idezojelek

Hamis billentyűzet

Schiff András zongoraművész szerint a Magyarországon tapasztalható politikai légkör aggasztóan hasonlít az 1940-es évekéhez.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Keleti Éva

Schiff András zongoraművész szerint a Magyarországon tapasztalható politikai légkör aggasztóan hasonlít az 1940-es évekéhez. Ez azért érdekes, mert művész úr 1979 óta Nagy-Britanniában él, nem nagyon jár haza, nem is tervezi, hogy visszaköltözik. Minap a The Telegraph riporterének kijelentette, az Orbán-rezsim iránti rosszallását világossá tette azzal, hogy fellépni sem hajlandó nálunk. – Attól tartok – nyilatkozta –, ez a kormány nagyon sokáig marad, mert Orbán úgy írta át az alkotmányt, hogy az ellenzéknek hatalmas többségre lenne szüksége, hogy átvegye a hatalmat. Schiff szerint Magyarország tele van rasszizmussal, gyűlölettel, antiszemitizmussal és nacionalizmussal. – Emlékszem, amikor Budapesten taxiba ültem, a sofőr elkezdett panaszkodni, hogy mindenről a zsidók tehetnek. Arra a kérdésre, hogy magyar zsidóként személyesen is fenyegetve érzi-e magát, úgy fogalmazott, odahaza „nagyon ügyesen csinálják”, például zsidó művészeti fesztiválokat tartanak, hogy ezzel is leplezzék az antiszemitizmusukat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hősünk aggodalma nem új keletű, évtizedek óta ezzel kel és fekszik. Pár éve azt magyarázta egy finn újságnak, hogy számára az erős magyar szélsőjobb Adolf Hitler szellemét idézi meg. (Arról sosem beszél, hogy mennyire aggasztja – aggasztja-e egyáltalán? – a megnövekedett nyugat-európai antiszemitizmus.) Schiff András hajthatatlan, nem akar „megbocsátani” Magyarországnak. Pedig 2013-ban maga Orbán Viktor hívta meg a felújított Zeneakadémia megnyitójára. Nem jött. Még mit nem! Egy antiszemita országba?! Ha zongorázni tudnám a különbséget az angol és a magyar zsidóság biztonsága között, én lennék a Schiff András.

Borítókép: Schiff András, magyar származású Kossuth-díjas zongoraművész a linzi konzervatóriumban (Fotó: MTVA/Keleti Éva)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.