Wladár Sándor: Hosszú Katinka gyalázkodását már nem sokáig nyelem le

A párizsi olimpia után értékelő sajtótájékoztatót tartott a Magyar Úszószövetség a Margit-szigeten hétfőn. Három arany-, egy-egy ezüst- és bronzéremmel, valamint négy pontszerző helyezéssel zárta az olimpiát a magyar úszóválogatott, amire Wladár Sándor elnök szerint büszkék lehetünk. Meghívták az eseményre Milák Kristófot is, aki azonban nem jött el, de róla is őszintén beszélt Wladár, aki a lapunknak nyilatkozó Gergely István vele kapcsolatos szavaira is reagált. Wladár visszaszólt az őt lemondásra felszólító Hosszú Katinkának.

2024. 08. 19. 12:43
FÜRJES Balázs; GYULAY Zsolt; WLADÁR Sándor; MILÁK Kristóf
Nanterre, 2024. augusztus 3. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke (MOB), Gyulay Zsolt, a MOB elnöke és Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja (szemben b-j) gratulál az aranyérmes Milák Kristófnak (háttal) a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 3-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kós Hubert a teljes magyar olimpiai csapat első aranyérmét szerezte meg a párizsi olimpián 200 méteres hátúszásban, Milák Kristóf megcsinálta a tokiói olimpia inverzét , ezúttal 100 pillangón győzött és 200-on lett második, Rasovszky Kristóf a tíz kilométeres nyílt vízi úszásban lett első, mögötte Betlehem Dávid bronzérmes. S ezeken felül is voltak értékes pontszerző helyezések, Németh Nándor a királyszámban, 100 gyorson volt negyedik, Betlehem 1500 gyorson szintúgy, Fábián Bettina női tíz kilométeren ötödik nyílt vízen, a női 4×200 méteres gyorsváltó pedig hatodik. Az említett eredményekkel, 39 ponttal a magyar úszócsapat minden idők ötödik legjobb olimpia szereplését hozta össze, korábban csak Barcelona, Helsinki, Szöul és Rio hozott több pontot az úszóknak.

KÓS Hubert; MILÁK Kristóf
Kós Hubert és Milák Kristóf is olimpiai bajnok lett Párizsban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Büszke vagyok a teljes olimpiai csapatra, azon belül is különösen az úszóinkra – kezdte Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke, aki gratulált a többi magyar pontszerző sportágnak, majd az úszók teljesítményét értékelte. – A csapat több mint a fele, tizenkét úszó döntős helyezést ért el az olimpián, ami kiváló arány. Sikeres volt az olimpia, ha azt mondjuk, hogy az éremtáblán a magyar úszók Párizsban a hetedik helyen végeztek, arra büszkék lehetünk. Körülbelül 1500 oktató edzőről beszélünk, akik a magyar úszósportban dolgoznak, az ő munkájuk gyümölcse, amit láthattunk. A Jövő bajnokai programból nőtt ki Kós Hubert, Betlehem Dávid és például Milák Kristóf is. Hibák persze vannak, mi is látjuk őket, semmi sem tökéletes.

Sós Csaba szövetségi kapitány vette át a szót: – Az évek óta hangoztatott generációváltás végbement, két új olimpiai bajnokunk van, a női gyorsváltó pedig két ifi versenyezővel és egy tavaly az ifiből kikerült úszóval lett hatodik, amit nagy eredménynek tartunk. Ez a felszín, ezt látja mindenki, ezek az eredmények magukért beszélnek, Tokióban egy úszónk lett olimpiai bajnok, most három. De aki öt percre hátradől, az elkezd lemaradni, jobbak akarunk lenni.

 

Hol van Milák Kristóf?

A sajtótájékoztató elején kint volt Milák Kristóf névkártyája is az asztalon, ám végül lekerült onnan, merthogy a 24 éves klasszis nem jelent meg a sajtótájékoztatón. – Meghívtuk Kristófot ide is – ismerte el Wladár. – Szövevényes az ő története, sok gondolat van a fejemben, amit nem tudok elmondani két percben. Azt kell megérteni, hogy Kristóf Párizsban nem csupán győztes, hanem hős is lett, és a hősök más utakon járnak. A konfliktust, ha egyáltalán erről tudunk beszélni, az szülte, hogy nem voltunk megfelelően tájékoztatva. A MOB elnöke, elnöksége sem volt tájékoztatva, mint ahogy a MÚSZ elnöksége sem, és Virth Balázs, az edzője sem tudta sok esetben, hogy pontosan hol volt és mit csinált Kristóf.

Wladár Sándor a múlt héten megjelent cikkünkre is reagált, amelyben Milák klubjának, a Honvédnak az elnöke, Gergely István azt mondta, ők tudták Kristófról, amit kellett, és már csak a doppingellenőrzések miatt sem titkolhatta a hollétét.

– A doppingnyilvántartás a legszigorúbb, a tartalmának a megismerése törvényi hatály alatt áll, és nem lehet csak úgy nyilvánosságra hozni azt. Tehát nem tudjuk biztosan, hol edzett. Mindenféle hírek terjedtek, hogy Ausztráliában, Amerikában, ez okozta a sok félreértést. Fogadjuk el, hogy Kristóf különleges ember, szerethető is nagyon, és valami történt vele, ami miatt a hozzá közeledők bizalmát nem fogadja el. Olimpiai bajnokaink és sokan mások is keresték, de ezek süket fülekre találtak. Egyelőre nem ismerjük az új módszert, hol, kivel és hogyan készült. Amint látni fogjuk a teljes képet, abból levonjuk a következtetéseket. Egy biztos, ahogy eddig, úgy ezután is minden támogatást meg fog kapni, de az elvárás, hogy jelöljön ki egy kapcsolattartót.

Wladár elmondta, hogy a tavaly októberben tett, nagy port kavaró nyilatkozatának a szóhasználatát megbánta, amiben kritizálta Milákot, de elmondta, hogy mindig a rendelkezésre álló információk alapján beszéltek róla, és azt is figyelembe kell venni, hogy azokban a hetekben rendezték meg a százmilliós nagyságrendű költségvetésű Világkupát a Duna Arénában, amelynek Milák volt az arca, és ehhez képest napokkal a verseny előtt, informális csatornán tudták meg, hogy nem indul.

 

Hosszú Katinka levelére is reagált Wladár Sándor

Még az olimpia ideje alatt tett közzé nyílt levelet a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, amelyben azt állította, hogy a MÚSZ elárulta Milákot azzal, hogy nyilvánosan beszélt a felkészülése kérdéseiről, ezzel hozzásegítve Bob Bowmant, hogy kidolgozza a győztes taktikát 200 pillangón Léon Marchand-nak a győzelemhez. Hosszú lemondásra szólította fel az elnökséget. Wladár Sándor így reagált: – Egy elnöknek, úgy látszik, az is kötelessége, hogy gyalázatot nyeljen. Az olimpiai játékok közepén kijönni egy ilyen acsarkodó nyilatkozattal, az károkat tud okozni a teljes olimpiai csapatban. Minden tiszteletet megérdemel a pályafutása, az eredményei, ugyanakkor el kell mondanom, hogy ő ugyanazt a támogatást megkapta az olimpiai kvalifikáció hiányában is, erről külön hatáskörben döntöttem, így mehetett meleg égövi edzőtáborba is. Azt, hogy engem szarjankózik és mindenféle egyéb üzenetekben kritizál, azt nyelem, de már nem sokáig. Értem, hogy a medencében fantasztikus eredményei voltak, le a kalappal, de azon kívül mint egyesületi vezető eddig nem tett hozzá sokat az eredményekhez. Volt olyan utánpótlás ob, amelyen a 273 indulóból kettő indult az Iron Swim színeiben, úgy, hogy a Duna Arénában nagy kedvezménnyel élhet.

HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka választ kapott az úszók elnökétől. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szántó Dávid, a MÚSZ nemzetközi versenyrendezései vezetője hozzátette: – Az a vicc kategória, hogy Bob Bowman a magyar hírekből tájékozódva készíti fel a versenyzőjét. Marchand a tavalyi fukuokai vb-n az utolsó hosszon 29,2-t úszott, ami jobb volt, mint Kristóf  utolsó hossza, amikor csúcsformában volt és világcsúcsot úszott. Tehát mondhatjuk, hogy Marchand utolsó ötvene eddig is nagyon erős volt, és ezt Bowman nem most találta ki. 

 

Kós Hubertnek még mindig fura, hogy olimpiai bajnok

Ha Milák nem is, a szintén olimpiai bajnok Kós Hubert ott volt a sajtótájékoztatón. – Már kezdem egyre inkább elhinni, de még mindig fura kimondani, hogy olimpiai bajnok vagyok – fogalmazott Kós, aki szerdán már utazik is vissza az Egyesült Államokba, ahol folytatja a felkészülést Bob Bowman irányításával. – Bob három edzést kért tőlem, ebből kettőt már megcsináltam, úgyhogy a harmadikat még gyorsan teljesíteni kell az utazás előtt.

Mint kiderült, Kós amerikai programján kívül a MÚSZ finanszírozta a felkészülését, a meleg égövi edzőtáborokat, és az is nagy segítség volt, hogy Párizsban az uszoda közelében béreltek apartmanokat, így nem kellett a messze lévő olimpiai faluból ingázni a versenyekre. – Amerika az ottani egyetemi versenyrendszerrel adott hozzá nagyon sokat a felkészülésemhez, az sehol máshol nem utánozható a világon, és persze azzal, hogy például Marchand mellett úsztam – emelte ki Kós, hogy mit tett hozzá az amerikai tapasztalat az olimpiai bajnoki címéhez, ugyanakkor szerinte maga az edzésmódszer nem különbözik sokat a magyartól.

Online bejelentkezett Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid is, akik már nyaralnak, és megnyugtattak mindenkit, hogy jól vannak a koszos Szajnában való úszás után – mint ismert, korábban Fábián és Betlehem kórházba is került.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.