idezojelek

Ikonhiány

A Fővárosi Közgyűlés a tiltó jogszabály ellenére sétányt nevezne el az önkényuralmi rendszer kiépítésében részt vevő Horn Gyuláról.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Mirkó István

Felülvizsgálatra szorul a Fővárosi Közgyűlés nyáron meghozott határozata, amely szerint Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökről neveznének el egy XIII. kerületi sétányt – közölte Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a közgyűlés szerdai ülésén. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sétány elnevezéséről döntő közgyűlést nem zavarta, hogy törvény mondja ki: nem viselheti közterület olyan személy nevét, aki önkényuralmi rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Korábban a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásban rögzítette, hogy Horn Gyula részt vett, sőt vezető szerepet vitt a XX. századi önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában. 

(Na és? – mondaná a néhai pufajkás.)

Az ikonhiányban szenvedő ellenzéket nyilván az motiválta, hogy  utoljára Horn Gyula volt képes egy karámban tartani a baloldalt. Meg a mítosz, hogy ugye ő, Horn Gyula nyitotta meg a nyugati határt annak idején. Ehhez képest még a nyitás szándékát sem ő, hanem Németh Miklós akkori kormányfő terjesztette elő Mihail Gorbacsovnál, majd tájékoztatta erről Helmut Kohl kancellárt.

Horn úgy jött a képbe, hogy ő szaladt be a hírrel a televízió stúdiójába. Ellopta a show-t. Németországban egyként a mai napig Né­meth Miklóst tekintik a határnyitás hősének, dacára annak, hogy a kerítésátvágásnál már Horn fotóztatta magát a sajtóban – pedig ő csak a harapófogót tartotta. Németh Miklós viszont a hátát.

Borítókép: Horn Gyula egykori szocialista miniszterelnök szobra (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.