajításban 37 induló lesz. A szám idei legjobbja a cseh Jakub Vadlejch, aki egyedüliként jutott 89 méter fölé (89,51 m) a világon. S azt is jegyezzük meg, hogy tizenhat versenyzőnek van 85 méter feletti egyéni csúcsa, így Herczeg Györgynek a 12-es döntőbe sem lesz egyszerű feladat bekerülnie. A 2023-as eredmények alapján a hétpróbázó Nemes Rita a kilencedik az indulói listán, ez pedig azért nem ad teljes képet az erőviszonyokról, mert a 24 meghívott atlétanő közül ötnek nincs idei eredménye – hétpróbában kevés versenyt rendeznek –, így az ebben a számban magasabban jegyzett indulónknak, az Eb-4. helyezett Krizsán Xéniának sem. Furcsán hat, hogy a férfi 400 méteren idén Cipruson 44,98 másodperces magyar csúcsot futó, majd ezt a székesfehérvári Gyulai Memorialon beállító Molnár Attila a vb mezőnyében a negyedik legjobb európaiként csak a 27. legjobb idei eredményt mondhatja a magáénak. Ám egyszersmind hűen tükrözi: tényleg itt az egész világ.

A magyar vb-csapat:

férfiak:
Boros Bence (100 m), Wahl Zoltán (200 m), Molnár Attila (400 m), Huller Dániel (800 m), Vindics Balázs (800 m), Szögi István (1500 m), Kovács Ferenc Soma (5000 m), Szeles Bálint (110 m gát), Bánóczy Árpád (400 m gát), Palkovits István (3000 m akadály), Szemerei Levente (maraton), Tóth Balázs (súlylökés), Szikszai Róbert (diszkoszvetés), Halász Bence (kalapácsvetés), Rába Dániel (kalapácsvetés), Varga Donát (kalapácsvetés), Herczeg György (gerelyhajítás), Németh Mátyás (távolugrás), Török Gergely (magasugrás), Szenderffy Dániel (hármasugrás), Helebrandt Máté (20 km gyaloglás), Venyercsán Bence (35 km gyaloglás), 4×100 m váltó: Boros Bence, Bundschu Patrik, Illovszky Dominik, Pap Márk, Szabó Dániel, Wahl Zoltán, 4×400 m váltó: Huller Dániel, Kovács Árpád, Molnár Attila, Nadj Levente, Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán;

nők:
Takács Boglárka (100 m, 200 m), Sulyán Alexa (200 m), Rapai Fanni (400 m), Kéri Bianka (800 m), Vindics-Tóth Lilia Anna (1500 m), Wagner-Gyürkés Viktória (5000 m), Szabó Nóra (maraton), Kovács-Garami Katalin (maraton), Kozák Luca (100 m gát), Kerekes Gréta (100 m gát), Tóth Anna (100 m gát), Molnár Janka (400 m gát), Bánhidi-Farkas Petra (távolugrás), Lesti Diána (távolugrás), Fekete Fédra (magasugrás), Klekner Hanga (rúdugrás), Szabó Beatrix (hármasugrás), Márton Anita (súlylökés), Kerekes Dóra (diszkoszvetés), Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Moravcsik Angéla (gerelyhajítás), Szilágyi Réka (gerelyhajítás), Krizsán Xénia (hétpróba), Nemes Rita (hétpróba), Oláh Barbara (20 km gyaloglás), Madarász Viktória (20 és 35 km gyaloglás), Récsei Rita (35 km gyaloglás), 4×100 m váltó: Csóti Jusztina, Kerekes Gréta, Kocsis Anna Luca, Kozák Luca, Nguyen Anasztázia, Sulyán Alexa, Takács Boglárka, 4×400 m váltó: Kéri Bianka, Kriszt Sarolta, Nádházy Evelin, Mohai Regina, Molnár Janka, Rapai Fanni, Simon Virág;

4×400 méter mixed váltó:
Kéri Bianka, Molnár Janka, Rapai Fanni, Molnár Attila, Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán.

Magyarország szépségeit bemutató, 42 képből álló fotókiállítás lesz látható a szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságnak otthon adó Nemzeti Atlétikai Központ stadionparkjában. A Magyarország 365 fotópályázat 2019-ben indult, az amatőr és profi fotósok mintegy 124 ezer képet küldtek be, és a zsűri közülük választotta ki a legjobb 42-t. A kiállítás az augusztus 27-ig tartó vb idején lesz látható és mivel a képeket hátulról megvilágítják, így este is megtekinthető. 

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

Borítókép: A 19 éves Herczeg György egy év alatt kilenc métert javított, kilencedik a világranglistán (Forrás: Facebook/Magyar Atlétika – Hungarian Athletics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.