idezojelek

Megerősítették a Meloni-kormányt

Lombardiában és a tíz év után visszaszerzett Lazióban is taroltak a konzervatív jelöltek.

Cikk kép: undefined
2023. 02. 22. 9:00
Fotó: Ettore Ferrari

Több szempontból is önmagán túlmutató jelentősége volt a múlt heti lombardiai és la­ziói tartományi választásoknak Olaszországban. Egyrészt bizalmi népszavazás jelleget adott neki, hogy a Meloni-kormány első száz napja után került rá sor a gazdasági és politikai szempontból két legfontosabb olasz tartományban. Másrészt a kampány próbára tette a többpárti koalíció összetartó erejét, és arra is alkalmat adott, hogy az ellenzék felmérje saját állapotát a tavaly őszi demoralizáló vereség után. Elsősorban a lombar­diai választás bírt külön téttel a Liga vezetője, Matteo Salvini számára, akinek nemrég még kisebb palotaforradalommal kellett szembenéznie a pártján belül.

Az országos politika szempontjából is lényeges tanulságok levonása mellett azonban legalább ilyen fontos volt, hogy kik irányíthatják a két régiót. Lombardia Olaszország gazdasági motorja, míg Lazióban található a politikai központ, Róma. 

A lakosság számát tekintve Magyarország méretű lombardiai tartomány az Európai Unió második leggazdagabb régiója Île-de-France után. GDP-je harminc százalékkal meghaladja Felső-Bajorországét, és egymagában magasabb, mint 17 uniós tagállamé, például kétszer akkora, mint Görögországé. A tízmilliós tartomány egyúttal az ország legnépesebbje is, míg Lazio hatmillió polgárával a második a sorban. A Liga-szavazók egy részének egyértel­műen fontosabb, hogy ki irányítja Lombardiát, mint az, hogy mely pártok adják az országos kormányt. A régiók vezetésének komoly beleszólása van az uniós beruházások sorsába – hogy csak egyet említsünk azon felhatalmazások közül, ami miatt különleges figyelem kísérte a kampányt.

A jobboldal ugyanazzal a szövetséggel indult, amelyikkel győzött ősszel a parlamenti választáson, és azóta a kormányon is jól működik. A legnagyobb kormánypárt, a miniszterelnök Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek, a Matteo Salvini-féle Liga, a Silvio Berlusconi és Antonio Tajani által vezetett Hajrá, Olaszország!, valamint a Mi Mérsékeltek nevű kis centrista pártszövetség közös jelölteket támogatott. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lombardiában a 2018 óta regnáló Attilio Fontana (Liga), míg Lazióban Francesco Rocca (Olasz Testvérek) mögé sorakoztak föl. Az ellenzéki baloldali-globalista pártok a két tartományban két különböző felállásban indultak el. Fontana komolyan vehető kihívói a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom által támogatott európai parlamenti képviselő, Pierfrancesco Majorino és a korábbi Berlusconi-bizalmas, a Fontanától tavaly ősszel elforduló Letizia Moratti volt. 

Moratti a magukat centristának valló, korábbi szocialista miniszterelnök Matteo Renzi-féle Akció és Élő Olaszország pártokból álló szövetség támogatására számíthatott. Lazióban viszont ez a Renzi-féle szövetség állt a Demokrata Párt mellé, míg az Öt Csillag Mozgalom külön indult.

A jobboldal mind a két tartományban hatalmas, az őszi országos eredményénél is nagyobb győzelmet aratott. Lombardiában Fontana 55, Lazióban Rocca 54 százalékot kapott (szeptemberben előbbi tartományban ötven, utóbbiban 44 százalékot szereztek a kormánypártok). Mind a ketten több mint húsz (!) százalékkal előzték meg a legerősebb baloldali-globalista jelöltet.

Lombardiában harminc éve töretlen a jobboldal uralma, Laziónak tíz év baloldali regnálás után lesz újra konzervatív vezetése. A választók tehát megerősítették azt a bizalmat, amelyet ősszel adtak a Meloni–Salvini–Berlusconi-szövetségnek, nem sokkal a mindig szimbolikus jelentőségű első száz, kormányzásban töltött napjuk után.

Tanulságos ugyanakkor, hogyan alakultak a jobboldali pártok eredményei a két tartományban. Az Olasz Testvérek tovább erősödött Lazióban, ahol szeptemberben 31, most pedig 34 százalékot kapott. Lombardiában viszont rontott őszi eredményéhez képest: az akkori 28 után most 24 százalékot szerzett. Meloni pártja északon a Liga javára gyengült, ahol a két ligás lista összesen szintén 24 százaléknak örvendhetett (a párt logójával indított, 17 százalékot elérő lista mellett Attilio Fontana nevével is indítottak egy listát, az esetleges Salvini-kritikus szimpatizánsok könnyebb megszólítására – utóbbi hét százalékot kapott). Lazióban is tudott erősödni a Liga, hat helyett most kilenc százalékot ért el.

A lombardiai szavazatok megerősítik a párt élén Matteo Salvinit. A szeptemberi gyengébb parlamenti választási eredményt sokan számon kérték rajta. Massimiliano Fedriga és Luca Zaia, a Liga Friuli–Venezia Giulia-i, illetve venetói helyi vezetői nem leplezték elégedetlenségüket az egy számjegyű országos eredmény miatt, sőt már a választás előtt szimbolikus volt, ahogyan Fedriga a Liga hagyományos zöld, nem pedig a Salvini által bevezetett kék színű pólóban mondott kampánybeszédet. 

Jegyezzük meg: nem adott teljes képet az erőviszonyokról, hogy önmagában az országos eredmény prizmáján keresztül értékelték a 2019-ben még negyven százalék körüli támogatottságnak örvendő párt teljesítményét. A mandátumokban sokkal jobb volt az őszi eredmény, köszönhe­tően Salvini jó egyezkedéseinek a szövetségesekkel. Lorenzo Fontana személyében pedig az alsóház elnöki pozícióját és fajsúlyos minisztériumokat is kaptak.

A mostani lombardiai eredmény megnyugtatja a kedélyeket a párton belül. A tagság és az aktivisták visszakapták a motivációjukat, a párt mögött álló vállalkozói réteg megnyugodhatott, Salvini vezető pozíciója stabilizálódott. Utóbbi azért is fontos, mert az elmúlt években olyan pártstruktúrát alakított ki, amelyben szinte lehetetlen lett volna leváltani. Egy esetleges gyenge eredmény emiatt nehezen orvosolható belső feszültséget alakított volna ki. Az, hogy rendeződnek a viszonyok a pártban, jót tesz a teljes koalíció stabilitásának is.

A Rómából, illetve délről induló Olasz Testvérek párt tavaly egyértelművé tette, hogy országos vezető szerepre tör, és a jobboldal legerősebb politikai ereje szeretne lenni egész Itáliában. Ennek szimbolikus mozzanata volt, amikor tavaly Giorgia Meloni Lombardiában, a Liga bölcsőjétől nem messze, Milánóban tartotta meg pártja kongresszusát. 

Az őszi eredmények, a Liga látszólagos meggyengülése miatt úgy tűnhetett, hogy érdemes hosszú távú stratégiát formálnia a célkitűzés köré. A mostani választás azonban azt a feltételezést igazolhatja, hogy akkor a Liga szavazóinak egy része csak azért szavazhatott át Meloniék­ra, mert nem tetszett neki, amilyen mérsékelt hangnem és súlytalan politizálás jellemezte Salvinit a Mario Draghi által vezetett egységkormányban. Ezek a szavazók azzal párhuzamosan térnek vissza a Ligához, ahogyan most éppen Meloni hangneme válik simulékonyabbá a nemzetközi fősodor felé.

A laziói kiváló eredmény elgondolkoztathatja az Olasz Testvérek pártot, hogy inkább koncentráljon továbbra is elsősorban délre, ahol ráadásul a baloldali-globalista riválisok kárára növekedhet. 

A Magyarországon már bevált, tavaly év végén az új kormány által Olaszországban is alkalmazni kezdett „segély helyett munka” felfogással nemcsak megélhetést, de méltóságot tud kínálni olyan, jellemzően délen nagyobb arányban élő választóknak, akiket a baloldaliak automatikusan a sajátjaiknak hittek, amennyiben nem az együttműködő állampolgárt, hanem a segéllyel megvehető szavazóautomatát látták benne. Salvininek és a Ligának már beletört a bicskája abba, hogy az egész országban akarta dominálni a jobboldalt (ő északról próbálta bevenni délt, sikertelenül), ami intő jel lehet Meloninak is. 

A mostani választási eredmény szerint kifizetődőbb lehet a stratégiai, földrajzi szempontból is koordinált együttműködés az Olasz Testvérek és a Liga között a következő években.

Az ellenzék kudarca szinte borítékolható volt. Azzal, hogy két különböző felállásban álltak ki a két tartományban, megnehezítették a hatékony kampányolást, hiszen olyan szövetségest kellett méltatniuk Lombardiában, amely ellenfelük volt Lazióban, és fordítva. 

A vesztesek között a relatív győztes ezúttal a Demokrata Párt lett. A tisztújítás előtt álló párt húsz százalék fölött maradt, és az is kiderült: az Öt Csillag Mozgalom tavaly nyáron és ősszel tapasztalt visszaerősödése csak átmeneti volt. A Demokrata Pártnak nincs igazi kihívója az ellenzéki oldalon. Hamarosan új elnököt választanak, és elképzelhető, hogy nagykoalícióban akarnak majd visszatérni a hatalomba. Legalábbis meglepő, hogy az elmúlt hetekben a párt erős embereiből többen is elismerően szóltak Giorgia Meloniról.

A következő komolyabb erőfelmérő a jövőre esedékes európai parlamenti választás lesz. Az ellenzéknek még sok időbe telik egy olyan kormányképes erőt felmutatni, amely esetlegesen robbantani tudná a koalíciót. Sőt jelen pillanatban még Matteo Renzi is sokszor inkább a kormánnyal látszik késznek együttműködésre, semmint a többi ellenzéki párttal. 

A választóktól érkező erős legitimitás és a kedvező pártpolitikai aritmetika tehát adott. Giorgia Meloniék számára az igazi kihívást a külpolitikai és az ezzel összefonódó gazdasági kényszerpálya jelenti, amelynek határai sokszor Washingtonban, Brüsszelben és Berlinben, Frankfurtban húzódnak. A kényszerpálya következményei okozhatnak esetlegesen törést, provokálhatnak komoly vitákat a koa­lícióban is. Ha jól kezelik őket a pártvezetők, a jobboldalt elkerülhetik az olasz politikára oly jellemző kormányválságok.

A szerző Olaszország- és Lengyelország-szakértő, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója

Borítókép: Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek párt vezetője megszólaltatja az ülés kezdetét jelző csengettyűt kabinete első ülésén a római kormányfői hivatalban, a Chigi-palotában 2022. október 23-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.