idezojelek

Nem hódítani mentek

Nyolcvan éve, 1943. január 12. hajnalán mínusz negyven fokban kezdődött az orosz offenzíva a Donnál.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Nyolcvan éve, 1943. január 12. hajnalán mínusz negyven fokban kezdődött az orosz offenzíva a Donnál. Az urivi hídfőnél álló, rosszul felszerelt magyar honvédeknek, bármily hősiesen védekeztek, esélyük sem lehetett az óriási túlerővel szemben. Napok alatt elfagyott a remény. A második magyar hadsereg százezer katonája maradt a végtelen hómezőkön, sebesült meg, került fogságba. A kommunista évtizedekben ők lettek „a nácik oldalán harcoló háborús bűnösök”. Ilyenkor jön a gúnyos kérdés: mit keresett a magyar honvéd a Don-kanyarnál?

Nem a hódítás öröme hajszolta őket az újabb háborúba, hanem az első világégés gyalázatos békediktátuma. Trianon fájdalma. A harmadára csonkolt hazát, a megalázott nemzetet egyetlen remény éltette: visszaszerezni az elcsatolt országrészeket. Ám erre csak német (és olasz) segítséggel lehetett esélyünk azokban a viharos években – és ennek ára volt. A Sztálingrádnál elakadó német támadás után jött a végzetes parancs: egy irreálisan hosszú, kétszáz kilométeres frontszakaszt kell megvédenie a 2. magyar hadseregnek az orosz ármádiával szemben.

A többi már történelem…

Vitéz Jány Gusztáv főparancsnok nem felelős a tragédiáért. Bár az amerikaiak felajánlották számára a biztonságot, nem élt vele, 1946-ban önként hazatért – holott tudta, mi vár rá. Hite szerint, ha csak egyetlenegy megvádolt bakán segít azzal, ha elmondja, mi történt a Donnál, már volt értelme hazajönnie. Mindent elárul a vérgőzös népbíróságról, hogy kötél általi halálítéletét csak szovjet kérésre enyhítette golyóra.

Ha furcsán hangzik is: a magyar baka nemes célért harcolt egy eltévesztett csatamezőn.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Borítókép: A II. világháborúban a Donnál az orosz csapatok 1942. december 20-án – a magyar frontszakasztól délre – 135–190 kilométer mélységben áttörték a frontot. Sztálingrád körül már november 3-án bezárult a gyűrű és a Don-kanyarba szorult német, magyar, olasz és román csapatoknak semmi esélyük sem volt az offenzíva feltartóztatására. A decemberi, de főként az 1943 januári harcokban a csaknem kétszázezer főt számláló 2. magyar hadseregnek csaknem fele odaveszett. A képen: visszavonulás a befagyott Dnyeperen át – a székesfehérvári Várostörténeti Múzeumban a 2. magyar hadsereg Don-kanyarban bekövetkezett tragédiáját bemutató  dokumentumkiállítás anyagából (Fotó: MTI/Reprodukció)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.