idezojelek

Jobbik: Gyurcsány, végállomás

Mondhat bárki bármit, ez volt az a botrány, ami igazán az emésztőgödör aljára lökte Jakab Pétert és a Jobbikot.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Midőn e sorokat írjuk, még az sem biztos, hogy kabinetfőnöke, a „mamuszos” eposzi állandó jelzőt kiérdemlő Molnár Enikő után nem távozik-e posztjáról Jakab Péter, a Jobbik gyanús körülmények között újraválasztott elnöke is. Mi arra tippelünk: magától nem mond le, csak ha küldik. Nem az a fajta. Persze a kizárólag krumpliszsák-lóbálásban és parizer­evésben jeleskedő Jakabnak még le sem kell mondania ahhoz, hogy bukottnak lehessen nyilvánítani. Továbbmegyünk: a Jobbik egész jelenlegi szedett-vedett vezetésének sem kell semmit tennie a bukáshoz, hisz ezt nyugodt lélekkel megtörténtnek lehet nyilvánítani. Hogy mindez papíron, de jure is végbemegy-e, már nem sokat oszt vagy szoroz.

Mégis foglalkozni kell ezekkel a nímandokkal, mert szimptómaértékű, ami ide vezetett. Azt példázza, hogy a közhiedelemmel ellentétben a politikában sem lehet mindent büntetlenül megtenni. Egy magát eredetileg jobboldaliként definiá­ló párt nem válhat annak a szélsőbaloldali pártvezérnek a fasiszta tagozatává – copyright Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető –, amellyel szemben annak idején elvben létrejött. Ennek előbb-utóbb meglesz a böjtje. Úgy, hogy faképnél hagyják a szavazói, tagjai. És azt sem lehet megtenni következmények nélkül, hogy egy fiatal tagtársnőjüket, egy választókerületi szervezőt a kampány kellős közepén a hírek szerint majdnem megerőszakolja az egyik prominens pártkáder, a pártelnök csókos cimborája egy zárt körű párttivornyán, ahogy maga a kárvallott beszámolt róla. Az ilyen penetráns botrányok mérgeznek, mint a ciánkáli.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozás folyik az ügyben, nem lehet megelőlegezni a végeredményt, de jellemző Jakab és köre harmatos intellektuális képességeire, hogy nem vették észre: a bizonyítékot éppen ők szolgáltatták. Ha valamit ekkora csönd vesz körül egy közösségen belül, és ilyen átlátszóan akarnak elhallgatni, ott még a legnaivabb emberek számára is nyilvánvaló, hogy valami nagyon bűzlik. Az a gyerekes visszatámadásuk pedig, hogy miért nem tett feljelentést az áldozat, illetve élettársa, a párt akkori alelnöke, szintén hizlalja a megalapozott gyanút. Napnál világosabb: éppen az lett volna az inkorrekt, ha nem a párt belső fórumaihoz és vezetéséhez fordulnak a botrány kivizsgálását kérve, hanem egyből a rendőrségre rohannak – az országgyűlési választás előtt nem sokkal, nagy valószínűséggel lenullázva a Jobbik maradék csekélyke ­esélyeit, meglékelve az ellenzék győzelmi reményeit. Jakabék nemcsak nem honorálták ezt a gesztust az áldozat és a párt akkori alelnöke részéről, hanem azt érzékeltették, hogy az elszenvedők a bűnösök. Ez a torz, természetellenes reagálás szintén erősítette a kívülállókban azt az érzést, hogy valami nagy disznóság van a háttérben, és igaz lehet az az undorító sztori. Ahogy a gusztustalan, bűzhödt ügyet kezelték, az maga a lélektani, önkéntelen beismerés.

Mondhat bárki bármit, ez volt az a botrány, ami igazán az emésztőgödör aljára lökte Jakab Pétert és a Jobbikot. Amikor már a belső szolidaritás, kohézió is elillan, semmivé válik és a közösség tagjai egymást akarják megalázni, annak a lezüllött brancsnak végképp harangoztak.

Van azonban még egy vetülete a Jobbik harakirijének. Egy régi megfigyelés szerint az a párt, amelyik a marxista, kannibál hajlandóságú karrierbaloldallal korpa közé keveredik, sok jóra nem számíthat. Ez az intelem fokozottan érvényes a Gyurcsány Ferenc vezette DK-s szektára. Mindent elmond a Jobbik Gyurcsánynak alárendelt viszonyáról, hogy amikor a beszámolók szerint dühöngő kabinetfőnöknője után Jakab is feldúltan kirohant „Ez egy puccs ellenem!” felkiáltással a viharos elnökségi ülésről, Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes azt mondta: „Gyurcsány perceken belül meg fogja tudni, hogy mi zajlik itt!” Ennél nyilvánvalóbb lelepleződése nem is létezhet, ki a Jobbik és Jakab igazi gazdája. Minő véletlen: néhány napon belül a pártelnök saját helyettese kizárását kezdeményezte és feljelentette. Akár meg is filmesíthetnék a történetet. A „Las Vegas, végállomás” mintájára „Gyurcsány, végállomás” lenne a valósághű cím.

Borítókép: Jakab Péter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.