Huszonöt év alattiak adómentessége

A ballib közgazdászok kizárólag adóemelésben és új közteher kivetésében képesek gondolkozni.

Novoszáth Péter
2021. 01. 23. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van valami mérhetetlen pofátlanság és egyúttal diszkrét báj is abban, ahogy egyes balliberális milliárdosok nekimentek Orbán Viktor miniszterelnök javaslatának, hogy a huszonöt éven aluli fiatalokat személyijövedelemadó-mentesség illesse meg. Képzeljék csak el, milyen szörnyűséges is lehet az oligarchák élete, pedig csak élvezni szeretnék az életüket kulturált környezetben és luxuskörülmények között, és akkor mindig belegázol az idilli képbe valami förtelmes apróság. Amint éppen pezsgőt szürcsölgetnek kaviárjuk, osztrigájuk és más effélék mellé, akkor jön a magyar miniszterelnök, és belerondít ebbe a magasztos pillanatba.

És Orbán képes olyanokat mondani, hogy kapjanak adómentességet a huszonöt év alatti fiatalok. Ez egyszerűen tűrhetetlen, mondják egymásnak. Ha mi leszünk végre kormányon, ez bizonyosan nem fog előfordulni. Ez merő képtelenség! Még hogy fiatalok a jelenlegi bruttó jövedelmük mintegy hetedrészével is többet kereshessenek, és azt akár lakásrezsire, élelmiszerekre, közlekedésre, mi több, ruházkodásra és kulturált szórakozásra költhessék?! Varga Zoltán úr, a szélbalos 24.hu tulajdonosa luxusvillájában azonnali válaszért kiált. Pogátsa fiam, írj erről valami rettenetet, ahogy szoktad!

Még hogy adómentességet nekik?! Tanuljanak meg előbb offshore-ozni, vagy valamilyen progresszív adó kellene nekik, ahogy ezt Ungár Péter javasolja immáron tizenkét éve az LMP-ben. Amit majd szokás szerint szinte kizárólag csak a bérből és fizetésből élők fizetnek majd, ahogy ezt megszokhatták már az emberek a balliberálisok „szakszerű” kormányzása idején. Az „Orbánnak valahogy mindenről csak az adócsökkentés, a rezsicsökkentés meg ilyesmik jutnak rögtön az eszébe”, ahelyett, hogy újabb és újabb adókat vezetne be és felemeltetné már végre a meglévőket. Be kellene vezetni például ismét a füstadót, a kéményadót, ami egyúttal például a környezetvédelemnek is rögtön segítene.

Érdekes, hogy a balliberálisoknál lassan a jó kormányzás szinonimája lesz az adóemelés, az új adók bevezetése és a Facebookon terjesztett hisztériakeltés. Az emberek és a fiatalok boldogulásáért meg csak fájjon az Euró­pai Unió feje. Szedjenek be majd erre a célra is külön adókat, ahogyan azt Pogátsa Zoltán javasolja. Értem, de akkor már csak azt kellene megfejtenünk, hogy akkor az Európai Unió­ban miért éppen azokban az országokban a legnagyobb a huszonöt év ­alattiak munkanélküliségi rátája – mint például Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban, Svédországban –, ahol már amúgy is a legmagasabbak az adók?

A balliberálisoknak minden gazdasági, társadalmi probléma megoldására csupán egyetlen receptjük van, az adóemelés, az új adók bevezetése és a progresszív adózás. Holott a progresszív adózás közismerten kontraproduktív. Ez az az adó, amit a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők rendszerint sohasem fizetnek be, mivel éppen a kivételezett helyzetüknél fogva pontosan ismerik az adóelkerülés minden lehetséges formáját, de ha nem, akkor felvesznek jó pénzért egy megfelelő tanácsadót.

A most bejelentett kormányzati intézkedés egyik legfontosabb célja a fiatalok munkanélküliségének csökkentése. Fontos emellett, hogy a fiatalok irányában nagyon komoly bizalomépítésre van szükség annak érdekében, hogy elhelyezkedésük is biztos legyen. Valamint az is, hogy mindig pozitív kilátásokkal tekintsenek a jövőbe, ami megszabja a karrierépítésüket. Biztos alapjai legyenek a családalapításuknak, valamint a gyerekvállalásuknak.

Ami elsősorban két dolgot kell hogy jelentsen: egyrészt azt, hogy merjenek előre tervezni. A jövőre tekintve Magyarországot tekintsék a fő bázisuknak, ahol el tudják képzelni az életüket, és látnak perspektívát arra, hogy itt el tudnak helyezkedni és tudnak fejlődni. Másrészt a magyar kormány azzal, hogy 2022-től mentesíti a huszonöt év alatti munkavállalókat a személyi jövedelemadó megfizetése alól, a munkavállalóknak és a vállalkozó kedvű fiataloknak is segít. Ez a lépés nyilvánvalóan döntő hatással lehet a huszonöt év alattiak munkaerőpiaci körülményeire, növelheti a nettó keresetüket azonos költségszint mellett, és a fiatalok munkavállalási kedvének növekedését is elősegítheti. A munkaadók így ráadásul kiváló, magasan képzett munkaerőhöz juthatnak.

A bejelentett adómentességgel az egész magyar gazdaság és társadalom jól járhat. A magasabb nettó bérek miatt több fiatal fog – és várhatóan hamarabb – munkába állni, ezzel nagyobb lehet a gazdasági növekedés és a járulékbevételek is nőhetnek. A KSH adatai szerint 2020 szeptembere és novembere között a fiatal (15–24 éves) korcsoportban dolgozók száma 269 ezer fő, a foglalkoztatási ráta pedig 27,2 százalék volt.

Egész Európában problémás a fiatalok elhelyezkedése, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy azok az országok teljesítenek jól ezen a téren, ahol a fiataloknak minél előbb, akár már a képzés ideje alatt van lehetőségük bekapcsolódni a munka világába. A magyar duális képzés is ezt az irányt erősíti. A huszonöt év alatti fiatalok adómentessége egyértelműen a jövőbe mutató lépés, ugyanis a koronavírus elleni vakcinázás felgyorsulásával párhuzamosan a gazdaság is regenerálódni fog, a kereslet élénkülése pedig egy idő után könnyen eredményezhet ismét munkaerőhiányt.

A legfrissebb foglalkoztatási adatokat elemezve látszik, hogy mindössze 26 ezerrel dolgoztak kevesebben tavaly novemberben, mint egy évvel előtte, a járvány kitörését megelőzően mintegy 4,5 millióhoz közeli foglalkoztatott volt ekkor már az országban. Ami hetvenszázalékos foglalkoztatási szintet jelentett, a munkanélküliségi ráta pedig 4,1 százalék volt. Ez lényegesen jobb adat, mint Európa számos országában. A huszonöt év alatti fiatalok munkanélküliségi rátája Európában egyébként a spanyoloknál a legmagasabb, ahol meghaladja a negyven százalékot, Görögországban is harminc százalék feletti, Olaszországban 29,5 százalék, de az uniós átlag is közel 18 százalék.

De miért baj az, ha a fiatalok itthon szeretnének boldogulni, karriert építeni, családot alapítani, gyereket nevelni? Nem az lenne a normális, hogy a kormány mindehhez megteremtse a feltételeket? Nem véletlen, hogy a magyar kormány már hosszú ideje vizsgálja azt a kérdést, hogy hogyan lehetne a fiatal korosztálynak több támogatást adni akár a foglalkoztatáshoz, a tanuláshoz, a képzéshez és az otthonteremtéshez, miután részben ezen múlik, hogy hány gyermeket tudnak vállalni és felnevelni.

A kérdésnek nemcsak gazdasági, hanem politikai vetülete is van. A Momentum egyik kiemelt korcsoportjáról beszélünk ugyanis. A generációs pártnak esze ágában sincs eltűrni, hogy a kormány az adómentességgel megtizedelje a választói bázisát. Ezért születtek tucatjával a kezdeményezést kigúnyoló, kritizáló és elítélő ellenzéki Facebook-bejegyzések, szakmai érvelésnek álcázott politikai publicisztikák. Pedig csak színtiszta szavazatféltésről van szó, az a bajuk, hogy a kormány tett egy igen jelentős gesztust a fiataloknak, ezt pedig egyszerűen nem képesek elviselni. Hiszen mind a Momentum, mind az LMP ki akarja sajátítani magának ezt a korcsoportot.

Kedves huszonöt év alatti fiatalok, 2022-ben nagyon gondolják meg, kire szavaznak! Azokra, akik évek óta becsapják és kihasználják önöket? Azokra, akik most szégyenszemre sajnálják önöktől és nem adnának adómentességet? Azokra, akiknek pusztán számításból, a korcsoporti szavazatmaximalizálás miatt kellenek a szavazataik? Vagy azokra, akik adómentességgel szeretnének könnyíteni önökön a nagybetűs élet küszöbén és utána. A következő választás eredménye szoros lesz. Épp emiatt fontolják meg mindezt. Érdemes.

A szerző közgazdász, egyetemi docens

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.