idezojelek

Brüsszel, a fordított moralitású világ

Csak a hatalom és a személyes gazdagodás számít az Európai Parlamentben.

Cikk kép: undefined

A tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrány akkoriban olyan eseménynek tűnt, amely alapjában forgathatja fel a hazug és képmutató brüsszeli világot. Most, fél évvel az események után kijelenthetjük: nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Fikarcnyit se változott semmi az Európai Unió intézményeiben, a kezdeti fogadkozások lassan elhaltak, a gyanúsítottak visszatérnek „dolgozni”, és Brüsszelben mindenki úgy tesz, mintha semmi sem történt volna. A szokásos ügymenet, mondhatnánk, de azért álljunk meg egy pillanatra, és merengjünk el azon: vajon mi is vezethetett oda, hogy most már ismét úgy viselkedhetnek, mintha valamiféle erkölcsi felsőbbrendűség glóriája ölelné körül a brüsszeli politikusokat. Olyan morális válságba jutott az EU, hogy miközben tagállamait igyekszik ideológiai alapon vasmarokkal megrendszabályozni, addig saját magára nem vonatkoztatja fennkölt esz­méit. Beszédes az is, hogy ezen értékek védelmét egy szomszédban zajló háborúban látják, nem pedig az európai békében.

Tavaly decemberben mindenkit a nekünk járó – és azóta álszent módon visszatartott – uniós forrásokról zajló viták és egyeztetések tartottak lázban, amikor bombaként robbant a hír: hatalmas korrupciós botrányt lepleztek le az Európai Parlamentben.

 A legfontosabb gyanúsított Eva Kaili, az EP egyik baloldali alelnöke volt, aki ugyanazon Szocialisták és Demokraták EP-frakció tagja, mint az MSZP és a DK képviselői. A razziázó belga rendőrség a házában több-bőröndnyi készpénzt foglalt le, és hamarosan családtagjai is a gyanúsítottak közé kerültek. A botrány szálai egyre messzebb ágaztak, de csigalassúsággal érkeztek az új információk. Felmerültek olyan képviselők nevei, amelyeket előtte csak az európai politika legszakavatottabb ismerői hallhattak: Panzeri, Tarabella, Moretti, Arena, Cozzolino, a sort lehetne még folytatni. Látszólag jelentéktelen figurák, akik azonban jócskán ezen felüli hatalom és befolyás birtokosai.

A felháborodás első hangjai igencsak jelentősek voltak, főleg, hogy egyértelművé vált: nem egyszeri esetről beszélhetünk, hanem egy hosszú évek óta, mintegy bűnszervezetként működtetett liberális körről. Ez a sötét lelkű társaság EP-képviselőkből és hozzájuk kötődő NGO-k vezetőiből állt össze, tagjai pedig képviselői szavazataikat árulták jó pénzért külső hatalmaknak és cégeknek.

 Csakhamar beszédtémává vált, hogy az EP saját átláthatósági és összeférhetetlenségi szabályai a korrupció melegágyát jelentik. A liberális bűnözői kör egyik kulcsfigurája, Panzeri 15 évig volt EP-képviselő, és aztán különféle NGO-k élén folytatta tovább „munkásságát”. Ezen idő alatt teljesen észrevétlenül tudott tevékenykedni, még a gyanú árnyéka sem vetült rá.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sűrű fogadkozások következtek, amelyeket még kínosabb pillanatok követtek. Az EP elnöke, Roberta Metsola például pótolta pár fontos elmaradását: 142 nagy értékű ajándékról „feledkezett el” beszámolni, pedig az egyébként a kötelessége lenne. Többek között nem tette közzé, hogy Burgundiában egy ingyen „borkóstoláson” vett részt, ahol egy ötcsillagos luxusszállodában helyezték el a férjével együtt. Majdnem olyan feledékeny szegény, mint Ursula von der Leyen, aki pedig a Pfizer igazgatójával váltott sms-eit nem találja már egy jó ideje – valószínűleg valahol Gyurcsány Ferenc szakdolgozata mellett lehetnek.

Bármely, normális erkölcsökkel működő helyen egy ilyen botrány elég lenne ahhoz, hogy a fennálló rendszer komoly újragondolásra késztesse a vezetőket. Itt a menetrendszerű ígéreteken túl az égvilágon semmi nem történt. Sőt egyre inkább úgy tűnik, mintha legszívesebben csak meg nem történtté tennék az egészet, a szőnyeg alá söpörve azt. Például az egész botrányra kezdettől fogva Katargate néven hivatkoztak, mintegy a teljes felelősséget áttolva Katarra, majd később Marokkóra is. Úgy tesznek, mintha ezek az EU-n kívüli államok valahogy megrontottak volna egy tökéletesen működő struktúrát, nem csak kihasználták volna az ott működő, korrupt körök által nekik felkínált lehetőséget.

Mindeközben azonban még csak nem is szüneteltek a hazánkkal szembeni hazug támadások. Sőt mintha még erősödtek is volna intenzitásukban, hiszen valamivel el kellett terelni a figyelmet. Alig két hónappal a botrány előtt fogadta el az EP a Delbos-Corfield-jelentést, amely a 2013-as Tavares-jelentés óta jól ismert hazugságokat ismételte meg újra: Magyarország egy hibrid rezsim, ahol hatalmas korrupció van. Rá néhány hónappal az EP költségvetési ellenőrző bizottsága máris újabb koholt vádakkal állt elő a külföldi cégek maffiaszerű zsarolásáról, ahol nem engedték felszólalni a Német Gazdasági Klub elnökét, aki cáfolni szerette volna az elhangzottakat a személyes tapasztalatai alapján. A bizottság ezt követően májusban hazánkba is látogatott, hogy a jogállamiság helyzetét vizsgálja, itt újabb képtelen vádak hangzottak el (például hogy a „titkosrendőrség” vegzálja a külföldi cégeket). 

Ráadásul a bizottság tagja volt nemcsak a magyar kormány örök kritikusa, Daniel Freund, de az idehaza az uniós pénzekkel való visszaélés miatt milliárdos értékű korrupciós ügybe keveredő, háborúpárti, dollárbaloldali Cseh Katalin is.

A bizottság a magyarországi Soros ­NGO-k muníciójával felvértezve menetrendszerűen megállapította, hogy idehaza semmi se működik a korrupción kívül, majd ezt sietve megszavazta a saját korrupciós botrányát szépen elsikáló EP egésze is. A hazánkat elítélő jelentést támogatta a korrupciós botrány több szereplője is: Tarabella, Arena, Moretti. Közülük Marc Tarabella belga politikus áprilisban szabadult a letartóztatásból, majd májusban a házi őrizetből, és sietve visszatért szavazni Magyarországról. Szabadulása után napokkal egyébként a belga rendőrség ismételt razziát tartott a képviselői irodájában. 

Hamarosan csatlakozhat hozzá az ügy fő érintettje, Eva Kaili is, aki először mindent próbált rákenni élettársára és közös gyermekük apjára, majd most már titkosszolgálati akció­ról beszél, amely igyekezett az ő karrier­jét besározni.

Fontos leszögezni: amit a brüsszeli liberális kör tagjai tettek, jóval súlyosabb egyszerű korrupciónál. Ők nemcsak korrupttá váltak, hanem ezt is tették a normává, az elferdült brüsszeli politikai kultúra egyik „értékévé”. Egy olyan fegyverré, amelynek vádját másokkal szemben bunkósbotként használhatják, de saját köreikben teljesen elfogadott gyakorlat. Aligha lenne meglepő, ha a következő nagy korrupciós jelentést Eva Kaili jegyezné, amely egyszerre szögezné le: a magyarországi korrupció nagyon súlyos, míg aki az EU-s korrupciót teszi szóvá, az igazából a jogállamiságot és a demokráciát magát támadja. 

Tarabella és Kaili nem rendszerhiba Brüsszelben, hanem a fennálló rendszer kvintesszenciája. Mindez tökéletesen mutatja Brüsszel teljes morális kudarcát, továbbá azt, hogy ők maguk sem igazán hisznek abban, amit nyilvánosan képviselnek. Valójában csak a hatalom és a személyes gazdagodás számít nekik, így fontos, hogy eszünkbe véssük: nem szabad, hogy valaha akár egy szavukat is elhiggyük.

A szerző az Alapjogokért Központ vezető elemzője

Borítókép: Az Európai Bizottság épületének homlokzata Brüsszelben (Forrás: Flickr.com/Liber Europe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.