Következő mérkőzések
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Szükségszerű Csipes Ferenc rehabilitálása, ha érmeket akarunk az olimpián

Néhány nap elteltével csillapodni látszanak az indulatok a Kozák Danuta és Csipes Ferenc közötti affér nyomán támadt botrányban. Az olimpiai bajnok edző kétségtelenül minősíthetetlenül viselkedett a hatszoros olimpiai bajnoknővel, de a bántalmazásba egyesek többet látnak bele a kelleténél, a molesztálás megmaradt verbális szinten. Úgy tudjuk, ezt belátva a Magyar Kajak-kenu Szövetség is szeretné rendezni a feszült viszonyt. Csipes Ferencre szükség van a párizsi felkészülés során, ezért az edző felfüggesztését enyhíteni kell. A történtek ellenére valószínűleg Csipes Tamara és Kozák Danuta párosa sem bomlik fel, a két klasszis együtt indul a jövő heti válogatón.

2024. 05. 27. 5:50
CSIPES Tamara; CSIPES Ferenc, bántalmazás, Kozák Danuta, kajak
Csipes Ferenc a lányát, Tamarát is nehéz helyzetbe hozta Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbben arra kíváncsiak, vajon pontosan mi is történt, Csipes Ferenc miképpen molesztálta Kozák Danutát, aminek hatására a hatszoros olimpiai bajnoknő a hivatalos útra fittyet hányva egyből a nyilvánossághoz fordult, és a saját Facebook-oldalán kelt ki az edző ellen. kissé homályosan a gyúrószobában, mi több, a gyúrópadhoz kötött kiszolgáltatottságban elszenvedett bántalmazásra utalt.

KOZÁK Danuta; CSIPES Tamara, kajak-kenu, olimpia, kettes, párizs
Kitartanak egymás mellett? és Kozák Danuta 2021-ben vb-aranyat nyert együtt. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Magyar Kajak-kenu Szövetség ennek hatására, az ügy kivizsgálását meg sem várva felfüggesztette Csipes Ferencet, és eljárást is indított ellene. A jelenet pontos rekonstruálását ettől a vizsgálattól várhatjuk. Úgy tudjuk, Csipes Ferenc és Kozák Danuta között a szolnoki edzőtábor közösségi terében, a társalgóban alakult ki szóváltás – többek hallatára. Az elismert, ám nehéz természetű tréner kétségtelenül minősíthetetlen hangnemben szólt a hatszoros olimpiai bajnoknőhöz, de fizikai bántalmazás nem történt, csakis verbális.

 

Kozák Danuta az incidens előzményeit elhallgatta

Értelmetlen lenne tagadni, amit Kozák Danuta ugyancsak erősen kifogásolt a bejegyzésben, miszerint az edző alkoholos befolyásoltság alatt állt. Ám a jelenet már jóval a délutáni edzés után, ha úgy tetszik, munkaidőn kívül történt, ami mentő körülmény.

Az első reakciók alapján a sportágban sokan elítélték Csipes Ferencet, és Kozák Danuta pártjára álltak, ugyanakkor lehiggadva mind többen azt az álláspontot képviselik, meg kell ismerni az edző verzióját is, továbbá az sem elegáns, ahogy a hatszoros olimpiai aranyérmes klasszis a nyilvánosság elé tárta Csipes Ferenc alkoholproblémáját.

Kozák Danuta a posztjában a jelenet azon előzményére sem utalt, miszerint Csipes Ferenc közölte vele, hogy másnap az addigi Kozák Danuta, Gazsó Dorka, Csipes Tamara, Hadvina Dóra összetétel helyett más felállásban is ki akarja próbálni a négyest – akár a hatszoros olimpiai bajnoknő nélkül. Arról már nem is beszélve, hogy Csipes és Kozák, valamint a kajakos szintén edző férje, Somogyi Béla közötti kapcsolat már régóta nem ideális.

 

Miért nem indult Kozák a pótkvalifikációs versenyen?

Miként korábban utaltunk rá, jelenleg a teljes női kajakos szakágat feszültség terheli, mert a versenyzők sem egyenként, sem csapathajóban összeülve nincsenek a remélt formában. Sokan azt sem értik, a szövetség miért nem indította Kozák Danutát – avagy Kozák Danuta miért nem vállalta az indulást – május elején a szegedi pótkvalifikációs versenyen, hiszen szükség lett volna a kvótaszerzésre. A magyar kajakos hölgyek a lehetséges hatból csupán négy kvótát szereztek a tavalyi vb-n, s a szegedi pótvizsgán a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese duó csúnyán elbukott, csak hatodik lett, ergo Kozák szereplésére szükség lett volna.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség szigorú döntést hozott, amikor felfüggesztette Csipes Ferenc működését, ám amennyiben a vizsgálat azt igazolja, hogy az edző fizikálisan nem bántalmazta a versenyzőt, akkor indokolt lenne a büntetés mérséklése.

 

Csipes Tamara és Kozák Danuta nem szakít egymással

Csipes Ferenc nem csupán a lánya, Csipes Tamara, valamint Gazsó Dorka edzője, egyben ő felelős a négyes felkészítéséért. Az olimpiai felkészülés hajrájában a szakértelme szinte nélkülözhetetlen.

Úgy tudjuk, a szövetség olyan kompromisszumos megoldáson dolgozik, miszerint egyfelől feloldják az edző felfüggesztését, másfelől viszont biztosítékot akarnak, hogy a múlt heti incidens ne ismétlődhessen meg.

Reménykeltő, hogy a botrány hatására legalább Kozák Danuta és Csipes Tamara nem fordított hátat egymásnak, a két kiválóság továbbra is úgy tervezi, hogy párosban együtt indulnak el a hazai válogatóversenyen és a párizsi olimpián is. Ennek persze szükséges előfeltétele a csatabárd legalább átmeneti elásása, kölcsönös exkuzálás mellett Csipes Ferenc – legalább részleges – rehabilitálása. E döntést nem lehet sokáig halogatni, hiszen a válogatót jövő héten keddtől csütörtökig rendezik a szegedi Maty-éren.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.