idezojelek

Híres mesterséged címere

A külhoni magyarokat akkor is megvédjük, ha ezért Bidenék zsarolnak és büntetnek minket.

Cikk kép: undefined

Korábban kell felkelnie annak, aki politikai nyomásgyakorlással meg akarná változtatni a magyarok véleményét. Többek között ez a tanulsága annak a történetnek, amelynek első látható lépése az volt, amikor a Biden-adminisztráció korlátozta az amerikai vízummentességet a magyar útlevéllel rendelkezők számára.

A demokrata párti vezetésű Egyesült Államok azután hozta a korlátozó döntést, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó eleget tenni David Pressmanék követelésének, amely szerint áruljuk el kárpátaljai honfitársainkat azzal, hogy kiadjuk a határon túli kettős állampolgárok adatait. Fontos hozzátenni, hogy ez egyébként nemzetbiztonságilag aggályos lépés lett volna részünkről, egyúttal pedig szuverenitási kérdés is. 

Bidenék nem mást vártak el hazánktól, mint hogy az egyszerűsített honosítás okozta biztonsági kockázatra hivatkozva saját honfitársainkat sodorjuk bajba. Hiszen éppen ez történne, ha róluk érzékeny információkat adnánk át. Nyilvánvaló, hogy ilyet nem tesz a magyar kormány.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ügy kapcsán azt mondta, irreális kérés az Amerikai Egyesült Államok részéről, hogy Magyarország adja ki kilencszázezer, határon túli magyar állampolgár adatait, mert ezzel az ő biztonságukat veszélyeztetné. A budapesti nagykövetség David Pressman vezetésével lefolytathatta volna a megfelelő egyeztetést annak érdekében, hogy eredményre jussanak. De ez úgy látszik, nem történt meg, hiszen kiderült, 

a Belügyminisztérium megtett mindent, hogy az Egyesült Államoknak még véletlenül se kelljen biztonsági kockázattól tartania, miután az arra jogosulatlanoktól a magyar állam megvonta az állampolgárságot.

 Legutóbb éppen Novák Katalin köztársasági elnök vonta vissza tizenkét személy állampolgárságát.

A bökkenő ott lehet, hogy Pressmanék célja más volt a lépéssel. Tudhatták, az, hogy megszerezzék a határon túliak adatait, Magyarország számára jelentene nemzetbiztonsági kockázatot, így vélhetően azt is tudták, hogy ennek a magyar kormány nem tesz eleget. Vagyis úgy spekulálhattak, a teljesíthetetlen követelés alkalmas eszköz arra, hogy Magyarországot megzsarolják, majd megbüntessék és ezzel politikai nyomás alá helyezzék. Ez a politikai indíték viszont túl is mutat a vízum-, azaz az idegenrendészeti kérdésen. Hiszen 

azon túl, hogy alapvető ideológiai és politikai különbségek feszülnek a Biden-adminisztráció és az Orbán Viktor vezette kormány között, az orosz–ukrán konfliktusban elfoglalt ellentétes álláspont arra sarkallja az Egyesült Államokat, hogy minden eszközt felhasználjon a békepárti magyar politika megfordítására is.

 Ebben a politikai és geopolitikai nézet- és vélhetően érdekellentétben az ESTA-ügy csupán egy eszköz, amellyel a demokrata kormányzat nyomás alatt próbálja tartani Magyarországot, hogy álláspontjának megváltoztatására kényszerítse.

A tény tény marad. Magyarokat zsaroltak, majd büntettek meg. Ezzel szemben a demokratáknak is úgy kellene tekinteniük hazánkra, hogy szövetségesei vagyunk egymásnak. De Bidenék így vagy úgy, fegyverrel vagy propagandával, végső soron mindig érvényt kívánnak szerezni az akaratuknak. Függetlenül annak jogosságától. Eközben 

David Pressman amerikai nagykövetnek erőt kölcsönöz Joe Biden és a demokraták hatalma, befolyása. Úgy tűnik, a State Department vagy tűri, vagy támogatja, de semmiképpen sem ellenzi mindazt, amit a budapesti nagykövet képvisel Magyarországra érkezése óta. 

Így áll össze a demokraták régiós terve, amelyben Magyarország az ellenpólus.

Mielőtt úgy tűnne, elfogultsággal lennénk vádolhatók, érdemes leszögeznünk, Magyarország és a határon túliak melletti elkötelezettségünk természetes, mint a levegővétel, hiszen a hazánkról van szó és honfitársainkról. De mi ezzel együtt is mindvégig tényekről beszélünk, a véleményünk pedig ezek mentén, a tárgyilagosság keretein belül fogalmazódik meg. Sorvezető számunkra a konzervatív, keresztény, magyar nemzeti érdek és a gyakorlatias nézőpont.

Az a tény pedig, hogy az amerikai állampolgároknak jövőre már szintén fizetniük kell, ha Európába utaznak, semmit nem von le annak súlyából, hogy hazánk a vízummentesség korlátozásával egy egyoldalú döntést kénytelen tudomásul venni. Vagyis Bidenék az ­ESTA-döntéssel igenis büntetni akartak minket. A döntésük részrehajló, hiszen bár 2009 óta az Euró­pából érkező látogatóknak érvényes ESTA-val kell rendelkezniük ahhoz, hogy az Egyesült Államokba érkezzenek, de a mostani szigorítás kizárólag ránk és nem az egész Európai Unió­ra vonatkozik.

A háborúpárti demokraták Biden vezetésével és Brüsszel a hazai baloldallal kéz a kézben támogatja az orosz–ukrán háborút, az elhibázott szankciók mellett állnak. Nem csoda, ha erejükkel visszaélve, az oszd meg és uralkodj politikáját alkalmazva Magyarországot lépten-nyomon megbélyegzik, zsarolják és büntetik.

 A demokraták számára gazdaságilag előnyös az a helyzet, hogy Európa önmagát áldozza fel az Oroszországgal szembeni konfliktusban vagy a migrációval.

Ha erre a magától értetődő tényre hazánk rávilágít, azzal Nyugaton tüske a köröm alatt. A józan ész és korrekt hozzáállás nálunk, magyaroknál megvan. A jelenlegi téves logikát teljes egészében el kellene felejtenie Brüsszelnek, a Biden-adminisztrációnak és a hazai baloldalnak egyaránt. A béke mellett kellene állniuk, ahogyan ezt Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kezdetektől fogva következetesen teszi.

Amerika a szövetségesünk, és mi megteszünk mindent a jó viszony érdekében. Minden véleménykülönbséget diplomáciai úton érdemes és lehetséges is rendezni. 

Aki erre nem képes vagy nem hajlandó, annak azzal a váddal kell szembenéznie, hogy alkalmatlan tisztsége ellátására. A diplomáciában is igaz viszont a mondás: sosincs késő. És ami ennél is fontosabb: nincs vesztes helyzet.

Jó volna látni azt a virágzást a magyar–amerikai diplomáciai kapcsolatokban, amit a gazdasági és kereskedelmi együttműködésünkben tapasztalhatunk. Akkor bizony mindkét ország a jelenleginél nagyobb büszkeséggel tekinthetne a közösen épített és megbecsült jó viszonyra, politikai értelemben is. Erre most, úgy tűnik, várni kell.

A helyzet egyszerre fontos és súlyos, mivel egy kiemelt szövetségesünkről van szó, aki nem találva történelmi szerepének igazi arcát, konfliktusról konfliktusra bukdácsol, amelyben nekünk is lapot osztana. Másfelől a vízummentesség korlátozása „csak” egy ügy a sok közül, amelyet az idő megold majd. Jövőre elnökválasztás lesz a tengerentúlon. Azután talán más idők jönnek.

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője

Borítókép: Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége (Fotó: Mirkó István)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.