Ronnie O’Sullivan is ráhajt a mesés szaúdi aranygolyóra

A valaha volt legerősebb mezőnyű sznúkerverseny zajlik e héten Rijádban, a speciális selejtezőt nem számítva a nyolc legjobb játékos, köztük természetesen a sportág koronázott királya, Ronnie O’Sullivan játszik a trófeáért. Helyesebben a mesés pénzdíjért. Annyi pénzt sznúkerben még soha nem lehetett keresni, mint a szaúdi Mastersen. A viadal speciális szabályok szerint zajlik, aki belöki az aranygolyót, az egyetlen frémért négyszázezer fontot tehet zsebre. Ez persze Ronnie O’Sullivant is motiválja.

2024. 03. 06. 11:35
Ronnie O’Sullivan
Ronnie O’Sullivan nyolcadik világbajnoki címére hajt Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány elképesztő adat a rijádi sznúker Mastersről. A torna teljes díjalapja egymillió dollár, azaz durván nyolcszázezer font. A győztes ebből 250 ezer fontot tehet zsebre. Csupán összehasonlítás végett, a tavalyi világbajnokságon összesen 2,395 millió fontot osztottak szét, ebből a győztest ötszázezer font illette meg. Igen ám, de a világbajnokság három és fél héten, sőt a selejtezőkkel együtt öt héten át zajlik, már az első fordulóban is tíz frémet kell nyerni a továbbjutáshoz, Rijádban viszont az elődöntővel bezárólag a mérkőzések csupán az egyik fél négy győztes frémjéig mennek, s még a döntőben is elég ötöt nyerni.

Ronnie O'sullivan, rijád, masters, szaúdi, aranygolyó, sznúker, John higgins, maximum, brék
Rjádban nem kötelező a sznúker etikett, az ing, a mellény és a csokkornyakkendő viselése, névvel ellátott pólóban játszanak a klasszisok. Forrás: Facebook/Ronnie O’Sullivan

Órabérrel számolva a szaúdi tornán durván ötször annyit lehet keresni. Alaphangon. Ez még Ronnie O’Sullivant is lázba hozta, véletlenül sem panaszkodik a körülményekre, kedvetlenségre, csúcsformában játszik.

Ez utóbbi fontos kitétel, hiszen a rijádi Mastersen van egy különös szabály. Az úgynevezett aranygolyó. Ezt a kezdő oldali rövid fal közepére helyezik, az értéke húsz pont, de csak akkor lehet belökni, ha előtte valaki teljesít a maximális, 147 pontos bréket (azaz a piros golyókat úgy teszi le, hogy közben mindig a feketét használja). Ha erre már nincs lehetőség, az aranygolyót egyből leveszik a tábláról.

 

Félmillió dollár az aranygolyóért

Az aranygolyó viszont az értékét tekintve tényleg arannyal ér fel, hiszen ha valaki megcsinálja a 167-es bréket, félmillió dollárt, négyszázezer fontot kaszálhat. Ismét csak összehasonlítás végett: a világbajnokságon negyvenezer font a maximális break, azaz Rijádban tízszer annyit perkálnak érte.

Nem véletlen, hogy a világ legjobb játékosai extra motiváltan játszanak Rijádban. A négyszeres világbajnok John Higgins nem vette zokon, hogy selejtezőre kényszerült: előbb egy katari amatőrt vert meg, majd a háromszoros vb-győztes Mark Williamset győzte le a nyolcas főtáblára jutásért. S utóbbi mérkőzésen kis híján megütötte a főnyereményt. Már lepucolta az összes pirosat, ám a feketéről rosszul pozicionált a sárgára, amit kihagyott, így ugrott a négyszázezer font.

Higgins így is nyert 4-2-re, és továbbjutott, de pechjére a negyeddöntőben Ronnie O’Sullivanbe akadt. S a Rakéta nem kegyelmezett, 4-0-ra lemosta kortársát, úgy, hogy csupán négy pontot engedélyezett az ellenfelének. Aztán következett a szokásos, sztárallűrökkel átitatott nyilatkozat, kivételesen a rendezők kedvében járva.

 

O’Sullivan nehéz élete: kaja, pia, Netflix

– Két éve csak szenvedek, de néhány hete végre edzéseken is jól megy a játék – vágott bele Ronnie O’Sullivan, ami azért furcsa, mert ebben az idényben megnyerte a UK-t és a londoni Masterset is. De hát ő már csak ilyen. – Az a legrosszabb az egészben, hogy játszani kell. Elutazol, gyakorolsz, edzel, jókat eszel, lazítasz, bambulod a Netflixet. Ez mind rendben, ha jól megy a játék, de ha nem, akkor szinte elviselhetetlen. Legalább itt nem lehet mulatni. Az Egyesült Királyság tele van pubokkal, fennáll a veszélye, hogy az ember a pohár fenekére néz, itt ez nincs meg. Szóval remekül érzem magam – így szólt Ronnie O’Sullivan szokásos siránkozása.

A király Higgins ellen amúgy lökött három százas bréket, de a maximumra nem volt esélye. Talán a döntőre tartogatja. Korábban megesett vele, hogy szándékosan nem lökött maximumot, mert kevesellte az érte járó pénzdíjat, de a félmillió dollár nyilván az ő fantáziáját is megmozgatja.

 

„Midnight Selby”

S persze Ronnie O’Sullivan nem mulasztotta el, hogy ismét odaszúrjon egyet Mark Selbynek. O’Sullivan és Higgins mérkőzése közép-európai idő szerint éjfélkor kezdődött. Részben azért, mert a Mark Allen–Mark Selby negyeddöntő több mint két órán át tartott, Mark 1-3-ról fordított.

– Csak Midnight (azaz éjszaka) Selbynek hívom őt, mert ha előtted játszik, számíthatsz rá, hogy a te mérkőzésed az éjszakába nyúlik – így élcelődött O’Sullivan Selbyvel, aki kettejük legutóbbi mérkőzésén 6-0-ra lemosta őt.

Az elődöntőben Judd Trump lesz a hétszeres világbajnok ellenfele, a másik ágon Allen a világbajnoki címvédő Luka Brecellel találkozik.

 

Borítókép: Ronnie O’Sullivan tökéletesen érzi magát Rijádban (Forrás: Facebook/Ronnie O’Sullivan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.