idezojelek

Az orosz–ukrán háború vesztese az Európai Unió

A következő évtizedekben a háborúnál is pusztítóbb hatása lesz az életünkre a körvonalazódó új katonai, politikai és nem utolsósorban gazdasági világrend.

Cikk kép: undefined

A következő évtizedekben a háborúnál is pusztítóbb hatása lesz az életünkre a körvonalazódó új katonai, politikai és nem utolsósorban gazdasági világrend. A Biden-kormány és az őket támogató gazdasági érdekcsoportok ráéreztek arra, hogy az oroszok Ukrajna elleni agressziója remek lehetőséget kínál nekik. Egyrészt elfedheti, elfeledtetheti az afganisztáni menekülésszerű kivonulásuk fiaskóját és annak tragikus következményeit mind Afganisztánban, mind tágabb környezetében. Ez teljes mértékben sikerült is, ma már szinte senkit nem érdekel ez a kudarc. Másrészt az orosz támadás szinte tálcán kínálta Washingtonnak stratégiai jelentőségű lépések megtételét úgy, hogy azoknak a fájdalmas hatásait minden érintettel el lehessen fogadtatni. Ennek az értelmetlen háborúnak az első és talán mindenkinek legérthetőbb járulékos haszna az amerikaiak számára Oroszország meggyengítése. 

Ne felejtsük el, hogy a Szovjetunió szétesése után, Borisz Jelcin regnálása idején Soros György és társai már a markukban érezték az orosz ásványkincsek és a hatalmas piac feletti uralmat. Ezt a gigantikus üzletet akadályozta meg Vlagyimir Putyin hatalomra kerülése az ezredfordulón. 

Ezek az üzleti körök szűk negyedszázad után újra nekifutnak ennek a célnak. Oroszország katonai és politikai veresége megnyithatná az utat az amerikai befektetői érdekcsoportok előtt. Az oroszok elleni embargós csomagok bevezetésével ez az egyik alapvető cél. Persze vannak ennek járulékos következményei is. Az első és legfontosabb: Európa leválasztása az olcsó nyersanyagokról, energiahordozókról és nem mellesleg a piacról, ezzel megteremtve az igényt a jóval drágább, logisztikailag nehezebben eljuttatható és így környezetszennyezőbb amerikai palagázra. Az Európai Unió vezetése és országai­nak jelentős része is önként és dalolva fogadta el az ajánlatot.

Európa egymás után nyeli le a keserű pirulákat, de a gyógyulás még várat magára, sőt egyre távolabb kerül. Itt volt tavaly nyáron a jól tálalt médiarettegés, hogy mi lesz a szerencsétlen, éhező tömegekkel Ázsiában és Afrikában, ha nem jutnak az ukrán gabonához. Európa azonnal lépett, és engedélyezte a korlátlan, vámmentes behozatalt búzából, kukoricából, étolaj-alapanyagokból és baromfihúsból is, amelyek aztán – nem meglepő módon – itt rekedtek, és felborították az uniós piacot. Közben az is kiderült, hogy az ukrajnai termőföld jelentős részét amerikai gigacégek vásárolták föl. Magyarul ezek a vállalatok öntik Európára az amerikai, jóval megengedőbb szabványok szerint előállított terményeiket. Szó sincs már az éhezőkről a világ távoli zugaiban. Csak gyors haszonról, a piac megszerzéséről, a helyi gazdaság tönkretételéről.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebbe a sorba illeszkedik a kínai–európai gazdasági kapcsolatok fellazításának szándéka is. Az orosz–ukrán háború pusztítása azt az ukrán vasúti és közúti infrastruktúrát érinti, amely az Egy övezet, egy út program részeként a tengeri útvonalak helyett biztonságos szárazföldi összeköttetést biztosított volna Eurázsia keleti és nyugati végei között. Ha ez nem lenne elég, már itt kopogtatnak a Kína elleni szankciós elképzelések is. Ha sikerül ez az amerikai terv, akkor Európa önmagát zárja karanténba. Az orosz és kínai kapcsolatok szétverése vagy csak részleges, időleges felfüggesztése gazdaságilag végleg megroppantaná Európát. Mindeközben az amerikai kormányzat jelentős kedvezményekkel, olcsó energiával és a biztonság ígéretével csábítja magához a nyugat-európai cégeket. Ezzel párhuzamosan pedig a háború költségeinek egyre nagyobb részét terhelik az unióra. 

Lőszervásárlás, fegyverek ingyenes átadása, az ukrán költségvetés finanszírozása. A kiürülő európai fegyverraktárak arra késztetik az országokat, hogy az amerikai gyártóknál álljanak sorba, ha pótolni akarják a keletkező hiányokat. Amerikai repülőgépek, helikopterek, légelhárító rendszerek, rakéták és még ki tudja, mi minden jön a tengerentúlról. Az európai hadiipar pedig folyamatosan teret veszít.

Az orosz–ukrán háború jóval többről szól, mint két állam harcáról. Ez a háború valójában az amerikai hegemónia fenntartásáért folytatott orosz–kínai és európai frontvonalakon zajló küzdelem. Amiben egy dolog már most nyilvánvaló: az amerikai demokrata kormányzat vazallusként, nem pedig egyenrangú szövetségesként tekint Európára. Úgy rendeli ki eligazításra a német kancellárt vagy az Európai Bizottság elnökét, hogy már a diplomáciai látszattal sem törődnek. Delegáció nélkül, érdemi tájékoztatás nélkül, protokolláris gesztusok nélkül, csak a rideg haszonelvűség marad. Mi meg csodálkozunk, hogy ezek az európai politikusok miért nem látják mindezt.

Naivan kérdezzük egymástól, hogy miért fogadnak el ellenvetés nélkül minden washingtoni ukázt. Majdnem cári ukázt írtam. Ha ez így megy tovább, akkor az orosz–ukrán háború vesztese az Európai Unió lesz. Gazdaságilag, politikailag és katonailag egyaránt. Elveszett – vagy inkább eladott – szuverenitását úgy kívánja takargatni, hogy néhány közép-európai tagállamán igyekszik kitölteni tehetetlen dühét. Vagy inkább demonstrálni még az erejének maradékát. Magyarországot azért fenyegetik, regulázzák, büntetik, mert mi nem akarunk vazallusok lenni. Sokkal inkább barátok, egyenrangú partnerek, erős szövetségesek. Ha egyáltalán ezek a szavak jelentenek még valamit Brüsszelben.

A szerző az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója

Borítókép: Ukrán területvédelmi dandár katonái kiképzésen vesznek részt a délkelet-ukrajnai Zaporizsjai területen az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. március 14-én. (Fotó: MTI/AP/Katerina Klocsko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.