idezojelek

A Biden-kormány nem törődik az illegális migráció kockázataival

A szervezett bűnözés Amerikában is éppúgy a legnagyobb vámszedője a migrációnak, mint Európában.

Horváth József avatarja
Horváth József
Cikk kép: undefined
Fotó: Lokman Vural Elibol / ANADOLU /AFP

Néhány nappal ezelőtt a Foreign Affairs folyóiratban jelent meg a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának, William Burnsnek az elemzése. Nem véletlenül esett a választás az Egyesült Államok legbefolyásosabb, nemzetközi kérdésekkel foglalkozó lapjára. Elvégre a legerősebb amerikai titkosszolgálat első emberének az írására – talán túlzás nélkül állíthatjuk – az egész világ odafigyel. Legalábbis a szakemberek egészen biztosan.

Az igazgató komolyan végiggondolt, nyilván sokszoros szűrőn átrostált szavai egyben üzenetet is hordoznak a világ Amerikán kívüli részének. A legfontosabb tételmondata szerint az USA-nak Kína a legfontosabb ellenfél. Ezen túlmenően elemzi az orosz–ukrán konfliktust, a közel-keleti helyzetet, azon belül kiemelten kezelve Irán problematikáját. Az írás második felében a hírszerzés technológiai kihívásairól, a mesterséges intelligencia szerepéről értekezik az igazgató. Leszögezve, hogy a klasszikus, általa ősinek titulált hírszerzési módszerekről nem szabad lemondani, csak egységben kell kezelni a csúcstechnológia kínálta eszközrendszerrel.

Szakmailag figyelemre méltó írás, amiről – az üzenetek propagandaszerű elemeit lehántva – az Egyesült Államokat érő külső fenyegetések értékelését olvashatjuk szakmai szemmel. Érdekes módon ebből a friss írásból 

kimaradt egy olyan fenyegetés, amely szerintem naponta állítja komoly szakmai kihívás elé az amerikai hírszerző és elhárító szolgálatokat. Ez pedig az Egyesült Államok biztonsági rendszerének alapjait fenyegető illegális migráció. Amiről az igazgató feltételezhetően politikai okokból nem kívánt beszélni. Hiszen Joe Biden elnökségének első három éve alatt mintegy kilencmillió illegális határátlépés történt az ország déli határánál. 

Csak tavaly decemberben háromszázezren érkeztek illegálisan az országba. A szövetségi befogadóközpontokban többéves lemaradásban vannak a beadott kérelmek elbírálásában. Vagyis a három év alatt beérkezett milliók úgy élnek az országban, hogy senki sem tudja, hol vannak, miből élnek, kik is ők valójában.

Mielőtt legyintenénk, hogy ezek közép- és dél-amerikai emberek, akik csak a jobb élet reményében árasztják el Észak-Amerikát, azért nézzünk a számok mögé. 

Az USA biztonsági szakemberei szerint embercsempészkartellek szervezik a migránsok karavánjait. Tehát a szervezett bűnözés ott is a legnagyobb vámszedője a migrációnak, csakúgy, mint Európában. A hírek szerint az üzlet jövedelmezősége lassan már vetekszik a kábítószer-kereskedelemével.

 Márpedig nem hihetjük, hogy a drogkartellek ne élnének ezzel a tálcán kínált lehetőséggel. Sőt nagy valószínűséggel összehangolják a két üzletet. Elvégre ahol naponta tízezer ember lépi át ellenőrzés nélkül a határt, ott a drog gyors és főleg olcsó csempészése is újabb lehetőségeket nyithat a szervezett bűnözésnek.

Ez nem megoldhatatlan probléma, de

van egy másik, sokkal veszélyesebb jelenség is, ám erről érthetetlen módon alig-alig beszélnek az amerikai médiában. Ez pedig az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok jelentette veszély. Tavaly közel hatvanezren érkeztek ezekről a területekről az Egyesült Államokba. 

Hatalmas ez a szám, főleg ha visszatekintünk 2001. szeptember 11. előzményeire. Akkor az al-Kaida tizenkilenc terroristája szivárgott be az országba és hajtotta végre a világot és Amerikát megrázó támadást. Ezután azt mondták a politikusok és a biztonsági vezetők, hogy megtanulták a leckét, okulnak a hibákból. Gyorsan megszületett a hazafias törvény, a titkosszolgálatok jóval nagyobb hatáskört, több pénzt kaptak.

Szerintem ha egy évben hatvanezer ellenőrizetlen bevándorló érkezik olyan muzulmán országokból, ahol az Iszlám Állam, a Boko Haram, az al-Shabaab stb. aktív tevékenységet folytat, akkor valós veszélyként kell tekinteni az innen érkezőkre. Hiszen a radikális iszlamista terrorszervezetek még mindig az Egyesült Államokat tekintik legfőbb ellenségüknek. És akkor még nem beszéltünk az Irán által finanszírozott, kiképzett és közvetetten irányított terrorszervezetek veszélyéről. Ezek a milíciák ma is támadnak Libanonból Izraelre és Jemenből amerikai támaszpontokra, nyugati hajókra. Az iráni titkosszolgálat figyelmét is nyilván felkeltette az a lehetőség, amit a kontrollálatlan migráció jelent az USA-ban.

Egy szó, mint száz, azt gondolom, 

az Egyesült Államok biztonságára közvetlenül az illegális migráció jelenti a legnagyobb veszélyt. Ez az ország belső stabilitását, biztonságát fenyegeti, amivel szemben a rendvédelmi szervek és a titkosszolgálatok jórészt tehetetlenek. Hiszen a jelenlegi washingtoni kormányzat radikálisan baloldali szárnya továbbra is támogatja ezt az inváziót, nem törődve a biztonsági kockázataival.

Napjainkban az a furcsa helyzet állt elő, hogy Texas állam kormányzója a központi határvédelmi szervek tehetetlenségét megelégelve saját államának Nemzeti Gárdáját kivezényelte a határra. Jogászok hada vizsgálja, hogy a szövetségi kormány vagy a texasi vezetés döntheti-e el, hogy mi történjen az országhatáron. Ezt viszont már élénken figyelik az Amerikával szemben álló országok titkosszolgálatai, biztonságpolitikai szakértői is.

Ehhez képest az Egyesült Államok jelenlegi vezetése más határszakaszon nagyon is rigorózusan vigyáz arra, hogy ki léphet be az országukba. 

Manapság ha egy magyar turista, üzletember akar beutazni, akkor kemény tortúrával kell szembenéznie, és mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Az amerikai politikusok által irányított biztonsági szervek értékelése szerint túl sok magyar maradt az országban a tartózkodási engedély lejárta után. 

Ráadásul a határon túli kettős állampolgárok esetében nem adtuk ki – nagyon helyesen! – az adataikat, így „magyar bűnözőktől” retteg Amerika! Ha a kilencmillió ismeretlen nem jelent veszélyt, csak mi, szövetséges magyarok, akkor nyugodtan alhatnak.

A szerző az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója

Borítókép: Folyamatos a migrációs krízis az Egyesült Államok és Mexikó határán (Fotó: Anadolu/AFP/Lokman Vural Elibol)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.