Ittas vezetésen kapták, magyar olimpiai bajnok lenne a koreaiak sztárja

Már júliusban eldőlt, hogy magyar színekben folytatja pályafutását Kim Min Szok dél-koreai nagypályás gyorskorcsolyázó, aki nem akárki a sportágban, szülőhazája színeiben egy ezüstérmet és két bronzérmet is nyert a téli ötkarikás játékokon. Hétfőn pedig a 25 éves versenyző a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség honlapján kijelentette, hogy immár Kim Min Szok Olivér néven olimpiai bajnok szeretne lenni.

2024. 09. 17. 5:03
Kim Min Szok Olivér
Kim Min Szok Olivér Forrás: Facebook/MOKSZ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha gyorskorcsolya, akkor ez manapság számunkra a rövid pályás gyorskorcsolyát jelenti, a 2018-as pjongcsangi téli ötkarikás játékokon ebben született meg a téli olimpiák első magyar aranyérme; az 5000 méteres férfiváltók versenyét a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba összetételű stafétánk nyerte meg. 2022-ben Pekingben pedig 500 méteren Liu Shaoang győzött. Fájdalom, hogy a Liu fivérek már a kínai színeket képviselik. A nagy pályás gyorskorcsolyát illetően meg kell jegyeznünk, hogy ebben az 1948-as téli olimpián a svájci St. Moritzban közel voltunk az éremhez, 10 ezer méteren Pajor Kornél negyedik lett. Aki 1949-ben összetett vb-címet szerzett. (A rövid pályás gyorskorcsolya csak 1988-ban tűnt fel bemutató jelleggel az olimpiákon, és 1992-től osztanak érmet.)

Kim Min Szok Olivér
Kim Min Szok a pekingi bronzzal (Fotó: Intsagram/mskim_ovr)

Visszakanyarodva a 2018-as pjongcsangi olimpiához, ez nem csak nekünk sült el jól, hanem a hazai, dél-koreai csapatból az 1999-es születésű Kim Min Szok számára is, aki tehát még húszéves sem volt, amikor ezüst- és bronzérmet is szerzett. Az üldözéses csapatverseny eredményhirdetésénél állhatott fel a dobogó második fokára, 1500 méteren pedig harmadik lett. S négy évvel később Pekingben 1500-on újra bronzérmet szerzett.

Ezt követően azonban hazájában ittas vezetés miatt eltiltották, s mivel még a jégpályát sem látogathatta, a szerződését is felbontották, nem tudott edzeni. Ám jött egy lehetőség Magyarországról, honfitársa, a nálunk edzősködő Csul Von Eric Lee segítségének köszönhetően.

Kim Min Szok Olivér
Kim Min Szok Olivér (Forrás: Facebook/MOKSZ)

– Az olimpiai edzőközpontból elmentünk a társaimmal, én vezettem, ittam sajnos, és balesetet okoztam. Nem sérült meg senki, de eltiltottak. Vállaltam és vállalom a felelősséget, én hibáztam. De tanultam belőle, a jövőben ilyen biztosan nem fordul elő még egyszer. Otthon üldögéltem, és az járt a fejemben, elveszítettem mindent, amikor Eric, akivel korábban korcsolyáztam együtt, felajánlotta, hogy edzhetek Magyarországon. Én nagy pályán versenyzek, a lehetőséget rövid pályán biztosította a magyar csapat, de én éltem vele, és hálás vagyok, hiszen esélyt kaptam arra, hogy felálljak a padlóról. Nem akarok csalódást okozni azoknak, akik segítettek, ez a legfontosabb célom. A másik pedig az, hogy még fényesebb olimpiai érmet szerezzek a korábbiaknál, de már magyar színekben – szögezte le a magyar szövetség honlapján Kim Min Szok, aki a magyar állampolgárság felvételekor az Olivér nevet választotta, és Hollandiában készül a Team Gold csapatánál.

Kim Min Szok Olivér Hollandiában a világ legjobbjaival együtt készül

– Nem voltam abban a helyzetben, hogy megválasszam, hol készüljek. Egyszerűen csak örültem a lehetőségnek, s mivel Magyarországon nincs nagy pálya, úgy gondoltam, edzek a rövid pályás gyorskorcsolyázókkal. Ám a magyar edzők találtak nekem egy nagyszerű helyet, mégpedig a Team Gold csapatát. A holland vezetőedző korábban Japán válogatottját irányította, híres arról, hogy az európai és ázsiai módszert ötvözi. A Team Golddal készül a japánok olimpiai és világbajnoka, Takagi Miho, a világ jelenlegi egyik legjobb gyorskorcsolyázója, de a férfivonalon is van klasszis az együttesben, mégpedig a kínaiak sprintvilágbajnoka, Ning Csung-jen is – mesélte Kim Min Szok Olivér, aki a nyáron két évvel fiatalabb honfitársával, a 23 éves Mun Von Dzsun rövid pályás gyorskorcsolyázóval együtt váltott magyar színekre, utóbbi a Ferenc nevet választotta. S mindketten a Ferencváros versenyzői lettek.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.