idezojelek

Bevándorlóból szavazópolgárt csinálnának

Az SPD–AfD-kampánycsapat olajozottan működik: utóbbi bizton számíthat az előbbire.

Gunter  Weißgerber avatarja
Gunter Weißgerber
Cikk kép: undefined

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a szociáldemokraták (SPD) listavezetője az október 8-i hesseni tartományi választásokra. Érdemes ezt észben tartani a következők elolvasása előtt, ahogyan azt is, hogy a belügyminiszter az igazságügy-miniszterrel együtt hivatalból a német alkotmányért felelős tárcavezető is. Ahelyett azonban, hogy megvédené azt, Faeser asszony aláássa az alaptörvényben foglalt értéket. A demokrácia ugyanis megköveteli, hogy a lakosság bízzon a közösségben.

A magam részéről márpedig ugyanúgy egyáltalán nem bízom Faeserben, ahogy a kommunistákban sem bíztam. Ami pedig a választási kampányt illeti, Faeser nyomatékosan kifejezésre juttatja, mennyire teljesen közömbös neki a német szavazópolgárok érdeke. Leértékelné a választókat a német állampolgársággal nem rendelkező bevándorlók bevonásával, akik semmit, de egyáltalán semmit nem tudnak országunkról, és nagyobbrészt semmit nem is akarnak tudni róla. Nem az számít neki, hogy a német állampolgárok mit várnak az államuktól és a politikai osztályuktól, hanem az, hogy az összes többi kultúrkörből érkezett emberek mit kívánnak Németország-paradicsomtól.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ám Németország nem paradicsom, és éppúgy nem is tudja beteljesíteni a világ népességének minden kívánságát – különösen nem ezen a 357 600 négyzetkilométeren, amelynél nem vagyunk nagyobbak. Benedict Neff azt írja a svájci Neue Zürcher Zeitungban: „A német elit semmibe veszi a népet.” Stefan Luft migrációkutató pedig azt pártolja, „A választójogot az állampolgársághoz kell kötni. Ezt kiterjesztették az európai ­uniós polgárok különleges státusa révén.” Luft egyértelműen fogalmaz: „Ennek a különleges státusnak a kiterjesztése mindenkire leértékeli a honosítást. Aláássa a sikeres integráció, az állampolgárság és a választójog közötti összefüggést.” Faeser márpedig nagy átalakító. Nem a Német Szövetségi Köztársaság világközösségen belüli megóvása és boldogulása a fontos neki. A felismerhetetlenségig meg akarja változtatni a jelenlegi Németországot, felsorakozva ezzel a Bundestag (a német parlament alsóháza) alelnökéhez, a zöldpárti Katrin Göring-Eckardthoz, aki 2015-ben a népvándorlás képeit látva az örömtől megrészegülten kiáltott fel: „Országunk megváltozik, én pedig örülök ennek!” Azt nem mondta, minek és hogyan kellene megváltoznia.

A 2015-ös és a 2023-as Németország elég különböző képet mutat. A fékezhetetlen bevándorlásnak betudható belbiztonsági helyzet és lakáshiány drámaian eltér. A 2011-es döntés a szén- és atomenergia feladásáról, valamint a 2015-ös tömeges bevándorlás a szövetségi köztársaság mérföldkövei. Az olyan politikusok, mint Faeser és Göring-Eckardt, ennek a folyamatnak aktív megszemélyesítői. Az elmúlt napokban egy környékünkbeli család átélte, mekkora lett a lakáshiány. 

Egy diáklány kisebb ingatlant keresett Lipcsében, és talált is, számos más lakáskeresővel együtt. Néhány napon belül több mint ötszáz igénylés feküdt az ingatlankezelő asztalán. Egyeseknek közülük kifejezetten jó jövedelmük volt, legalábbis a feltüntetett adatokból ítélve. Nagy az erkölcsi teher azon a lakáskiadón, aki nem csak a hasznot lesi. Úgyszólván sorsokkal játszik, az akarata ellenére, habár ez nem célja és nem is feladata. Nem is ő idézte elő ezt az őrült helyzetet. A társadalom minden területén a kormánynak ez az átalakítási politikája idézte elő ezt a válsághelyzetet, az NDK-éhoz hasonló lakhatási problémát egy hajdan jól működő államban.

Valójában nem csak a német állampolgársággal nem rendelkező bevándorlóknak adott szavazójog kelt meghívólevélként visszhangot a világban. Ehhez jön hozzá a mindenkit megillető polgárpénz (az alanyi jogon utalt juttatás). Bárki részesülhet ebből, aki a menedék varázsszavával érkezik Németországba, anélkül, hogy német állampolgárnak kellene lennie. Johannes Winkel, a keresztény uniópártok (CDU/CSU) ifjúsági szervezetének elnöke erről azt mondta, „a jelzőlámpa-koalíció (a szocdem–zöld–liberális kormány) által bevezetett polgárpénz a menekültek finanszírozási modelljévé vált, amellyel az egész világban támogatják a családjukat”. A jelzőlámpa-koa­líció ezzel nem a nyomort számolja fel, hanem hosszú távon a német jóléti államot.

Az összeesküvés-elméleteket gyártók máris azt mondják, Nancy Faeser a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) a titkos ügynöke. Elvégre miért is hirdet olyan eszméket, amelyek csak újabb AfD-szavazatokat termelnek? Mindenesetre az AfD kampánycsapata örülhet. Faeser minden tőle telhetőt megtesz, hogy minél jobb eredményhez segítse az AfD-t, és a víz alá nyomja a szociáldemokratákat. Az öngyilkosság elvégre nem tiltott a politikai pártoknak. Az AfD legkésőbb az október 8-i választás éjszakáján szívből jövő köszönetet mondhat Faesernek és az SPD-nek. Az ilyen tetterős támogatók nélkül nehezebb lenne a dolguk. Az SPD–AfD-kampánycsapat olajozottan működik: utóbbi bizton számíthat az előbbire.

A szerző volt SPD-képviselő, 
2019-ben kilépett a Német Szociáldemokrata Pártból

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.