idezojelek

Wali, az élő legenda

Wali legendája vérbő (és tényleg) holly­woodi történet, Zelenszkij játszhatná a főszerepet, ha megéri, és erre a sztorira talán Tarantino is visszatérne.

Cikk kép: undefined

A háború, a háború, a háború. Megyünk az Agyrém térre. Egy békeviselt nemzedék tagjainak ez komoly trauma. Nem is értjük igazán. Annyira értjük nagyjából, mint a The New York Times a kelet-közép-európai néplelket.

A magam részéről talán még kevésbé és irigykedve nézem a Facebookon a túlképzett újszlavisztikus kanapéharcosok tömegét, akik megkérdőjelezhetetlen tudásuk és igazuk birtokában osztják az überfrankót. Egy darabig még élt bennem a remény, hogy ezt az attitűdöt (értsd: nekem van igazam és ha okoskodsz, szétverem a fejedet az első kezem ügyébe kerülő búgócsigával) már elhagytuk az oviban, legkésőbb a középső csoportban. Mint ahogy azt is kissé idejétmúltnak gondoltam, hogy ha és amennyiben vitás kérdés támad két horda között, akkor előkerülnek a bunkósbotok és a nőnemű egyedek hajának ráncigálása, vonszolás közben. De nem. Ez a faj legfeljebb annyit érzékenyedett pár röpke évezred alatt, hogy néhányan már azt sem tudják, fiúk-e vagy lányok. De ez a dilemma még mindig sokkal jobb, mint amikor valaki már annyira férfi, hogy Kalasnyikovot hord az alsónadrágjában. Pótlékként és pótlólagosan egyben.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Náluk már csak azok a nők szebbek, akik a nappalijukból, a többmilliós fizetésüktől megmámorosodva követelnek fegyvert és katonákat a frontra. Ágyútölteléknek. Nem a saját gyereküket persze és nem is saját magukat. A más pótlékával vernék a csalánt inkább, az mégiscsak kényelmesebb. Ilyenkor persze nehéz nem odaszúrni, hogy menjél te b…zmeg, ha annyira viszket a valagad. Vagy valami ilyesmit. De aztán mégsem, mert minek. A meggyőzéshez a világ összes pszichiátere sem lenne elég, az idő meg egyre fogy, ahogy szűkül és szűköl a tér, a múzsáknak kuss a nevük, inkább nézegetem a madarakat. A sas nem kapkod legyek után, a baglyok nem azok, amiknek látszanak. Egyébként az ilyen konfliktusokat a nép egyszerű fiai és leányai szerint rövidre lehetne zárni. A villanyszerelőm (ért hozzá, zárt már rövidre) szerint úgy, hogy a háborúskodó vezérek kimennének egy elhanyagolt mocsárba és kölcsönösen agyonvernék egymást, majd a hadviselő felek szépen kézen fogva és az ej uhnyemet énekelve hosszú tömött sorokban közösen elmasíroznának a legközelebbi kocsmába. A kocsmáros szerint viszont (ő is ért hozzá, nála már öltek orvost is) ha ez végképp nem megy, akkor ugyanazon a helyszínen egymásnak kellene ereszteni a feleket, hadd öljék egymást halomra önként és kéjjel, ez bizonyos labdarúgó mérkőzések előtt és után amúgy is bevett szokás, és az emberiség is csak nyerne az ügyleten.

És ha cifrázni szeretnénk – fűzte hozzá a kocsmáros, mutatóujját ráemelve az események ütőerére –, akkor szólnánk a Walinak, hogy ugyan szíveskedjen már néha egyet-egyet kilőni közülük, minimum két kilométerről. Ráadásul fogadhatnánk is az események alakulására – tette még hozzá, mivel másodállásban zugbuki volt és a koreai filmek nagy rajongója. A kocsmáros tudta (akár Stirlitz, akinek néha depresszióba hajló higgadtságára nagy szükség lenne mostanság), hogy Wali nem egy nő, hanem inkább egy úgynevezett mesterlövész, az egyik legjobb ebben a szép szakmában. Ez a Wali kanadai, aki egy adott pillanatban ellenállhatatlan késztetést érzett arra, hogy a távoli Ukrajnában a fedezékéből más emberek szeme közé lődözzön, így aztán oda is utazott, hogy ezt megtegye. Innentől kezdve egymásnak ellentmondó hírek érkeztek Wali további sorsáról. Az egyik szerint Wali mindössze öt perccel szárnyalta túl Andy Warhol idevonatkozó tézisét és húszpercnyi sztárság után a zsoldosokra különösen kihegyezett ruszkik kilőtték a világűrbe.

Ebben mondjuk lehet valami, mert ez ott azért most a mesterlövészek számára egy, a szokásostól kissé eltérő élet–halál helyzet. Nem arról van szó, hogy vizes vödrökkel egyensúlyozó, cikkcakkban szaladgáló öregasszonyokra durrogtatunk részegen a hegyekből (Szarajevó), vagy éppen félhülye kaspókkal a fejükön a repülőkre öklüket rázó máktermesztőket ritkítunk (Afganisztán), esetünkben ha az oroszok beröffentenek egy vállról indíthatót, ott kő kövön nem marad. Más források szerint Wali megúszta az első húsz percet, mint a Gyirmót védelme a Fradi ellen, azóta is jól van és esténként könnyes szemmel nézegeti a gyereke fényképét. Mert a kanadaiak is szeretik a gyerekeiket.

Az viszont már biztos, hogy ezzel az egésszel tényleg az amerikaiak járnak jól. Wali legendája vérbő (és tényleg) holly­woodi történet, Zelenszkij játszhatná a főszerepet, ha megéri, és erre a sztorira talán Tarantino is visszatérne. Esetleg Kusturica is, de az elég valószínűtlen.

Borítókép: Wali (Fotó: Twitter/Ashleigh Stewart)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.