idezojelek

Karácsony fogaskerekűs szemfényvesztése

Amikor a városvezető a fogaskerekűn „spórol”, akkor valójában a politikai szemfényvesztés újabb jelenetét adja elő.

Cikk kép: undefined

Karácsony Gergely főpolgármester döntésének megfelelően a téli időszakban leáll a fogaskerekű vasút, a főváros és a XII. kerület ikonikus büszkesége. Az újabb, váratlan döntés miatt hatalmas a felháborodás. 

A főváros baloldali vezetése ettől százhúszmilliós megtakarítást vár, de a nevetséges összeg nagyon nincs arányban azokkal a kellemetlenségekkel, amelyeket a főpolgármester a környéken lakóknak, a kirándulóknak és a sportolni vágyóknak okoz.

Huszonöt éven keresztül laktam a fogaskerekű közelében, és pontosan tudom, hogy ez a csodálatos közlekedési eszköz milyen szerves és nélkülözhetetlen része az ott lakók életének. 

Azt is tudom, hogy a hegyvidéki viszonyok milyen közlekedési nehézségeket okozhatnak télen a pótlóbuszoknak. Látni vélem, hogy a kisgyermekes szülőknek, a családoknak mekkora gondokat jelent majd a fogaskerekű megállóinak megszokott, biztonságos megközelítése helyett a − sokak számára nehezebben elérhető – buszmegállók felkeresése. Ez főként az ott élők gondja, de a „fogast” mások is előszeretettel használják.

Karácsony Gergelynek fogalma sincs arról, hogy a pesti gyerekeknek micsoda felejthetetlen élményt nyújt egy-egy kirándulás a legendás fogaskerekűvel. Aki a főváros távolabbi részein töltötte a gyerekkorát, az pontosan tudja, hogy miről beszélek. Az ember öreg fejjel is emlékszik azokra az izgalmas pillanatokra, amelyeket a Sváb-hegyre kapaszkodó vasút ablakából eléje táruló mozgalmas táj látványa nyújtott. Ez az élmény a mai gyerekeknek is adott, már amennyiben közlekedik ez a különleges vasút.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester gyerekkora nem a fővároshoz kötődött, és nincs is ezzel semmi baj, hiszen ezt még sok millió magyar ember elmondhatja. A baj azzal van, hogy Karácsony Gergely nem képes azonosulni az általa vezetett metropolisz múltjával, jelenével és sajnos a jövőjével sem. Rendületlenül mosolyogva hozza előkészítetlen, szakszerűtlen, polgárokat irritáló döntéseit.

A fogaskerekűvel kapcsolatban Karácsony az egyik beszélgetőpartnerének kijelentette, hogy az nem a szíve csücske. Eddigi munkásságát ismerve, ezt többek között a városligeti Magyar Zene Házáról, a Lánchídról, a pesti alsó rakpartról, a Blaha Lujza térről, a Nagykörút személyautóknak meghagyott egyetlen forgalmi sávjáról, a rossz állapotú közutakról, általában pedig a zökkenőmentes budapesti közlekedésről is elmondhatja.

A fogaskerekű pedig már csak azért is megkülönböztetett törődést és tiszteletet érdemel, mert a világon az elsők között létesítették elődeink. 

A millennium előtti ipari-technoló­giai fellendülés hőskorában, 1874-ben adták át a forgalomnak. A világ első fogaskerekű vasútja mindössze öt évvel korábban kezdte el működését. A miénk pedig nemcsak közlekedési eszköz, hanem olyan idegenforgalmi látványosság, amely beleillik nevezetes műemlékeink, múzeumaink, zenei intézmé­nyeink, színházaink, gyógyfürdőink, rangos szórakozóhe­lyeink és szállodáink sorába, tehát a külföldi látogatók számára is komoly vonzerőt jelent.

Igaza volt Fonti Krisztinának, a XII. kerület alpolgármesterének, amikor ezt írta: „Nehezen hihető a takarékosságra való hivatkozás a fogaskerekű esetében, hiszen ez az egyetlen közlekedési eszköz, amelynek működését a főváros megszünteti. Az így megspórolni tervezett mintegy százmillió forint pedig a BKK kétszázmilliárdos működési költségének mindössze fél ezreléke.” 

A főpolgármester „takarékossági lépése” rendkívül álságos. Joggal feltételezhetjük, hogy ennek hátterében a kerület Fidesz–KDNP-s vezetésével szembeni rosszindulat húzódik.

A fogaskerekűn való takarékoskodással a főpolgármester Budapest sanyarú pénzügyi helyzetére kívánja terelni a figyelmet. Pedig Tarlós István annak idején megfelelő kondíciókkal adta át Karácsonyéknak a fővárost. 

A korábbi főpolgármester jól ismeri a pénzügyi forrásokat, a gazdálkodás lehetőségeit, de ő sem érti, hogy a városüzemeltetés miért okoz folyamatos gondot az utódainak. Persze, ahol hiányzik a szakértelem, a tehetség és a közösség iránti felelősség, ott csak látszatintézkedésekre lehet számítani.

És azért ne feledkezzünk meg még egy apróságról. Karácsony Gergely állítólag elkötelezett híve a kerékpározásnak. A fogaskerekűre a kerékpárosok is felvihették járműveiket, ám erre a fogaspótlóbuszokon nincs lehetőségük. A főpolgármesterből ezúttal hiányzik az a nagybetűs szolidaritás, amelyre pedig máskor − balliberális elvbarátaival együtt − oly nagy súlyt helyez. 

Amikor a városvezető a fogaskerekűn „spórol”, akkor valójában a politikai szemfényvesztés újabb jelenetét adja elő, amelynek viszont kárát látják a fővárosi kerékpárosok is. Nos, ennyire fontosak Karácsonynak a kerekezők érdekei.
Európában a brüsszeli vezetés ostoba és káros döntései miatt egyre nő az elégedetlenség. A balliberális városvezetés Budapesten is követi a példát: gondoskodik a közhangulat megfelelő rongálásáról.

A szerző író, újságíró

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.