idezojelek

A török Trianon

A kézenfekvő összehasonlításban, a „magyar párhuzamban” – mi miért nem így csináltuk?

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Idehaza kevéssé ismert, hogy az első világháború vesztesei közül Törökországgal még megalázóbb békediktátumot írattak alá, mint Magyarországgal. A győztes antant valósággal tobzódott, amikor a vérontást lezáró békék legvégén szinte kivégezte az Oszmán Birodalmat – a háború előtti területének csupán a 15 százalékát hagyták meg, 37 milliós lakosságát pedig 15 milliónyira zsugorították. Ráadásul a megcsonkított ország pénzügyei is külföldi felügyelet alá kerültek.

A törökök nem nyugodtak bele az elképesztő döntésbe. A Musztafa Kemál tábornok – az Atatürk – által megalakított új ankarai nemzetgyűlés nem fogadta el a Sevres-ben aláírt diktátumot; és – közel négyévnyi harc után – kikényszerítettek egy igazságosabb békeszerződést. Ők ugyanis – szemben a magyar Károlyi-kormánnyal – a háború végén nem eresztették szélnek a frontról hazatérő katonákat, nem nézték ölbe tett kézzel az ország megszállását. (Az igaz­sághoz tartozik, hogy a törökök harca sok helyütt népirtásba torkollt.)

A ma száz esztendeje, 1923. július 24-én, Lausanne-ban aláírt új békeszerződés eltörölte a győztesek gazdasági előjogait, és az erőviszonyoknak megfelelő új határvonalat állapított meg, csaknem kétszeresére növelve a diktátum nyomán megcsonkított ország területét. A vesztes hatalmak közül Törökország volt az egyetlen, amely érvényesíteni tudta akaratát a győztes antanttal szemben.

A kézenfekvő összehasonlításban, a „magyar párhuzamban” – mi miért nem így csináltuk? – már ott alulmaradunk, hogy a törököknek volt egy Kemáljuk. Nekünk viszont csak egy Károlyi Mihályunk, az is az antantnak dolgozott.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.