idezojelek

Fagylalt hatszáz euróért

Ha a berlini szekta felhagyott volna az ország átalakításával, az AfD ma is kicsi lenne.

Gunter  Weißgerber avatarja
Gunter Weißgerber
Cikk kép: undefined
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Németország hatalmas öngólt lő az energiarendszere átalakításával. Európa legerősebb gazdasági hatalma saját illúzióinak foglya lett: ahelyett, hogy a négy számtani alapművelethez és a fizika törvényeihez igazítaná politikáját, agitációval és propagandával veszi fel a harcot az önmaga előidézte problémákkal. 

A 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset óta Németország leválik biztonságos és megfizethető energiaellátásáról. A cél a teljeskörűen nap- és szélenergia által történő áramtermelés – akárcsak a középkorban. 

De akkoriban ezeknek az energiaforrásoknak a liszt elkészítéséhez és ahhoz kellett elegendőnek lenniük, hogy az emberek ne fagyjanak meg. Ma pedig egy nagy nemzetgazdaságot kellene ellátniuk.

A megbízható energiát a kiszámíthatatlan napsugárzással és széllel felváltó német energiafordulatnak kiegészítő forrásokra van szüksége, amelyeknek áramhiány esetén azonnal be kell kapcsolódniuk a rendszer stabilizálására. E célból Németországnak óriási mennyiségű földgázra van szüksége. A gázerőművek egy szempillantás alatt energiával tudnák ellátni a hálózatot. Egy megkettőzött energiaszerkezet viszont csillagászati áron jön létre. 

Mióta a Németországot irányító szekta keresztülvitte az akaratát, törvénnyel tiltva be a saját földgázunk kitermelését – noha a készletek ötven évre elegendők! –, 2022-ig orosz gázra volt szükségünk, Ukrajna megtámadása óta pedig cseppfolyósított gázra (LNG) az arab világból és az Egyesült Államokból.

Az energetikai fordulat az átlagos német háztartás számára nem kerül többe havonta egy fagylaltgombócnál – legalábbis ezt ígérte 2004-ben a népnek Jürgen Trittin zöldpárti energiaügyi miniszter. Akkoriban egy gombóc fél euróba került. Az energiafordulat tehát egy évre vetítve is csak hat euró (mai áron több mint 2300 forint) többletköltséget jelentett volna. 

A szekta már akkor sem volt jó matematikából, fizikából és logikából, a helyzet pedig a mai napig nem javult. Ma már hatszáz euróba (232 ezer forint) kerül Trittin fagylaltgombóca, de így sem tudja tartani az árát. Összességében a vágyvezérelt zöldpárti átalakítás a következő években mintegy ezermilliárd euróba kerül nekünk, németeknek! 

A megfizethető energia kérdésében érdemes vetni egy pillantást Franciaországra. A franciák tanultak a németek katasztrófájából, és visszatértek az atomenergiához. Az áram ára Franciaországban jelenleg kilowattóránkénti 27,35 cent, míg Németországban 43,36 cent. Franciaország német energiavállalatokat fog felszívni, számos munkahellyel együtt.

A világ legostobább energiapolitikája igen különleges fordulatot idézett elő a fővárosban. 

A mesterségesen megemelt áramárak a cserépkályhák reneszánszát idézték elő. Egyre több berlini fűt ugyanúgy, ahogy egykor a környezetbarátnak nem mondható NDK-ban tették.

 Nemcsak Németország és az Európai Unió, de különösképp az Egyesült Államok játszik nagyon is a szekta kezére a woke-zöldpárti Németországban. A kampányoló Joe Biden meglapul a klímavallásosakkal szemben, a Donald Trumppal folytatott harcában ismét a világvégét emeli a fókuszba. Ez a háttér is táplálja a gazdák és a középvállalkozók országos tüntetéseit Németországban. És a harag csak erősödni fog.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt évvel ezelőtt Németország energetikailag önellátó, sőt exportőr volt. Az olcsó energia az élet forrásának számított. Hogy vajon a német kormány titkon Trump győzelmére és ezáltal ismét csak a tengerentúli LNG behozatalára számít-e? Trump az energiapolitikában a régi iskolát képviseli: az energiának szerinte stabilan, elegendő mennyiségben és olcsón kell rendelkezésre állnia.

Németország 2015-ben az ellenőrizetlen bevándorlás irányába nyitott. Angela Merkel kancellár asszony kiadta a jelszót: „Megcsináljuk! (Wir schaffen das!)” A népet ugyan nem kérdezte meg, de a megfogalmazásba ettől függetlenül beleértette nem annyira szeretett népét. Csaknem kilenc évvel később a helyzet kezelhetetlen. 

A lakáshiány, a megrendült belbiztonság, a túlterhelt társadalombiztosítás kibogozhatatlan gombolyaggá vált. Emberek százezrei élősködnek úgy a német szociális államon, hogy nincs joguk itt élni. Olaf Scholz kancellár októberben kijelentette: „Végre nagymértékben kell kiutasítanunk.”

 Nem sokkal ezután Rishi Sunak brit miniszterelnök is támadásba lendült a Ruandába való kiutasítások tervével. Januárban a bajorországi Regensburgban egy iskolaigazgató felhívta a szülők figyelmét, hogy ügyeljenek lányaik biztonságára, akik csak jól kivilágított utakon járjanak, és csoportokban érkezzenek az iskolába. Így aztán a szülők most maguk kísérhetik a lányaikat. Ennyit Németország belbiztonságáról kilenc évvel 2015 után.

A német középréteg jelentős része hetek óta tüntet. Kezdték ezt a gazdák, akik elől a német kormány és az EU elszívja a levegőt. Csatlakoztak hozzájuk közlekedési és szállítási vállalkozók, számos szakmunkás, mérnök, technikus. Vagyis sokan tiltakoznak azok közül, akik gazdaságilag erőssé tették Németországot, és most adóikkal, járulékaikkal pénzelhetik a szekta illúzióit. Segélykiáltás a szászországi Radeburg mezőgazdasági szövetkezetéből:

Lavina zúdul le, elérve lassan közösségünket is… Tegnapi rendkívüli közgyűlésünkön a tejtermelés leállításáról döntöttünk, beleértve a szaporítás szüneteltetését is. Ennek fő oka, hogy háromszorosára emelkedett az áram ára. Az ágazatba való befektetés jelenleg nem valósítható meg… Ez folytatódik: az Érchegységben egész járások maradtak tejtehenek nélkül.

A német átalakítás kormányának politikájával szembeni bírálatokat államellenességként kezelik. A kommunizmusban azt mondták: „Ha a béke pártján állsz, akkor a szocializmus mellett a helyed! Ha pedig nem állsz a szocializmus oldalán, akkor a béke pártján sem lehetsz!” 

Németországban a kormány bátorítja a jobboldallal szembeni tüntetéseket, azt remélve, hogy így eltünteti a pusztító politikájával szembeni bírálatokat. Ma erről szól a fáma: „Ha a jobboldal ellen vagy, akkor az átalakítás pártján a helyed! Ha pedig nem állsz a pártján, akkor náci vagy!”

A gazdatüntetések – noha ténylegesen országosan és uniószerte zajlanak – alig kapnak szerepet a médiában. Ugyanakkor a csapból is a kormány részéről üdvözölt tüntetések folynak, amelyeket a jobboldal ellen rendeznek. Jobboldali lett most mindenki, aki szenved az ország átalakításától – azaz a népesség jelentős része. Ily módon ezek az események a kommunista Német Szocialista Egységpárt antifasiszta tüntetéseit idézik 1989–90 fordulójának NDK-jából a békés forradalommal és a német egységgel szemben.

A jobboldallal szembeni tömeges megmozdulásokat régóta stratégiailag tervezik, ahogy legutóbb a Bundestag-választások részleges berlini megismétlésének alkalmával is tették. Középtávon pedig a júniusi európai parlamenti, illetve a szeptemberi türingiai, szászországi és brandenburgi tartományi választások befolyásolása a cél. Mindez azt jelenti, hogy a hisztérikusok akaratának megfelelően Németország hosszasan a mozgósítás állapotában lesz. 

A baloldali szövetségi kormány alapvetően hibás politikájának el kell rejtőznie a tömegmozgalom mögött – ez a reményük és a tervük.

Kétségem van afelől, hogy sikerül-e. A németek többsége egyre inkább undorral reagál. Legkésőbb a 2025-ben esedékes Bundestag-választásokig döbbenten ismerik fel majd a kormányzók, hogy a tömeges mozgósításukkal csak a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) pártot fújták óriási ellenfelükké. Ha felhagytak volna Németország átalakításával, az AfD olyan kicsi lenne, mint kezdetben volt.

A szerző a szászországi SPD-képviselők vezetője volt, 2019-ben kilépett a Német Szociáldemokrata Pártból

 

Borítókép: Egy német gazda elzárja az utat traktorjával a német–lengyel határhoz vezető bekötőúton az Odera menti Frankfurtban 2024. február 25-én (Fotó: Patrick Pleul/dpa/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.