idezojelek

Zöldre váltottak a német kommunisták

2022-ben a német szövetségi kormány azon van, hogy jelentősen (harminc százalékkal?) csökkentse a (ma még) szabad lakosságának életszínvonalát.

Cikk kép: undefined

Pusztán az államadósság megfékezése az 1990-es életszínvonal 25-30 százalékos csökkenését követelné meg, és kormányozhatatlanná tenné az NDK-t – áll a Gerhard Schürer egykori keletnémet tervhivatali elnök által jegyzett 1989. októberi dokumentumban. Ezt a rendszert szocializmusnak nevezték, amely táborrendtartás révén egyenlően osztotta el a szegénységet anélkül, hogy létezett volna a megélhetési lehetőségek szabad versenye. Ehhez falra, szögesdrótra, tűzparancsra, politikai rendőrségre, valamint roppant nagy saját hadseregre, illetve a háttérben a katonai beavatkozásra kész moszkvai testvéreikre is szükségük volt. A Schürer-iratban azt ismerték el, hogy harminc százalékkal csökkenteniük kellett volna az életszínvonalat ahhoz, hogy életben tudják tartani az NDK-t. Az egészen addig katonailag brutálisan segítőkész testvér azonban megtagadta tőlük a harckocsijait, a nagyszerű NDK pedig ment a süllyesztőbe. És ez így volt jó.

2022-ben a német szövetségi kormány azon van, hogy jelentősen (harminc százalékkal?) csökkentse a (ma még) szabad lakosságának életszínvonalát. Ezt átalakításnak nevezi. Katonailag segítőkész testvérben reménykednie értelmetlen, mert ilyen nincs. Kíváncsian várjuk, hogy ez a kormány keresztülvezeti-e – és ha igen, hogyan – a német lakosságot a télen. Az NDK-val ellentétben a szövetségi köztársaság bőven abban a helyzetben lenne, hogy a felszínen tartsa magát. A jelenlegi problémák eltérnek azoktól, amelyeket az NDK magának teremtett. Az NDK-nak a rendszeréből fakadóan esélye sem volt, a mostani német kormánynak azonban a későbbi nemzedékek okulására és intésére a történelemkönyvek lapjaira kellene száműznie a nagy átalakítást, és újra országa és népe érdekében kellene politizálnia – immár energia-, agrár-, közlekedési, bevándorlási és genderfordulat nélkül. Szomszédaink is hálásak lennének ezért.

A kommunisták továbbra is itt vannak – csak most már zöld színben. Az Első Internacionálét 1864-ben angol szakszervezeti tagok és londoni francia emigránsok alapították. Marx Károlyt tagnak hívták meg az előzetes szervezőbizottságba, majd döntő befolyást gyakorolt a további folyamatokra. A második, Szocialista Internacionálét 1889-ben hozták létre Párizsban, és az első világháború kitörésekor oszlott fel.

A harmadik, Kommunista Internacionálé 1919-ben Moszkvában jött létre, és ugyan a második világháború idején feloszlott, de újjáalapították, és a világ kommunista pártjai ma is együttműködnek egymással. Az 1938-as Negyedik Internacionálé azt a reakciót fejezte ki, amelyet Lev Trockij fejtett ki a sztálinizmussal szemben. A mai napig létező Szocialista Internacionálét (az Ötödiket) azzal a céllal alapították újra 1951-ben Frankfurtban, hogy felélessze a másodiknak a hagyományait.

A Hatodik Internacionálé – amely Bill Clinton egykori alelnöke, Al Gore globális felmelegedéssel szembeni egyházaként ismert – a 2011-es fukusimai szökőár és atomerőmű-szerencsétlenség nyomán szerzett a kommunista mozgalomnak páratlan, világra szóló hírnevet. A világnépesség átnevelésének útjában azóta már csak azok állnak, akik még nem adták át magukat ennek a kegyelemtannak. De intenzíven dolgoznak a felvilágosításukon – elnyomással megspékelve. Az ökológiai feltételrendszerbe helyezett átnevelőtáborok az ökológiailag nehéz helyzetben lévő térségekben fontos szerepet kapnak ebben az előrehaladásban.

A „munkásosztály történelmi küldetését” ma már naftalin lepi be. Az új társadalomformáló erő a klíma. Minek köszönheti ezt? A következőknek: 1. egyetemesen alkalmazható. 2. rugalmas. 3. nem igazolható, vagy legalábbis nem közvetlenül. 4. a jó/rossz, illetve a jutalom/szankció (büntetés) kettősségével szolgál. 5. okos PR (public relations) révén különösen alkalmas a fiatalok nevelésére. 6. az idős(ebb) célcsoportok számára vigaszt és értelmet ad, hogy valami tartósan jót tesznek a fiatalok érdekében.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De hogyan veheti fel a régi osztályharc a versenyt a gátlástalan átalakítással? Marx elámulna az építőelemein. 2022-ben ott tartunk, hogy Németország csaknem összes mértékadó politikai pártja zöld gatyát visel a pártszínű ruhácska alatt, és ideológiailag felfújt harcot vív. Tagadják a számtani alapműveleteket, a fizika és az energiamegmaradás törvényeit, valamint a szabad gazdaságot. A társadalom mérnökei vették át az irányítást. A nemzeti, illetve a létező szocializmus után 1989-ben a legtöbb keletnémet elutasította a szocializmus újabb kísérletét. Tele volt már a hócipőjük az ideológiákkal. Harminc év elteltével az össznémet társadalom újabb, ezúttal zöld színű kísérletet tesz a szocializmusra. De ez sem állja majd ki a valóság próbáját.

A szerző 1990 és 2005 között a szászországi SPD-képviselők vezetője, 2019-ben kilépett a Német Szociáldemokrata Pártból

Borítókép: Olaf Scholz (Forrás: Europress/AFP/Florian Gaertner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.