idezojelek

Egy kiskutya Kolontárról

A hömpölygő iszapár sodorta azt a deszkadarabot, amin kucorgott, remegett az a szegény kiskutya a borzalmas napon.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Kurucz Árpád

Vörösiszap, 2010. október negyedike.

A hömpölygő iszapár sodorta azt a deszkadarabot, amin kucorgott, remegett az a szegény kiskutya a borzalmas napon. Állatmentők találtak rá, s vitték a pesti telepre. Rezgő (tőlem kapta a nevét, hisz minden ízében reszketett) keverék kankutyus, talán hároméves lehetett. A Noé Állatotthonból vettem magamhoz a gátszakadás utáni napokban, a sok kis nyomorult közül ő volt a legelesettebb. Egy félig összedőlt parasztház szobájának ágyán vacogott, amikor rátaláltak. Gazdáját, egy idős asszonyt sokkos állapotban mentették ki a romok közül.

Ölben vittem haza a csöppnyi Rezgőt. Mit mondjak, gyorsan belakta a házat. Szaladt egy nagy kört a kertben, szemügyre vette a két döbbent házőrzőt (felfalta a kikészített vacsorájukat), rámordult a rémült macskára, majd farkát csóválva a lábamhoz törleszkedett. Csak a samponos fürdetésnél ijedt meg kissé, hosszú percekig ömlött szőréből a ráragadt vörös iszap. Persze beengedtem a házba. Mancsait álla alá húzva gyorsan elaludt a kiszolgált rongyszőnyegen. Sokáig, nagyon so­káig néztem. Egy apró túlélő álmára vigyáztam. Mit tagadjam, megnedvesedett a szemem.

Visszagondolva arra az estére, gyakran elmerengek, mennyire igaz, hogy magányaink, szorongásaink milyen könnyen gyógyíthatók. Néha a patika pultjáig sem kell elmennünk, elég csak ajtót tárni egy messziről jött, nehéz sorsú vándor előtt, legyen az akár egy bánatos tekintetű kolontári kiskutya… Teljes életünkhöz talán éppen ő a hiányzó társ. Az a rád vakkantó boldogság, amely sok mindenen átsegít, legyen az akár közúti zebra, akár lelki úttorlasz.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyarország nincsen egyedül!

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Miért tört ki a harmadik világháború?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Őrültek a rácsok mögött

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindenütt előretörnek a patrióták

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.