idezojelek

A hálának gyógyító ereje van

A hála leszoktat az örök elégedetlenségről, mert aki hálás, boldog és egészséges lesz.

Borsodi Attila avatarja
Borsodi Attila
Cikk kép: undefined
2023. 01. 04. 11:00
Fotó: Toms Kalnins

Mint bizonyára a legtöbben, én is rengeteg újévi jókívánságot kapok az esztendő első napjaiban, nem volt ez másképpen most sem. A modern technológiáknak hála jöttek az üzenetek a legnagyobb közösségi oldalon, telefonon, sms-ben, e-mail­ben és más online kommunikációs felületeken keresztül, alig győztem rájuk válaszolni. A sok hasonló között volt egy, amely alaposan elgondolkodtatott. Ez részben azért van így, mert a kedves ismerősöm ékes bizonyíték arra, hogy egy-egy marcona külső mögött olykor nagyon is érző ember rejtőzik. Másrészt fontosabb és aktuálisabb üzenetet nem nagyon tudok elképzelni annál, mint amit küldött, amely így szól: „Uram! Én most nem kérni szeretnék, hanem megköszönni mindent, amim van!” Úgy hiszem, ez a gondolat mindannyiunk­nak szól, a szegényeknek, a tehetősebbeknek, de a világ leggazdagabb pénzembereinek éppúgy.

A koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború és az elhibázott európai uniós szankciók következményei mind arra világítottak rá, hogy bármit is gondoltunk évtizedek óta a világról, minden mulandó. Mulandó az életünk, az egészségünk, a testi épségünk, de akár a vagyoni helyzetünk is.

 Ami tegnap még biztos volt, az ma vagy holnap már teljesen bizonytalan lehet, esetleg el is tűnhet. A koronavírus-járvány itthon tízezrek, világszerte milliók életét követelte, rengetegen küzdenek a poszt-Covid-tünetekkel, egzisztenciák, családi vállalkozások, cégek mentek tönkre. Az orosz–ukrán háború kirobbanása pedig megmutatta, hogy tévesen hittük, a nagyobb fegyveres konfliktusok örökre elkerülik Európát. Kiderült, hogy a béke törékeny, és az eddig leginkább csak a tankönyvekből, híradásokból ismert fegyveres harcok, energiaválság, éhínség és háborús menekülthullám nagyon is jelen lehet Európában. Jelen is van.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek eseményei így megtaníthatták az embereknek – legalábbis azoknak, akiknek van fülük a hallásra –, hogy nem érdemes telhetetlennek lenni, mindig a többet, a nagyobbat és a drágábbat hajszolni. Nem érdemes, mert ha az ember nem elégszik meg azzal, amije van, akkor sohasem lesz boldog. Mindig lesz ugyanis a szemünk előtt nagyobb, több és drágább. Másrészt azt, amink van, bármikor elveszíthetjük. Az orosz–ukrán háború miatt tízezrével halnak az emberek, mindkét oldalon, százezrek sebesülnek meg, és milliók válnak földönfutóvá. Az elhibázott európai uniós szankciók miatt pedig egyre nagyobb kincs, a kontinensen is, az élelmiszer, nagy érték, hogy van üzemanyag és hogy melegben lakhatunk az otthonunkban.

S hogy mi lehet a helyes szemlélet? Először is talán jó, ha tudomásul vesszük, hogy az életünk során rendkívül kiszolgáltatottak vagyunk. Lehetünk akármilyen szépek, okosak, ügyesek és gazdagok, mindenünk odalehet, akármikor. Különösen az ilyen nehéz idők tanítanak meg arra, hogy legyünk hálásak. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van miért hálát éreznie. Érezhetünk hálát a családunkért, házastársunkért, gyermekeinkért, otthonunkért, barátainkért, de akár a hazánkért vagy a munkánkért is. Közhely, de hatalmas kincs az egészségünk is, hogy ez mennyire igaz, az tudja, akinek nincs.

S a hála nemcsak azért fontos, mert leszoktat az örök elégedetlenségről, hanem azért is, mert aki hálás, az egy nagy lépést tett a boldogság felé. A boldogság pedig megtartja az embert jó egészségben, és a kör bezárult.

Azt persze nem mondom, hogy egyik pillanatról a másikra könnyű megfordulni, és szemléletet váltani, de érdemes megpróbálni. Fontos ugyanakkor az is, a hálaérzet nem jelenti azt, hogy le kell mondani a fejlődés lehetőségéről, csak mindig úgy lépjünk egyet előre, hogy tudjuk és felfogjuk, hány lépés van már mögöttünk, és ne csak a csúcsot nézzük. Az új esztendőben megpróbálom megfogadni kedves ismerősöm jó tanácsát, és másokat is arra biztatok: legyünk hálásak! Van miért.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.