Federer és Djokovics titkai egy kézben, retteghetnek a riválisok

A húszéves Holger Rune az elmúlt két évet egyaránt a legjobb tíz között zárta a férfi teniszezők világranglistáján. A dán szupertehetség azonban a tavalyi évhez képest 2023-ban nem tudott szintet lépni. Jövőre ezt nagyon neves szakmai stáb támogatásával tenné meg, Boris Becker után Severin Lüthi is segíti Rune fejlődését. Előbbi Novak Djokovics edzője volt korábban, utóbbi hosszú éveken át volt Roger Federer stábjának tagja.

2023. 12. 20. 18:32
Severin Lüthi ( Roger Federer ) Holger Rune Boris Becker ( Novak Djokovics )
Fotó: Instagram/Holger Rune
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roger Federer húsz Grand Slam-trófeával a háta mögött vonult vissza, Novak Djokovics idén huszonnégyre javította a rekordot. Amit egyikük sem tud a teniszről, azt nem is érdemes tudni. Ez az elgondolás állhat Holger Rune új stábjának hátterében. A dán teniszező, aki húszévesen már zsinórban a második évét zárta a top 10-ben, a közösségi médiában jelentette be, hogy Boris Becker után két hónappal Severin Lüthi is csatlakozott az edzői csapatához. Becker játékosként hatszoros GS-bajnok, majd ugyanennyit nyert Djokovics edzőjeként 2013 és 2016 között. Lüthi másfél évtizeden ált volt Federer edzője, tíz Grand Slam-trófeát nyertek közösen.

Holger Rune Novak Djokovics ellen ATP világbajnokság tenisz ( Federer )
Holger Rune Federer és Djokovics titkait próbálja ötvözni (Fotó: ATP Tour/Corinne Dubreuil)

Mindehhez még tegyük hozzá: Rune az évet még Patrick Mouratoglou irányításával kezdte el, a francia szakember korábban Serena Williams edzőjeként nyolc Grand Slam-győzelemből vette ki a részét.

– Olyan csapatot építünk Holger köré, amellyel a legjobbat tudjuk kihozni belőle a pályán és azon kívül is – hangsúlyozta Boris Becker, akinek az érkezése megállította a lejtőn Runét. A dán játékos a német szakember érkezése előtti kilenc meccséből nyolcat elveszített, a US Openen negyedik kiemeltként már az első fordulóban búcsúzott, az idény utolsó heteiben már sokkal jobb játékot nyújtott.

Rune: Federer negyvenszer rosszabb volt nálam

Bár a dánnál hat nappal fiatalabb Carlos Alcaraz két Grand Slam-trófeája mellett Holger Rune sikerei kissé halványabban ragyognak, utóbbi is egyértelműen bizonyította az elmúlt két évben, hogy az igazán nagyok utódja lehet. A temperamentuma miatt inkább Djokovicshoz, mint Federerhez hasonlítják, bár Rune tavaly a viselkedésére vonatkozó kritikák során felemlegette, hogy a svájci sem volt mindig úriember a pályán.

– Ha láttátok Roger Federert tinédzserként, negyvenszer rosszabb volt nálam, aztán mégis a legnépszerűbb játékos lett az ATP Touron. Nekem is van még időm, hogy jobb képet alakítsak ki magamról – fogalmazott Rune.

A svájci korábbi edzőjére ugyanakkor aligha emiatt esett a választás, Severin Lüthi nagy szerepet játszott abban, hogy Federer játéka meg tudott újulni a Nadal és Djokovics jelentette kihívással szemben.

Rune nagy győzelme Djokovics ellen

Holger Rune az eddigi legnagyobb sikerét tavaly érte el, amikor megnyerte a párizsi mestertornát. A dán elképesztő menetelést mutatott be, már az első fordulóban meccslabdát hárított a háromszoros Grand Slam-bajnok Stan Wawrinka ellen, majd példátlan módon egymás után öt top 10-es játékost győzött le, Hubert Hurkacz, Andrej Rubljov, Carlos Alcaraz és Félix Auger-Aliassime után a döntőben Novak Djokovics ellen is nyert.

Igaz, azóta Djokovics mérlege már ismét pozitív, 3-2-re vezet Rune ellen, aki jövőre már Federer titkait is bevetheti a tökéletes évre hajtó szerb klasszis ellen.

Borítókép: Holger Rune (középen) jobbján Severin Lüthi, balján Boris Becker (Forrás: Instagram/Holger Rune)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.