idezojelek

Kapkodja a levegőt

Már csak a történelmi hangulat kedvéért is rendszeresen elolvasom Gusztos István írásait. A Rákosi-kort idéző Hírklikk-cikkek visszaröpítik az embert az ötvenes évekbe.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Már csak a történelmi hangulat kedvéért is rendszeresen elolvasom Gusztos István írásait. A Rákosi-kort idéző Hírklikk-cikkek visszaröpítik az embert az ötvenes évekbe, amikor feldúlt munkáslevelezők beküldött dolgozatai alapján szerkesztették a politikai lapokat. Gusztosok cikkeiben öltött testet a munkásosztály hangja.

Emberünk is egy ilyen itt felejtett figura, munkásszülők parasztgyereke. Mély meggyőződése, hogy a nép nevében leplezi le a közöttünk bujkáló burzsoá elhajlókat. „Mindig is azt gondoltam – írja –, hogy a Fidesz »nagy korszaka« a párt (szélső)jobbra fordulásával kezdődött. […] Régóta mindennapos dolog, hogy a pártállam központi lapjában és csatolmányaiban szélsőjobboldali, nyilas gondolatvilágú írások jelennek meg.” Emberünk szerint Orbán Viktor csapata a magyar történelem legrosszabb tradícióit használja föl: „Befogadták a csurkista, nyilas eszmeiséget.” A MIÉP hirdette meg a nemzetépítő állam programját, a megmaradni, gyarapodni, visszaszerezni jelszóhármast, a magyar kormány pedig ma ezt képviseli. Van mersze ezt képviselni!

Mint a folytatásból kiderül, Gusztos István egy Magyar Nemzet-cikktől – a Csurka Istvánt idéző Ágoston Balázs kiváló írásától – kapkodja a levegőt. Talán ettől a korszakos passzustól: „Amíg egy törpe kisebbség el tudja hitetni az egész társadalommal, hogy csak az ő igazsága az igazság, és minden, ami az ő körén kívülről jön, elvetendő […], addig nincs kilátás arra, hogy a magyarság nagy népi tömegei jól érezzék magukat a saját hazájukban. Ébresztő, magyarság! Megint félrevezetnek! […] Ez már a Kun Bélák időszaka, még akkor is, ha Lenint szidják az új Lenin-fiúk.” Stimmel.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Rákosi Mátyás (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.