idezojelek

Keresztüldöző kirekesztők

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere jobb, ha hallgat a Gellért-hegyi Szabadság-szoborról és a keresztről.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Sok egyéb baloldali politikus, megmondóember mellett ­László Imre, Újbuda DK-s polgármestere is úgy érezte: eljött az ő ideje, neki is meg kell szólalnia a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatára elhelyezendő kereszt ügyében. Mielőtt bárkiben a kétely legapróbb morzsája is felmerülne, mindenkit megnyugtathatunk:

természetesen a hithű gyurcsányista politikus is mélységesen elítéli a tervet, mi több, kirekesztőnek tartja a keresztállításnak már a puszta gondolatát is.

Úgy oktatta ki a népet közösségi oldalán: „A Szabadság-emlékmű valamennyi magyaré. Nem lehet kirekesztő, nem lehet olyan szimbólum rajta, ami megváltoztatja a Szabadság-emlékműnek az eredeti jelentését.” Veretes szavak ezek, csak hát van egy nagy gond velük: egy cseppnyi igazság sincs bennük. Hisz értjük mi, hogy fel akart ülni a balos kormánygyalázó vonatra, ám felkészületlen, unintelligens emberhez méltón túllőtt a célon.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy mondhat valaki olyan, réges-rég hallott kommunista marhaságot, hogy egy kereszt kirekesztő volna, pláne egy szabadságról szóló emlékművön? Továbbá: miért változtatná meg egy kereszt a szobor úgymond eredeti jelentését? A Szabadság-szobor nem azért emeltetett, legalábbis elvben, hogy a háború lezárását, a nemzetek, emberek valódi felszabadulását ünnepelje? Ez a gondolat viszont tökéletesen harmonizál egy keresztény országban a kereszt jelképével, ami az egymás iránti szeretetnek, az összefogásnak is a szimbóluma.

Kétségtelen viszont: azoknak tényleg kirekesztőnek, antipatikusnak, sőt gyűlöletesnek tűnhet a kereszt, akiknek az volt az igazi, amikor – a rendszerváltozásig – egy szovjet katona szobra állt a grandiózus nőalak alatt. 

A László Imre által emlegetett eredeti jelentés ugyanis a pártállam idején a felszabadulásnak nevezett szovjet megszállás volt. Ez az eredeti jelentés tette ellenszenvessé a magyarságnak, amely a szovjet-kommunista rabiga Budapest fölé magasodó mementóját látta ebben a hatalmas szoboralakban. 

Nem véletlenül hívták országszerte halas nőnek a Gellért-hegyi emlékművet. Kijelenthető tehát: aki az eredeti kompozíciót sírja vissza mint autentikus jelentést, az éppen olyan pártállami gondolkodású kommunista, mint László elvtárs. A sor természetesen egyáltalán nem rövid, ott van rajta Karácsony Gergely elvtárs éppúgy, mint Gyurcsány Ferenc elvtárs és Dobrev Klára elvtársnő.

László Imre esetében azonban van egy további hangsúlyos elem, ami óvatlan kitárulkozásának ad egy kis színes, barna, illetve vörös-fekete árnyalatot. Az ő régebbi megnyilatkozásait ismerve elképzelhető, hogy annak a keresztnek az a fő hibája a szemében, hogy nem egy bizonyos speciális kereszt. Ki ne emlékezne arra, amikor a horogkeresztes nácik Führerét, Adolf Hitlert dicsérte pár évvel ezelőtt egy újbudai testületi ülésen, mondván, akkori teljesítményével kiérdemelte, hogy a Time magazin az év emberének választotta. Na ugye, hogy nem minden kereszttel van zsigerből, reflexből baja ennek az újbudai generalisszimusznak?

Emlékezhetünk: miután nagy volt a felháborodás, egyfajta tessék-lássék magyarázkodásba fogott a balos polgármester, de nem vitte túlzásba. Olyannyira nem, hogy egy televíziós beszélgetésben azt szorgalmazta: nevezzenek el a XI. kerületben egy parkot Mengeléről, az auschwitzi haláltábor tömeggyilkos orvosáról. A megdöbbent műsorvezető közbeszólása nyomán aztán kijavította magát, s közölte: valójában Nelson Mandelára gondolt, az egykori Nobel-békedíjas dél-afrikai – amúgy szintén diktatúrapárti, kommunista – szabadságharcosra. Persze túl sokat ekkor sem bíbelődött holmi bocsánatkéréssel.

Mi pedig úgy véljük: egy orvos számára különösen abszurd nyelvbotlásból összekeverni Mengelét Mandelával, így sokkal inkább elszólás lehetett ez, főként Hitler dicsőítésének fényében.

Igaz, nyugodtan kezet foghat elszólásügyben a jelenlegi főpolgármesterrel, aki a zsidó képviselőket és kormánytagokat korábban listázni akaró Gyöngyösi Márton penetráns kijelentését védelmébe vette, nem tartotta nácizmusnak. Karácsony Gergely 2019-ben a Hír TV műsorvezetőnőjének kérdésére, miszerint nácinak minősül-e az, aki zsidó képviselőket listázna, leszögezte: az csupán rossz mondat volt, s nem nácizmus. Ezzel akkor a párbeszédes politikus szentesíteni akarta a Jobbikkal való összefogást. Hogy senki ne gondoljon véletlen botlásra, később Karácsony azt a jobbikos borsodi képviselőjelöltet is támogatta egy időközi választáson, aki Budapestet Judapestként emlegette és antiszemita fröcsögések sorát produkálta. Csak azért említjük ezeket az elborzasztó eseteket, hogy voltak szélsőbaloldali sémák László Imre számára, amelyek kikövezhették az utat mostani szerepzavaraihoz.

Legfrissebb keresztényellenes megnyilatkozása más megvilágításba helyezi ezeket a régebbi furcsa elszólásait is. Annyi a tévedés kockázata nélkül is megállapítható, hogy az akkori és mostani jelek szerint felettébb vonzódik a diktatúrákhoz és persze a diktátorokhoz. 

Mindenesetre most már kíváncsiak vagyunk, mikor áll elő saját javaslatával arról, mi kerüljön a Citadella előtti Szabadság-szobor alá. Mert ha tényleg venné a bátorságot, és előhozakodna a megtámadott keresztény szimbólumnak horogkeresztre cserélésével, egyben megoldódhatna az a másik régebbi felvetése is, hogy doktor Mengele emlékét megörökítsék. Ha már lúd, legyen kövér.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Az elbeszélési módok és a valóság

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gyűlölet visszakúszott Európába

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.