idezojelek

A globális minimumadó végzetes lenne

A Biden-adminisztráció ezt az adómegállapodást a társaságiadó-emelések igazolására akarja végrehajtani.

Cikk kép: undefined
Fotó: Evan Vucci

Pat Toomey amerikai szenátor június 17-én a honlapján elismerését fejezte ki a magyar kormánynak, amiért megvétózta azt az európai törekvést, mely egységesen 15 százalékos globális minimumadót vetne ki a munkaadókra. A vétó megállítja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) második pillérének végrehajtását, amelyet a Biden-adminisztráció javasolt egy nemzetközi megállapodás keretében az Európai Uniónak.

Amint azt az amerikai szenátor megállapítja, a munkavállalók és a vállalkozások globális minimumadóval való megbüntetése kontraproduktív lépés lenne a gazdasági növekedés szempontjából világszerte. Súlyos hiba lenne, ha az Egyesült Államok elfogadná ezt a globális adóemelést, mivel ezzel rontaná az amerikai munkavállalók és vállalkozások versenyképességét. Az egyetlen ok, ami miatt a Biden-adminisztráció ezt az adómegállapodást végre akarja hajtani, az az, hogy igazolja a társaságiadó-emeléseket az Egyesült Államokban, amelyre azért lesz szükség, hogy részben fedezzék a meggondolatlan, inflációt gerjesztő tüzelőanyag-kiadások emelkedését előidéző döntéseket. 

A szenátor véleménye szerint a Biden-adminisztráció a bevezetendő adószabályozást egy olyan adótörvény érdekében tenné meg, amely vonzza a befektetéseket és maximalizálja a növekedést, illetve azokat „versenyfutásként” írja le. 

Holott az Egyesült Államoknak vezetnie kellene ezt a versenyt, nem pedig korlátozni, megakadályozni azt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közismert az is, hogy az amerikai szenátus pénzügyi bizottságának republikánusai Mike Crapo vezetésével még 2021 decemberében Janet Yellen pénzügyminiszternek levelet írtak a globális adótárgyalások közelmúltbeli fejleményeivel kapcsolatban. Ebben többek között rávilágítottak arra, hogy számos riasz­tó fejlemény történt, ami aggályokat vet fel az Egyesült Államok és az OECD között kötött megállapodásnak a versenyképességre és az adóbevételekre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. A javasolt globális minimumadó sokkal szélesebb körben vonatkozna az egyesült államokbeli vállalatokra, mint ahogy azt a pénzügyminisztérium korábban közölte. Ellenkező bizonyíték hiányában aggodalmukat fejezték ki, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma olyan megállapodást kötött, ami árt az USA vállalkozásainak és munkahelyeinek. Rick Scott amerikai szenátor arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális adójogszabályok tönkreteszik az Egyesült Államok versenyképességét.

Magyarország kezdettől fogva támogatta azt a korábbi tervezetet, amely speciális szabályokat állapított volna meg a nagy digitális cégekre. A nemzetközi egyezményeken alapuló adóztatási szabályok ugyanis a hagyományos gazdaságból kiindulva a vállalatok fizikai jelenlétéhez kötötték az adó kivetésének helyét. Ezzel szemben viszont a digitális vállalatok szabadon dönthetnek arról, hogy mely országban jelölik meg telephelyüket, ahol kedvezőbb adózási feltételekkel élhetnek. Ez ma is így van, ugyanis az ezzel kapcsolatos új szabályozást hekkelte meg a Biden-kormányzat globális minimumadóra vonatkozó elképzelése, ami miatt a digitális cégekre vonatkozó speciális adószabályok máig nem léphettek hatályba.

Magyarország kezdettől fogva felismerte a globális minimumadó bevezetésének fő veszélyeit, azt, hogy a javaslatot úgy alkották meg, hogy az ne csak az adóelkerülőket, hanem a valóban helyben termelő vállalkozásokat is terhelje. Azoknak az országoknak a szempontjából, amelyek magas adókkal terhelik a vállalkozásaikat, érthető a javaslat támogatása, hiszen az csökkenti az ebből fakadó versenyhátrányukat. 

Magyarország azonban az utóbbi években jelentős erőfeszítéseket tett a vállalkozások adóterheinek csökkentésére, hiszen a magas adóelvonás a gazdasági növekedés akadálya nemcsak az egyes országok, de a világgazdaság szintjén is. 

Ezért Magyarország és az összes többi ország érdeke alapvetően az, hogy azokat kényszerítsék adófizetésre, akik ezt elkerülik és egyáltalán nem fizetnek adót, míg ne azokat terheljék tovább, akik eddig is tisztességesen befizették az adót.

Az OECD javaslatát számos ország csak bizonyos fenntartásokkal tudta támogatni, és sokan az utolsó pillanatokban, jelentős politikai nyomás hatására csatlakoztak a támogatókhoz. Ennek a fő oka pedig az volt, hogy kommunikáció szintjén a javaslat a nagyvállalatok adóelkerülését vette célba, ezért sokan nem vállalták, hogy nyíltan szembeforduljanak vele. Az Egyesült Államok az utóbbi időben, különösen a világjárvány során, jelentős költekezésbe fogott, így fontos lett a költségvetési egyensúly javítása. Ezért a Biden-kormányzat teljes mellszélességgel beállt a korábbi német–francia kezdeményezés mögé, amely az egész világon megemelné az adókulcsokat. Ugyanakkor a jelenlegi világgazdasági helyzet miatt nagyon komoly problémákkal kell szembenézni, és a termelővállalatokat sújtó újabb adóterhek végzetesek lehetnek.

Ma a háború miatt egyre romló világgazdasági kilátások miatt egyre többen ismerik föl, hogy nem azokat kellene újabb terhekkel sújtani, akik már most is jelentős adót fizetnek, hanem a valóban adót nem fizetőket kellene adófizetésre kényszeríteni. Ez utóbbi azonban lényegesen nehezebb és összetettebb feladat, mint a meglévő adókat emelni vagy új adókat bevezetni. Sokan elfelejtkeztek már az úgynevezett Laffer-görbéről, amely a közgazdaságtanban elméleti összefüggést mutat be az adókulcsok és a kormányzat adóbevételeinek szintjei között. És arra figyelmezteti a döntéshozókat, hogy egy szint elérése után a növekvő adóterhek könnyen kontraproduktívvá válhatnak és a magasabb, valamint az újabb adóterhek nem eredményeznek több adóbevételt, sőt éppen ellenkezőleg, csökkenni fognak. Kétségtelen, hogy a globális minimumadó bevezetésének előkészítése jelenleg nem a megfelelő irányban halad. Az eredeti tervezet csak a nagy digitális cégekre vonatkozott volna, most viszont megerősödött egy másik kezdeményezés, amely már minden vállalatra kiterjesztené a szabályozást, ezt pedig határozottan el kell utasítani.

A szerző közgazdász, egyetemi oktató

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszéde közben az Amerikai Államok Szervezete csúcstalálkozóján Los Angelesben 2022. június 9-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.