idezojelek

A divatállatvédő a tudomány és a természet ellensége

Molinójuk szerint: „A horgászat és a halászat állatkínzás!”

Cikk kép: undefined

A Magyar Nemzet is hírt adott arról, hogy az augusztus végén Fonyódon megrendezett harcsafesztiválon megjelent a Magyar Vegán Egyesület néhány aktivistája, hogy tiltakozzon a horgászat és halászat ellen. 

Molinójuk szerint: „A horgászat és a halászat állatkínzás!” Ezúttal lehagyták róla a vadászatot, pedig ez a szintén ősi gyökerű, évszázados hagyományokkal bíró és színes kulturális hátterű tevékenység is ebbe a sorba tartozik. 

Persze nem arról van szó, hogy bármelyiket is állatkínzásnak tartanám, de ha ez a vád éri a horgászokat és halászokat, akkor nekünk, vadászoknak is ott a helyünk.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vegán, azaz a kizárólag növényi alapú táplálkozás körül folyamatos vita zajlik, ellene és mellette is megismerhetünk érdekes és elgondolkodtató érveket. Ellenzői hajlamosak összemosni a vegánokat azokkal az extrém, szektás jellegű hóbortokkal, amelyek súlyosan károsítják az egészséget, ezért olykor még halálos áldozataik is vannak. Szerintem viszont a veganizmus nem extrém életmód, az azt választókkal nincs más dolgunk, mint tiszteletben tartani a döntésüket. Az érveikre is érdemes odafigyelni, mert ahhoz nem kell vegánná válni, hogy a táplálkozási szokásainkat felülbíráljuk, az egészségünk érdekében a hús/növény arányon változtassunk, ha szükséges. 

Az állatvédelemmel kapcsolatos észrevételeiket is halljuk meg, mert bizony vannak helyek a nagyvilágban, ahol a felfokozott húsigény kielégítése és a profit maximalizálása miatt borzalmas körülmények között élnek és pusztulnak el haszonállatok milliói.

Eddig igyekeztem megmutatni egy szerintem normális hozzáállást, ami nyitott más véleményekre, szokásokra. Kérdés, hogy megkapom-e mindezt a másik féltől. Ha elvakult, beszűkült tudatú aktivistákról van szó, akkor nyilván nem. Márpedig a Magyar Vegán Egyesület Fonyódon megjelent képviselői egyértelműen ilyenek, amit a molinójuk felirata igazol. Ilyenek, mert átlépik azt a határt, ameddig a saját életmódjuk pozitívumait igyekeznek bemutatni, és azon túl igyekeznek bemocskolni minden mást. Ezzel megtagadják a tiszteletet és nyitottságot az övékétől eltérő szokásokkal élő emberektől. Ennek az intoleráns, erőszakos mentalitásnak a tudatlanság az alapja. Pedig ma már nem kell hozzá hosszú és nehézkes kutatómunka, különleges természetismereti tudás, hogy megértsük az összefüggést a természetgazdálkodás foglalkozásai és a természetvédelem között. Azokban az országokban, ahol a tudomány megállapításai alapján meghozott jogszabályok irányítják az erdő-, mező-, vad- és halgazdálkodást, ott a lehető legszínesebb állat- és növényvilág él.

Ott, ahol a ma divatos kamu állatvédelem aktivistái sikeresen befolyásolják a politikai döntéshozatalt és a számukra nem tetsző természetgazdálkodási tevékenységeket részlegesen vagy teljesen ellehetetlenítik, betiltatják, mind az állat-, mind pedig az addig természetes élőhelyül szolgáló növényvilág pusztulni kezd.

Ennek az az oka, hogy mára a Föld nagy részét az ember által létesített települések, úthálózatok, ipari és mezőgazdasági objektumok hálózzák be, az emberiség létszáma és életmódja kihatással van az egész bioszféránkra. Így már alig található olyan hely a világban, ahol a természet sokszínű fennmaradása elképzelhető direkt emberi beavatkozás nélkül. Ha nincsenek gondos szakértő gazdái a természetes élőhelyeknek, akkor először óriási károk keletkeznek, majd pedig az ellenük való védekezés áldozatául esik az élővilág tekintélyes része. Ha nincs a jogszabályok által felhatalmazott gondos gazda, amelyik úgy befolyásolja a folyamatokat, hogy ne sérüljön a biodiverzitás, viszont a környezettel való konfliktusokat is kezelhető szinten tartja, akkor gazdátlan lesz a terület. Nem lesz olyan csoport, amelyik közvetlenül érdekelt a természetes állapot fenntartásában. És a gazdátlan területeket, amelyeket nem őriznek érdekelt csoportok, törvényszerűen válnak másban érdekelt csoportok prédájává. Hála az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállításnak, erről az összefüggésről számtalan csatornán, különféle eszközökkel, mintegy két éven keresztül találkozhattak az érdeklődő százezerek.

Abba a tudományos vitába nem mennék bele itt, hogy az emberi táplálkozásnak nélkülözhető vagy nélkülözhetetlen része-e a hús. 

Ez nem egy lezárt kérdés, nincs rá egyszerű, aktivisták által kedvelt, szlogenszerű válasz. Rengeteg tényező és összefüggés felismerése és tudományos vizsgálata szükséges ahhoz, hogy a vita értelmes legyen. Az viszont vitathatatlan, hogy a vad és a hal egészséges táplálék, közegészségügyi szempontból fontos lenne, hogy hazánkban is nagyobb arányban éljünk vele. Az is vitathatatlan tény, hogy a természetes közegében élő vad és hal jó minőségű életet él, a tudományos alapú szabályozásnak köszönhetően a vad- és halgazdálkodók az egészséges állományok fenntartásában érdekeltek. Mindezt egyszerűen állatkínzásnak nevezni, ami a jogszabályaink szerint üldözendő bűncselekmény, olyan mértékű elvakultságra és butaságra utal, ami lehetetlenné teszi az értelmes párbeszédet.
A szerző újságíró

Borítókép: Vegánok tüntettek a Harcsafesztiválon (Forrás: PestiSrácok.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.